Salam & selamat petang suma...dah siap minum ptg ke? Puding koktel ni wat ptg kemarin lagi tapi kuar meronda tak sempat nk makan..simpan je la dlm esbok lagi sejuk lagi best.Hmm..ari ni lak cuaca panas terik apalagi mmg sedap la mkn puding koktel ni...sejuk jerr tekak...Sebenornya ni la pestaim haku wat puding koktel pesen berkuah cenggini..terliuq lak nengok puding ni kat umah kak rosaliza tu...basicnya ikut resepi kak rosaliza tapi terkompius lak..tgk resepi sana, google sini...taram je la...Basic resepinya aku tepek kat sini utk rujukan sendiri jerr..
Sebenornya kuah ni yellowish sket tapi xtau nape dlm gambo nmpk putih suci jerrr
PUDING KASTAD
- 1 cawan tepung kastad
- 4 cawan air
- 1 cawan susu cair
- 3/4 cawan gula @ secukup rasa
- Satukan semua bahan, kacau atas api sederhana hingga likat..sentiasa kacau supaya adunan tidak bergentel.
- Tuang dalam loyang @ bekas2 kecil. Sejukkan
- 1 tin susu cair
- 2 tin air ( sy sukat ngan tin susu cair )
- 1 tin fruit koktel ( ambil buah shj )
- 3/4 cawan gula @ secukup rasa
- 2 sudu besar tepung kastad
Satukan semua bahan kecuali fruit koktel. Masak atas api ( masak kejap jerr..)
Meh-meh layan diri ya..amek mangkuk..cedok sendiri ya..
7 comments
Ni sejuk memang sedap dimakan! :)
ReplyDeleteSalam tuan umahh.. Mmg dh yellowish pn kuah tu. Mana ada putih suci pn, kaler nmpk ok je tu. Ramainya puding yg berenang2 kat dlm kuah tu. Sdp dimkn wktu tghari yg pns. Tghari nti nk minta semangkuk dua..he3..
ReplyDeletePuan isah> mmg betul tu,sedap mkn sejuk2
ReplyDeleteAdry> kuah dh nmpk yeloowish ke?ntah la netbok ni nmpk cam putih jerr..nk semangkuk dua?bleh jerr
ReplyDeletesalam suka akk ngan puding2 gini...kalo ug tak berkuah mkn free best la....atau main oder je ok la...heheheh...bila nak buat lagi hahaha
ReplyDeletekak rosa> salam..mmg best puding cenggini okey la utk amatur cam kite ni kan?nnt bleh la berxperiment lagi..adjust/taram sesuka hati plak ha..ha..ha..
ReplyDeleteERM..my pebret laaa ..nk try
ReplyDelete