Wednesday, November 3, 2021

Resepi Biskut Coklat Chip Rangup Dan Sedap (tak perlu perap) | brown sugar butter cookies

 Assalamualaikum...

Hari ini saya nak berkongsi satu lagi biskut kegemaran ramai iaitu brown sugar butter cookies atau biskut coklat chip.Resepi biskut chocolate chip ini sangat mudah dan tidak menggunakan mixer.Paling best setelah siap diadun, doh tak perlu disimpan atau diperap dalam peti ais.Siap adun, bentukkan kemudian terus bakar.Mudah kan?dan sangat menjimatkan masa.Kebiasaannya resepi coklat chip, setelah diadun kena simpan dalam peti ais sekurang-kurangnya selama 1-2jam supaya adunan stabil dan rangup.Tips paling mudah ialah saya menggunakan vivo golden butteri sebagai bahan utama dalam pembuatan biskut coklat chip.Kaedah penyimpanan pun senang, cuma letak kat suhu bilik sahaja (tak payah simpan dalam peti ais) Bila nak buat biskut, kek dan sebagainya saya cuma ceduk dan timbang mengikut kuantiti yang diperlukan dan tak payah tunggu butter lembut kerana ia sememangnya berada dalam suhu bilik.Setelah siap diadun, adunan tak perlu perap, boleh terus bakar kerana vivo golden butteri sememangnya sangat stabil pada suhu bilik.Dan hasilnya biskut yang siap dibakar menjadi wangi, rangup dan sangat sedap.

resepi biskut chocolate chip, resepi biskut choc chip ala famous amos, resepi biskut famous amos sedap dan rangup, cara buat biskut coklat chip rangup anti gagal, biskut raya, kuih raya mudah dan sedap, biskut coklat chip sukatan cawan, kuih raya sukatan cawan, biskut raya viral,
Brown sugar butter cookies ni akan menjadi lebih sedap selepas seharian.tapi kena simpan dalam bekas kedap udara la.Rasanya berbeza makan yang baru siap dibakar dan yang selepas sehari.
resepi biskut chocolate chip, resepi biskut choc chip ala famous amos, resepi biskut famous amos sedap dan rangup, cara buat biskut coklat chip rangup anti gagal, biskut raya, kuih raya mudah dan sedap, biskut coklat chip sukatan cawan, kuih raya sukatan cawan, biskut raya viral,
Bila makan biskut coklat chip ni tergigit pulak badam cincang memang sedap tau.Buat kudap-kudap sambil menonton tv bersama keluarga adalah satu kenikmatan

resepi biskut chocolate chip, resepi biskut choc chip ala famous amos, resepi biskut famous amos sedap dan rangup, cara buat biskut coklat chip rangup anti gagal, biskut raya, kuih raya mudah dan sedap, biskut coklat chip sukatan cawan, kuih raya sukatan cawan, biskut raya viral,
Kawan- kawan boleh cuba vivo golden butteri ni memang lain dari butter yang biasa saya gunakan.Boleh cari di kedai barangan kek yang berhampiran dan ada juga dijual di shopee.
Baca maklumatan lanjut mengenai Vivo olden Butteri di post


Atau boleh juga hubungi no yang tertera

Resepi Biskut Coklat Chip Mudah dan Sedap
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
resepi provided by Vivo Fuji Oil Asia 
Bahan-Bahan
250g vivo golden butteri
200g gula perang
50g telur (1 biji gred b)
5g esen vanilla (1 sudu kecil)
320g tepung gandum - ayak
60g tepung jagung - ayak
5g baking powder (1 sudu kecil) - ayak
2g baking soda (1/2 sudu kecil) - ayak
60g coklat chip
100g badam cincang (bakar)

Cara-Cara
  1. Satukan vivo golden butteri dan gula perang.Gaul hingga sebati dan nampak 'creamy' (tak perlu kembang) Guna spatula/senduk kayu sahaja.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla, gaul sekejap.
  3. Masukkan campuran tepung (bahan yang diayak) uli/adun hingga menjadi doh.
  4. Masukkan coklat chip dan badam cincang.Gaul rata.
  5. Sediakan loyang/tray yang dialas dengan baking paper dan sapu dengan sedikit butter.
  6. Skop sedikit adunan dan letakkan ke dalam tray.Jarakkan sedikit kerana biskut akan kembang.
  7. Bakar pada suhu 160'c selama 35min api atas dan bawah hingga masak (suhu dan tempoh membakar bergantung kepada saiz, jenis oven dan ketebalan biskut)
  8. Setelah biskut masak, alihkan ke redai penyejut.Apabila biskut sejuk sepenuhnya, boleh simpan dalam  bekas kedap  udara.Selamat Mencuba
  9. Untuk menonton video tutorial, klik butang PLAY paparan di bawah 

1 comment:

Syaz Rahim said... Balas

dari rupa luaran dia pun dah nampak kualiti dan sedapnya!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...