Monday, November 29, 2010

Jom Mkn Keropok Goreng

Ha..makan keropok goreng ngan teh 'O' sambil layan tv best gak ni..ala2 pop corn sambil tengok wayang gitew..Keropok ni beli kat kampung masa balik raya haji aritu..sedap byk ikan..kalau dapat yang banyak kanji..memang hampeh..keropok ni asal angkat jer..licin, laris tul macam goreng pisang panas hahaha..meh makan keropok...
Jom makan keropok cicah sos ngan teh 'o'..sedap gak ni

Sunday, November 28, 2010

Kari Kepala Ikan Salmon

Dah lama tak masak kari kepala ikan salmon ni..kemarin gi jenjalan kat Tesco, ternampak kepala ikan salmon terus sambar la seketul..mmg dh plan nak wat kari kepala ikan..tapi kari kepala ikan ni ikut versi sendiri..sy suka yg masukkan santan..kalau ikutkan dh nama gulai la kan?ah..tak pe la janji kena ngan tekak kan..wat untuk lunch..ingatkan bleh la simpan setengah utk dinner..rupanya licin..kepala mana ada isi sangat kan..
resepi bese2 jerr ni tp sedap...

Roti Sosej Roll

Salam . . .
Selamat berhujung minggu kawan2..tak ke mana2 ke ari ni? Kami sekeluarga takde plan nak ke mana pun ari ni..mayb rest kat umah je la..kemarin seharian dah penat mengukur jalan hehehe..Pagi ni kami bf ngan roti sosej aje..plan asal nak goreng bihun..tapi memandangkan udang pun masih 'berjaket' takut baby meragam lak..so wat ajelah roti sosej ni lebih cepat dan mengenyangkan..dah banyak kali wat roti sosej ni...resepi bleh tengok kat SINI.Hari ni terlebih rajin c & p resepi:Kali ni gna Ramly beef frankfuter agak masin..so sy x masukkan apa2 dlm telur..mmg dah cukup rasa..
Bahan-Bahan:
  • 10 batang sausage (gn Ramly beef frankfuter)
  • 10 keping roti ( canai supaya roti mampat/padat )
  • 1 biji telur
  • Minyak
Cara-Cara :
  1. Gulung sausage dgn roti, bahagian hujung roti sapu telur supaya tak terbuka masa menggoreng
  2. Ulang sampai roti habis.
  3. Panaskan minyak, celup roti ke dalam telur dan goreng dgn api sederhana hingga keperangan.
  4. Angkat dan toskan. Sedap di makan dgn sos cili
  5. SeLaMaT MeNcUbA

Saturday, November 27, 2010

Salad Roll

Menu minum petang untuk orang malas huhuhu..salad roll pasang siap jer ni. Beli yang frozen kat supermarket, balik goreng aje.Senang kije kan? janji bleh alas perut smentara nak tunggu dinner...Ada yang tak minum petang lagi ke? Meh la joint kami.sedap gak ni mkn panas2 cicah ngan sos..
sedap gak ni

Telur Sambal Ajerr

salam..
Ish...dah tengahari rupanya..ni bukan menu utk makan tengahri ni ya..menu basi sebenornya..wat time maisarah dok demam aritu tak tak sempat nk post..telur sambal sempoi2 pun tayang gak kerr?tak pe la dari tadak n3 langsung kan..kira masak gak tuh hahaha..resepi tak yah la noo..tadak apa spesel pun.Jap lagi tuan umah nak kuar jalan2 cari makan..sambil ronda2 jap..korang wat la cam umah sendiri ya..kalau yang nak selongkar dapur tu..pandai2 la kemas balik ya..kepada yang bertandang tu..sudi2kan tinggal jejak..nanti saya akan membalas kunjungan kawan2 suma..okey..
telur sambal bese2 jerr

Thursday, November 25, 2010

Maisarah Lagi . . .

