Sunday, February 20, 2011

Kuih Sagu

salam siaran di pagi Ahad.Apa program hari minggu ni?mesti ada yang bawa family kuar ronda2 atau kuar shop'g kan?Dah bf ke suma?Tayangan amal ari ni menu bf kemarin sebenornya..tak sempat nk update.Dah lama nak wat kuih sagu (Bronok)ni tapi tak sampai seru jerr.Bukan apa susah nak dapatkan kelapa parut.Tak susah mana pun sebenarnya,kalau pi market tu kompom ada.Aritu ms balik kampung time CNY angkut mai kelapa matang (tak tua & tak muda kira yang sedang2 saja).Sekarang tadak alasan lagi dah, kira kena wat gak la kuih sagu ni.Resepi cilok kat myR kepunyaan mama kastam.Sedap kuih ni tapi nape ntah terlembik sket.Kalau sifu2 masakan ada tips utk dapatkan hasil yg lebih bagus, tolonglah bagitau la.Saya budak mak budak baru belajar hehehe..MKT minta izin cnp rcp ya..
 
 lembik sket tp sedap..bila gaul ngan nyoq okey jugak la rupa paras kuih ni

Kuih Sagu (Mama Kastam Tioman)

  • 1 gelas sagu biji kecil (sy gn cawan)
  • 3 gelas air
  • 3/4 gelas gula pasir(sy gn 1/2 cwn)
  • Sedikit pewarna merah
  • 1/2 biji kelapa parut putih sahaja(sy kukus dulu kelapa parut)
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu teh esen rose

Cara-cara

  1. Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
  2. Masukan sagu, kemudian kacau rata.
  3. Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
  4. Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
  5. Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap. 
  
ni yang blom potong..nmpk cam okey tp lembik la..

22 comments:

Kak Rosaliza said... Balas

sedapnya, lembik2 tak yah kunyah2 dah, terus telan je hehehr, sejuk je kat tekak bila telan kan, ada lg ke loyang, kuih mesti dh abiss kan, hehehe

lina_pg said... Balas

kak rosa> loyang?ada....kuih dh selesai sumanya..betul tu gigit pastu telan terus hahaha

Kak Sam said... Balas

Assalamualaikumm...
Saya suka kuih ni. Tapi malas nak buat sebab takut tak jadi n yang kedua sendiri buat sendiri makan. So tengok je la.

lina_pg said... Balas

kak sam> yg sy buat ni pon lembik tp sedap gak la..seb baik suma kt umah ni mkn..so abes gak la

Chik Mimi said... Balas

salam lina akak pun suka kuih ni a ah mmg rcp ni lembik sikitkan tp sedappp

lina_pg said... Balas

chik mimi> salam chik mimi, betul tu walaupun lembik tp sedap.Sy xtau sebenarnya camana nk bg keras sket..dh kurangkn air stgh cwn tp lembik gak

MiZi said... Balas

arrr... dah kenyang makan megi.. eh silap.. spegati... makan kuih sagu plak

http://www.contengcorner.com/2011/02/tiada-apa-lagi.html

lina_pg said... Balas

mizi> hehehe..tu la ssh akak merebus spegeti tuh..dia kata megi plak.

MiZi said... Balas

hahahaha... dah saya tgk macma megi tu yang saya kata megi... kakakaka

http://www.contengcorner.com/2011/02/main-dengan-ali-jenab.html

azrul adnan said... Balas

owh tidak!! lama x mkn kuih ni..sedappp..time kecik selalu mkn..

hzh said... Balas

na.... kiter tingin nk cuba.... Tp lom berani lg takot tk jadik! hihi.... lembik sket eh? maknanyer kene kurangkan sket air eh na?

AZLINA said... Balas

Assalamualaikum Lina...kuih sagu yg lembik2 gini yg jadi favourite akak. kalau yg org jual tu keras je rupanye mmg x minat aarrr...ala, dah abis yea, akak baru nak mintak 5 ketui..

Puan Isah said... Balas

Ni...Mak isah punya favorite! :)

lina_pg said... Balas

mizi> suke sgt mkn megi suma nmpk megi jerr

azrul> peberet akak jugak ni

hzh> sy dah kurangkan sukatan air tu tp still lembik gak.pepon janji sedap

azlina> sy tak suke gak kalau keras sgt,tp at least keras sket..lembik2 pun licin gak..tu la lmbt mai dah abess dah hihihi..

puan Isah> suma suke kuih ni sbb rasa natural je kan?

Adry@Daun said... Balas

As Salam lina,
Kuih sagu ni nmpk mcm sng nk buat tp sbnrnya bkn mudah utk pastikn ia menjadi. Kalau tak kena caranya ia blh jadi terlalu lembik atau keras kejong..haha..

lina_pg said... Balas

adry> mmg betul tu..tgk cam senang tp susah gak kalau tak kena gaya..

alla said... Balas

i xdan mkn..huhu

Nieza said... Balas

Assalam kak...lambat lak singgah dapur kak...jet lambat sokmo...haha sedapla kuih ni kak lama tak buat..bila ntah nk rajin buat ni..akak buat lagilah kasi saya pulak..hehehe

lina_pg said... Balas

alla> ru la sapa soh meronda tak hengatt..dh simpan 2ketoi tp takut nyoq msm..

lina_pg said... Balas

nieza>nnt kalau rajeen akak wat lagik..tp xtau la bila nak rajenn tuh hik3

alla said... Balas

k.na buat hr sabtu kn...
alla kje hr sbtu...huhu.. bkn meronda..hehe

lina_pg said... Balas

alla> hehehe..ye ke?

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...