Saturday, March 5, 2011

Puding Jagung

Lama betul tak wat puding jagung ni, dok belek2 dalam kabinet ada lagi stok jagung dalam tin.1 tin yang biji2 dan 1 tin lagi jagung cream. Stok susu cair pun dah nak expired..hmm..kena wat stock clearance ni nnt tak pasal2 kena buang lak. So hari ni merajinkan diri wat puding jagung peberet abanglong neh..si abang suka jagung yang berbiji, si adik lak suka yang cream..aduyai susah betul melayan tekak dema berdua ni..Resepi cukup ringkas dan amat mudah disediakan.
Puding Jagung by F&N (myR)

Bahan-bahan ( sefamily )

  • 1 cawan tepung kastad
  • 1 cawan jagung manis (sy gn 1 tin)
  • 3/4 cawan gula
  • 3 cawan air
  • 1 1/2 cawan susu cair 
  • Sedikit garam (sy tambah)
  • Pewarna ijo (sy tambah)

Cara-cara

  1. Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
  2. Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.
  3. Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll. 
terajin boh kaler ijo nak bg lawa la kunun..tp sememeh jer rupa paras hahaha

27 comments:

HaSue said... Balas

wawww kak...cantik dah puding tu..macam nak tengok jer ghupenya bila dah dipotong..hihi..
rasa mesti sedap nih!

sukahaha said... Balas

comelnya jagung.. macam kuih jer hehe..

lina_pg said... Balas

hasue> xleh tengok dah sue rupa paras yg dah potong sbb dah licin hehehe..sememeh je tuh..tak keras lagi nak boh kaler kuning

lina_pg said... Balas

matdin> hehehe..puding jagung kira kuih la jugak kan. Adik beradik dia la tu..

Chik Mimi said... Balas

bestnya lina antaq le sg ara sikit

lina_pg said... Balas

chik mimi> best gak chik mimi..lemak n manis sedang2 jerr..puding ni lembut sket..orait la kena ngan taste

Kak Sam said... Balas

Assalamualaikum..
Rajin nya akak. Kalau saya le tak de maknanya kaler Hijau tu (Hehehe orang malas mmg cam gitu). Cantik le kak.

lina_pg said... Balas

kak sam> salam kak sam, rajin la kunun2 tp versi org mls hahaha..hasilnya smemeh jerr

Kak Rosaliza said... Balas

cun melun puding jagung tu..mula tu ingatkan acuan lagi heheh..rupanya dh puding

lina_pg said... Balas

kak rosa> comot2 jer tuh..kalut ngan maisarah tadi..tak dan keras yg ijo,main tuang jer kaler kuning tuh..habeh bercampur

Nieza said... Balas

akak, lawanya puding akak ni....sure sedap ni dh lawa ni nk mkn pun sayang kalau bg saya sure simpan dlm almari ni..ekekeke

mrs.sabri said... Balas

puding memang menjadi kegemaran saya sejak dulu..bila la agaknya dpt merasa puding buatan kak lina ni hehe

Mama Hawa/Mama Nani said... Balas

Pagi Lina...
cantik lah puding jagung yg di ltk dlm acuan jagung!!

lina_pg said... Balas

nieza> salam nieza..sayang2 pun mkn gak hehehe..seb baik xanto kat nieza, kalau tak..basi la jwbnya sbb nieza simpan almari kih3.kalau simpn lam esbok orait gak hahaha

lina_pg said... Balas

fina> mai lah penang..blehlah merasa puding hasil keras tangan kak lina hehehe

lina_pg said... Balas

mama hawa> tu je la acuan yang saya ada hehehe

Cahaya... said... Balas

nampak macam sedap..igtkan jagung btol td..kak lina mmg pandai masak la..

lina_pg said... Balas

cahaya> xde la cahaya..akak cuba2 jer tu..cuma kali rajin sikett boh kaler ijo tuh..kaler tak..main belasah kaler kuning kastad jerr

Nida said... Balas

cantiknya.. sayang pulak nak makan... aci tak 10 hari buat pameran.. :)

MiZi said... Balas

ok la tu kak.. bungkus ek.. saya nak bawak balik perlis

http://www.contengcorner.com/2011/03/tag-aku-dan-kita.html

AZLINA said... Balas

Assalamualaikum Lina...kena la sgt puding jagung dgn acuan nye tu. terasa2 je kat tekak akak ni kalau tengok puding jagung, lemak berkrim kan!

Wanieyra said... Balas

cantiknya kak.....

lina_pg said... Balas

nida> dah masuk mulut..lupa terus bab cantik tuh..hehehe

lina_pg said... Balas

mizi> nak tapau bw blik prlis..tak sedap la..mkn time kuar peti ais br sedap..sejuk2 msuk tekak..

lina_pg said... Balas

azlina> kebetulan terjumpa acuan puding tuh..terus beli sbb anak suka mkn mkn puding jagung ni..

lina_pg said... Balas

ieyra> tq ieyra

QasehnyaRania said... Balas

wow..cantiknya bentuk jagung tu ;)
salam kenal dan follow sini juga ..hehe..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...