Poli Ubi Kayu Kuih Tradisional Kelantan

By LiNa_Pg - Tuesday, November 15, 2016

Assalamualaikum...
Alhamdulillah hari ni berkesempatan update blog dgn resepi plak.Pernah dengar tak Kuih Poli Ubi Kayu?Rasanya ada jugak yg panggil Lopes Ubi Kayu.Kuih Poli Ubi Kayu ni rasanya kenyal-kenyal ala2 liat manja gitu.Liat ubi kayu yg dikukus..Mmg sangat sedap.Tambah lak disiram dengan gula melaka (kalau orang klate panggil nise cair kikiii)
Poli ubi kayu ni merupakan Resepi turun temurun dari bonda saya.Teringat dulu ms kecik selalu tolong bonda parutkan ubi.Ubi pulak cabut jer kat belakang rumah, daun pisang pun main petik2 ajer.Kelapa pun kukur (guna pengukur kelapa tu)mmg kuih ni betul2 menggamit nostalgia zaman kanak2.Semakin hari makin dilupakan kuih tradisional ni.Sayang pulak,kalau hilang begitu sahaja.Ada baiknya saya turunkan ke anak cucu resepi ni.Kebetulan anak sulung saya sedang bercuti sekarang ni, rajin pulak dia tolong parutkan ubi tu.Mamanya cakap student Politeknik kenalah parut ubi utk buat "Poli" cam sesuai sangat hahaaa...senyum jer abang long yg pendiam tu kikiiii...Berjaya dia parut sampai habis..Meh kita semak resepi Poli Ubi kayu ni sangat ringkas dan cepat jugak siapnya.

Lopes Ubi Kayu, Kuih Tradisional Kelantan, Kuih dulu dulu
Kuih Poli Ubi Kayu sungguh authentic...Inginkan kelainan dalam resepi berasaskan ubi kayu. Boleh cuba Poli Ubi Kayu plak..sekarang nk msuk musim banjir, mmg banyak ubi kayu yg dijual
KUIH POLI UBI KAYU

Bahan A (Poli Ubi Kayu)
  • 1 kg ubi kayu diparut halus (LiNa Pg guna spesis klon warna kuning)
  • Daun pisang secukupnya (LiNa Pg layurkan atas api supaya lembut)
Cara-Cara
  1. Parut ubi kayu mengunakan pemarut/boleh juga guna mesin kelapa.
  2. kemudian letakkan ubi kayu parut 2-3 sudu besar (agak2 muat dengan saiz daun pisang) balut seperti lepat tapi lebar sikit
  3. Pastikan air kukusan mendidih terlebih dahulu.Kemudian kukus ubi kayu selama 30min (atau hingga masak)
  4. Sejukkan terlebih dahulu, sebelum di potong

Bahan B (Kelapa Parut)
  • Kelapa parut secukupnya (LiNa Pg beli RM1)
  • Sedikit garam
Cara 
  1. Selepas ubi kayu masak, kukus sebentar kelapa parut (selama ~5min) supaya tidak cepat masam
  2. Kemudian gaulkan dengan sedikit garam

Bahan C (Sirap Gula Melaka-Nisan cair)
  • 2 keping nisan
  • Sedikit gula melaka
  • 2 cawan air (LiNa Pg letak siket jer)
  • 2 helai daun pandan
Cara

  1. Satukan semua bahan di atas, masak hingga likat.Sejukkan.

Cara Menghidang Kuih Poli Ubi Kayu
  1. Setelah kuih sejuk, keluarkan dari daun pisang dan potong kiub
  2. Gaulkan dengan kelapa parut.
  3. Tuangkan sirap gula melaka semasa mengidang.
  4. Sedia dinikmati

Cara Buat Poli Ubi Kayu, Resepi Poli Ubi Kayu,
Pemarut klasik tu bonda saya berikan hehee...Rasanya dah jadi barang antik sekarang ni..ssh nk dapat
Cara Buat Poli Ubi Kayu, Lopes Ubi Kayu

Kuih Lopes Ubi Kayu, Cara buat lopes ubi kayu, Cara buat Poli Ubi Kayu

Kuih Lopes Ubi Kayu
 Jom makan....Resepi klasik jaman dulu

Bagi sesiapa yang menggunakan resepi Poli Ubi Kayu bonda LiNa Pg, mohon sedekahkan al fatihah buat bonda saya Rubiah binti Esah (dibintikan kepada ibunya)
Bonda saya telah kembali ke rahmatullah pada 22hb Nov 2016..al fatihah buat bonda tersayang

  • Share:

You Might Also Like

4 comments

  1. Assalam Lina,
    poli ubi kayu pertama kali dengar & nampak..
    menarik recipenya..boleh masuk list ni..
    akak memang suka cuba & tengok kuih2 lama gini..

    ReplyDelete
  2. PH suka kuih yang diperbuat daripada ubi kayu. Kuih poli ni pasti sedap. Tapi malas nak buat hee..hee...

    ReplyDelete
  3. Saya mogon share resepi nya ya. Nak cuba buat... nmpk mcm senang je

    ReplyDelete