Wednesday, August 10, 2011

Agar-Agar Permata

Assalamualaikum...
Petang2 camni layan mata best gak kan? sebelum layan mata meh la jamu mata dulu ngan agar2 permata ni, minta maaf lah ni menu basi.Agar-agar permata ni saya wat ms weekend aritu, bila time cuti sempat gak la wat experiment bagai hehehe.Bila dekat nak buka selalu kelam kabut.Agar2 ni pun tak sempat nak snap yg dah dipotong,Tak pe lah nnt lenkali wat kite snap cantik2 ya..
kalerpul gitew..
RESEPI AGAR-AGAR PERMATA

Bahan-Bahan
  • 10g agar-agar serbuk
  • 4 cawan air
  • 1 cawan susu cair
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1sk esen vanilla
  • Beberapa Pewarna kegemaran
Cara-Cara:
  1. Masak agar-agar bersama 4 cawan air dan gula hingga gula hancur.
  2. Masukkan susu, susu cair dan esen vanilla.Kacau sebentar.Tutup api
  3. Bahagikan agar2 kepada 5 bahagian.(Ikut suka nak bahagi brp kaler)
  4. Titiskan pewarna merah untuk satu bahagian, kuning satu bahagian, ijo dan biru
  5. Tinggal satu bahagian dengan warna asal.
  6. Bekukan agar2 berwarna.Apabila keras, potong kecil2 dan masukkan ke dalam agar2 warna asal.
  7. Sejukkan dalm esbok

22 comments:

Sheila Shafeareen said... Balas

Salam...selamat menjalani ibadah puasa
cantik nya agar2 pemata tu...bekilauwan ada batu hijau, kuning...cantik...mkn tentu sdp...leh try ni

Kak Rosaliza said... Balas

macam2 permata ada, zamrud, nilam, ruby eh mutiara xdak ke. sedap tu mkn sejuk2, rajinnya memuding

♥LOVE2COOK♥ said... Balas

WOW!!! Cantik sekali dessert akak ni! Simply amazing :)

AZLINA said... Balas

Assalamualaikum Lina..huishhh x potong pon boleh bayangkn mesti cantik dalamnya tu..mcm2 kaler permatanya, mesti sedap ni, boleh try...

ijayuji said... Balas

Salam kak lina! cantekkkk!!! suke tgk kaler2 ginii :D tp kita kalau dessert mcm ni mesti nak terbuat kuah sbb kita suke mkn dgn kuah yg sejuk2 tuu hihihi selamat berbuka ya kak!

Ummi said... Balas

Salam Lina...waaahh curlaasssttt gituuu....cantik warna warni...i liiikkkeeee.. :)

K.Nor said... Balas

sweet jer kaler2 gitu lina :)

lina_pg said... Balas

sheila> wslm..selamat berpuasa juga buat sheila, sedap tu ada rasa lemak tak brp manis..saja wat kalerpul bg tarikan sket kat anak2

kak rosa> tu mcm2 permata ada..mutiara tadak sebab puan blog dah chop siap2 hehehe..tak rajin mana pun memuding,tp sbb anak2 suka wat jugak lah..

lina_pg said... Balas

Love> Rcp akak simple jer love..bg nmpk attaractive sket hehehe

azlina> wslm..tu lah sayang tul tak smpt nk snap yg dah potong.cubalah senang je tu

lina_pg said... Balas

ika> hmm kalau ika nak mkn berkuah..mayb kena lebihkan air dan boh dlm bekas kecil2..akak ni tak kose nak wat kuah bagai..

kak ummi> wslm,thxs kak ummi..sy ni mmg suka main watercolour hehehe

kaknor> terima kasih kaknor..suke tengok kaler lembut2 gitew

Naz said... Balas

Assallamualaikum Kak Lina..
Cantiknya puding tu.. Menarik dan tertarik laaa..

Deliah's Deli said... Balas

x pnh tgk jelly kaler mcm ni..cantik sgt!! :)

lina_pg said... Balas

Naz> wslm, alah..puding bese2 jer tuh..cuma boh kaler bg nmpk lawa sket

lina_pg said... Balas

Del> hehehe thxs Del..bese2 je tuh..

cik cek said... Balas

secantik permata...:)

Mama Hawa/Mama Nani said... Balas

Salam Lina :)
Cantik agar2 permata :)

HaSue said... Balas

amboi lawanya agar2 tu kak..ade kaler biru yg best tu..hihi..ni mesti sedap nih mkn sejuk2 kan kann..

lina_pg said... Balas

cik cek & mamahawa> hehehe tengs

hasue> suka main kaler maler ni.Bg tarikan kat anak2 utk mkn

Mamasya said... Balas

Aslmkum Lina

Ceria warna puding permata tu...

Kak Aya said... Balas

saya dah salin resipi untuk dijadikan menu petang sabtu ni

Nur-nba said... Balas

Cantiknya.. Kreatif la akak ni..

makcikkantin said... Balas

salam singgah,

cantiknya macam2 permata ada situ..:)

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...