Tuesday, June 21, 2011

Donut Keledek

Hmm..jangan ada yang boring ya belum ada abes2 lagi n3 pasal keledek.Kesian plak tengok keledek dok tergolek2 dlm nyiru tuh.So google la sana sina sini cari resepi berasaskan keledek.Kuih Cekmek pun dah wat, pengat pun sudah..walaupun versi kawin ngan pisang..pastu terjumpa rspi yang berkenan di hati kat dapur myR.Kira oraitlah suma bahan dah ada terus on jerr projek mendonut ni.Ekceli resepi asal donut  kentang tp sy tuko ngan keledek.Selebihnya saya follow step asal jerr.
Saya wat satu adunan penuh,agak banyak hasilnya.Saya cuma goreng dalam 15biji selebihnya saya goreng separuh msak pastu simpan dlm freezer..bila nak makan goreng aje nnt.Senang kije
 
tak berapa nak bulat..senget2 jer walaupun dah guna donut cutter

mmg sedap lembut dan gebus..juga mengenyangkan..
RESEPI: DONUT KELEDEK
By : kakbesah myR ( donut kakbesah)
sumber: linapg.blogspot.com

Bahan-bahan ( 40biji )

  • 600 gm tepung gandum
  • 1 bungkus yis mauripan
  • 2 biji kentang rebus(linapg gn 3cwn keledek lecek)
  • 1 biji telur besar gred A
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 sudu garam(xboh sbb keledek direbus dh boh garam)
  • 1/2 cawan air
  • 1 sudu susu tepung(linapg gn susu cair)

Cara-cara

  1. campurkan tepung dan yis kering rata2.
  2. blend sume bahan2 yg lain hingga sebati.
  3. uli tepung dgn bahan2 yg diblend tadi hingga kenyal. kalau kurang air - tambah saja, kalau trlembik tambah lg tepung. biar kembang lebih kurang satu jam.
  4. bulat2 kan doh sebesar bola pingpong lalu dileperkn sedikit.biar mengembang sekali lagi lebih kurang sejam (sy canai dan terap gn donut cutter)
  5. apabila hendak digoreng buat lubang ditghnya dengn jari.goreng dgn api perlahan supaya dalamnya masak.
  6. tabur dengan gula kaster/halus atau salut dengan coklat.. 
Note: Donut ni juga sedap disira dgn gula seperti menyira kuih keria

    14 comments:

    Chik Mimi said... Balas

    lina tak kije ke hari ni best ni akak dah kukus labu tapi M menyerang apa pun tak buat lagi hehhee

    Kak Rosaliza said... Balas

    assalam mai minta donut dlm frezzer nk wt minum ptg, sedap n nmpk gebu je kejadiannya

    Adry@Daun said... Balas

    Oloss...comelnye donut ubi stello ni. Dh mcm donut big apple..hehe.. Tak penah mkn donut ubi keledek ni. Msti sdp sbb keledek tu pn dh mmg sdp.

    Amie said... Balas

    assalam,
    nampak cantik menggoda dont keledek tu... mintalah barang sebiji, kita nak minum petang dgn teh secawan... heheeheee

    lina_pg said... Balas

    chik mimi> Donut wat ari Ahad lagi..sj wat tayangan amal ari ni,yg dlm pic dh abess..frozen ada lagik

    lina_pg said... Balas

    kak rosa> bak mai tupperware nk boh donut frozen..sedap taw..budak2 suka..sira ngan gula cam kuih badak lagi bestt

    lina_pg said... Balas

    adry> donut ubi stelo oren hehehe..mmg sedap sbb ubi ni mmg manis

    lina_pg said... Balas

    amie> meh la..masih ada lagi..mmg byk hasilnya

    Naz said... Balas

    Yuhooo..Ada lagi ke donut tu.. Datang bawa pinggan kosong ni..^_^

    lina_pg said... Balas

    naz> meh2 masih ada lagi yg frozen..nnt goreng sndri taw

    AZLITA AZIZ said... Balas

    macam2 donut sekarangkan?? ita pernah makan donut ubi kayu.. sedap tau! rasa mcm keria sikit.. tapi tak pernah buat lagi.. tu pun jiran mak ita yg kasi..

    banyak jugak dapat donut ni kan lina.. rasa2 mesti sedap! sebab letak keledek.. nanti boleh lah ita cuba.. bila lah tu agaknya... list dah makin panjang dah ni...

    lina_pg said... Balas

    azlita> tu la donut pun pelbagai skrg ni..ye la asyik donut yg sama boring gak,yg ni sedap dan lembut ada manis keledek lagi sedap..

    Kak Aya said... Balas

    knp kalau saya buat donut tak pernah menjadi gebu ? ishhh selalu hampa je tp suka makan donut.

    Nieza said... Balas

    sedapnya kak....mcm cucur keria la yer kalau bubuh keledek...cicah coklat best ni...haha nieza ni kalau mkn nk cicah coklat jer..hehe

    klik2 my nuff

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...