Monday, May 11, 2015

Resepi Nasi Minyak Mudah Dan Sedap

Assalamualaikum...
Lama betul delay posting Nasi Minyak ni.Dah lama buat baru berkesempatan upadate.Bukan apa resepi dah sedia ada dalam blog jadi x kalut takut lupa atau apa la sangat..sebab tu saya bagi keutamaan kepada resepi baru dicuba untuk rujukan sndri..simpan lama2 nnt sndri yg lupa.Okey back to track, resepi Nasi Minyak Jus Oren ni sangat senang..straight fwd gitu..rasa pun xmuak dan boleh makan banyak..kali ni saya kehabisan stok jus oren sunquick..naseb baik ada buah oren dalam peti ais sebagai penyelamat..cuma kena ada sedikit effort untuk perah amek jus hihihii...tak susah pun kan...
Nasi Minyak Jus Oren ni,boleh buat juadah raya jugak tau...boleh cuba dulu sebelum puasa ni..kalau lulus kat tekak masing2 nnt boleh family rasa lak...
 simple2 jer...tapi sedap

RESEPI NASI MINYAK JUS OREN

Bahan-Bahan
4 cawan beras basmati (cuci bersih,rendam selama 20min,kemudian toskan)
4 cawan air
50g butter
1 labu bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 batang kulit kayu manis
5 biji bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1  biji buah pelaga
1 kiub pati ayam
2 helai daun pandan simpul
½  cawan susu cair
½ cawan perahan jus  buah oren
Sedikit daun pudina, gajus dan bawang goreng
sedikit pewarna kuning

Cara-Cara :
  1. Cairkan  mentega,tumis  bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga bersama bahan yg dihiris tadi.Tumis sekejap hingga terbit bau.
  2. Kemudian masukkan air , susu cair, jus oren, daun pandan simpul dan kiub ayam. 
  3. Masukkan beras basmati, kacau sebati.Masak seperti masak nasi biasa (Kalau nak guna rice cooker terus pindahkan ke rice cooker) LiNa Pg masak guna dapur gas jer
  4. Setelah nasi agak kering,kecilkan api titiskan dengan pewarna kuning.
  5. Tutup periuk dan tunggu hingga nasi masak sepenuhnya.
  6. Setelah nasi masak, gembur2kan nasi menggunakan garfu sambil masukkan daun pudina dan gajus.
  7. Bila menghidang taburkan bawang goreng dan kismis (jika suka)

3 comments:

Amie said... Balas

Cantiknya.... tentunya rasanya seenak & seindah namanya!

Bbwana adienia said... Balas

assalam kak lina..

lama wana tak jenguk sini..rindu akak!!

erm, nasi minyak yang nampak sedap..wana kawen nanti nak order ngan akak bleh? hihik..

mama3As said... Balas

Awesome..nk kn try nih kak

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...