Kuih Sagu

By LiNa_Pg - Sunday, February 20, 2011

salam siaran di pagi Ahad.Apa program hari minggu ni?mesti ada yang bawa family kuar ronda2 atau kuar shop'g kan?Dah bf ke suma?Tayangan amal ari ni menu bf kemarin sebenornya..tak sempat nk update.Dah lama nak wat kuih sagu (Bronok)ni tapi tak sampai seru jerr.Bukan apa susah nak dapatkan kelapa parut.Tak susah mana pun sebenarnya,kalau pi market tu kompom ada.Aritu ms balik kampung time CNY angkut mai kelapa matang (tak tua & tak muda kira yang sedang2 saja).Sekarang tadak alasan lagi dah, kira kena wat gak la kuih sagu ni.Resepi cilok kat myR kepunyaan mama kastam.Sedap kuih ni tapi nape ntah terlembik sket.Kalau sifu2 masakan ada tips utk dapatkan hasil yg lebih bagus, tolonglah bagitau la.Saya budak mak budak baru belajar hehehe..MKT minta izin cnp rcp ya..

 
 lembik sket tp sedap..bila gaul ngan nyoq okey jugak la rupa paras kuih ni

Kuih Sagu (Mama Kastam Tioman)

  • 1 gelas sagu biji kecil (sy gn cawan)
  • 3 gelas air
  • 3/4 gelas gula pasir(sy gn 1/2 cwn)
  • Sedikit pewarna merah
  • 1/2 biji kelapa parut putih sahaja(sy kukus dulu kelapa parut)
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu teh esen rose

Cara-cara

  1. Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
  2. Masukan sagu, kemudian kacau rata.
  3. Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
  4. Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
  5. Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap. 
  
ni yang blom potong..nmpk cam okey tp lembik la..

  • Share:

You Might Also Like

22 comments

  1. sedapnya, lembik2 tak yah kunyah2 dah, terus telan je hehehr, sejuk je kat tekak bila telan kan, ada lg ke loyang, kuih mesti dh abiss kan, hehehe

    ReplyDelete
  2. kak rosa> loyang?ada....kuih dh selesai sumanya..betul tu gigit pastu telan terus hahaha

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikumm...
    Saya suka kuih ni. Tapi malas nak buat sebab takut tak jadi n yang kedua sendiri buat sendiri makan. So tengok je la.

    ReplyDelete
  4. kak sam> yg sy buat ni pon lembik tp sedap gak la..seb baik suma kt umah ni mkn..so abes gak la

    ReplyDelete
  5. salam lina akak pun suka kuih ni a ah mmg rcp ni lembik sikitkan tp sedappp

    ReplyDelete
  6. chik mimi> salam chik mimi, betul tu walaupun lembik tp sedap.Sy xtau sebenarnya camana nk bg keras sket..dh kurangkn air stgh cwn tp lembik gak

    ReplyDelete
  7. arrr... dah kenyang makan megi.. eh silap.. spegati... makan kuih sagu plak

    http://www.contengcorner.com/2011/02/tiada-apa-lagi.html

    ReplyDelete
  8. mizi> hehehe..tu la ssh akak merebus spegeti tuh..dia kata megi plak.

    ReplyDelete
  9. hahahaha... dah saya tgk macma megi tu yang saya kata megi... kakakaka

    http://www.contengcorner.com/2011/02/main-dengan-ali-jenab.html

    ReplyDelete
  10. owh tidak!! lama x mkn kuih ni..sedappp..time kecik selalu mkn..

    ReplyDelete
  11. na.... kiter tingin nk cuba.... Tp lom berani lg takot tk jadik! hihi.... lembik sket eh? maknanyer kene kurangkan sket air eh na?

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Lina...kuih sagu yg lembik2 gini yg jadi favourite akak. kalau yg org jual tu keras je rupanye mmg x minat aarrr...ala, dah abis yea, akak baru nak mintak 5 ketui..

    ReplyDelete
  13. Ni...Mak isah punya favorite! :)

    ReplyDelete
  14. mizi> suke sgt mkn megi suma nmpk megi jerr

    azrul> peberet akak jugak ni

    hzh> sy dah kurangkan sukatan air tu tp still lembik gak.pepon janji sedap

    azlina> sy tak suke gak kalau keras sgt,tp at least keras sket..lembik2 pun licin gak..tu la lmbt mai dah abess dah hihihi..

    puan Isah> suma suke kuih ni sbb rasa natural je kan?

    ReplyDelete
  15. As Salam lina,
    Kuih sagu ni nmpk mcm sng nk buat tp sbnrnya bkn mudah utk pastikn ia menjadi. Kalau tak kena caranya ia blh jadi terlalu lembik atau keras kejong..haha..

    ReplyDelete
  16. adry> mmg betul tu..tgk cam senang tp susah gak kalau tak kena gaya..

    ReplyDelete
  17. Assalam kak...lambat lak singgah dapur kak...jet lambat sokmo...haha sedapla kuih ni kak lama tak buat..bila ntah nk rajin buat ni..akak buat lagilah kasi saya pulak..hehehe

    ReplyDelete
  18. alla> ru la sapa soh meronda tak hengatt..dh simpan 2ketoi tp takut nyoq msm..

    ReplyDelete
  19. nieza>nnt kalau rajeen akak wat lagik..tp xtau la bila nak rajenn tuh hik3

    ReplyDelete
  20. k.na buat hr sabtu kn...
    alla kje hr sbtu...huhu.. bkn meronda..hehe

    ReplyDelete