Salam...
Pekaba suma? Agak lama Teratak ni tak tadak n3..aritu lepas bercuti panjang sempena Aidiladha..tenet lak wat hal xleh la nak blogging..Citer Maisarah lagi??? harap2 tadak la yang muntah ijo ya asyik tayang gambo dak kecik jerr..Alhamdulillah Maisarah dah sihat sepenuhnya.Terima kasih kepada kawan2 yang sudi mendoakan kesihatan Maisarah..
Pic dak kecik ni snap pada 22Nov lepas, sempena baby cukup 4bulan..saja nak wat kenangan..Masa gi check up kat klinik tuh berat baby Maisarah ni 5.3kg ajerr. Nurse kata okey walaupun tak naik banyak sangat sebab ari tu baby demam..Tak pe la sayang berat tak naik pun janji sihat..
Maisarah ni paling cepat antara adik beradik dia..bayangkan dia 3bulan1mggu gitu dah pandai nerap..
Sekarang ni dah ada gigi sebatang..Tapi 'gigi' xleh snap..bby xnak tunjuk lak..Jom tengok gambo Maisarah..Dia moody sket sebab ngatuk..
buah hati mama..sayang Maisarah
 Dah terrer nerap skrg ni...
mama ni tak abes2 lagi ke amek gambo, saya dah xlarat ni..

Tuesday, November 16, 2010

Salam Aidiladha

Selamat Menyambut Hari raya Aidiladha buat suma kawan2 yang sudi bertandang ke Teratak Mutiara Kasih ini. terima kasih yang tak terhingga saya ucapkan...kunjungan kawan2 suma amat saya hargai..kepada yang mendoakan kesihatan baby Maisarah juga sya ucapkan ribuan terima kasih..baby dah semakin sembuh dari batuk dan selsema yang dialami..

Hari ni (sekejap lagi ) kami sekeluarga akan pulang ke kampung halaman utk berhari raya..ampun maaf dipinta jika ada salah dan silap atau terguris hati sepanjang perkenalan kita di alam maya ni..
Luv you all..muah..muah..

Salam Aidiladha dr kami sekeluarga
Lina_pg (TMK)

Sunday, November 14, 2010

Citer Maisarah Lagi...

Selamat berhujung minggu suma.ari ni bukan n3 masak2 tau Kalau masak pun menu ringkas2 jer, tak sesuai untuk tontonan umum uhuk..Tu pun kalau masak la, kalau tak, main tapau je la.Tghari tadi bawa baby Maisarah gi klinik utk follow up n wat nebuliser tu lagi..Doktor kata mmg demam dah okey..tp kahak masih ada lagi...so kena wat nebuliser lagi la . . .esok mlm kena lagi satu kali..sian baby Maisarah ni..cepat sembuh ya sayang....abah rajin lak snap pic baby neh, tp guna hp jerr..
dak kecik ngah wat nebuliser
cepat sembuh ya sayang..

Saturday, November 13, 2010

Sapa2 Bleh Tulun - Buffered Earning tu apa?

salam suma ...
saya ni sebenornya heran pun ada, musykil pun ya. Nape ek kalau blogger2 dapat BE dr nuff suma org hepi jer..saya ni xtau apa pun..kite pun sebuk la ngecheck gak..ada gak BE dlm nuff aku ni. Tp sket je la..Ada sapa bleh tulun explain tak tentang BE ni..apa pun nak ucap terima kasih byk2 buat nuff yg bagi BE kat TERATAK MUTIARA KASIH ni...
harap2 korang sudilah explain ya tentang menda ni...sy mmg blurr nih

Friday, November 12, 2010

Baby Maisarah Demam

Sian baby Maisarah demam plak . . .2 ari lepas baby ada batuk2 n selsema..gi la klinik amek ubat..doktor kata kahak byk dlm paru2..untuk mempercepatkan proses mengeluarkan kahak baby, doktor wat la nebuliser ( yg cam wap bg masuk ke saluran pernafasan tu) sian kat baby kecik2 dh kena sedut menda tuh.2 ari gak la dok ulang pi klinik, petang tadi abah bawa gi klinik utk wat nebuliser lagi, doktor check demam la plak..alahai kesiannya kat baby kecik..tidur pun kejap2 jer..sebab hidung baby tersumbat..kesian sangat...
 Baby dah makan ubat..terus tidur, tapi xlena sgt..semoga baby cepat sembuh
banyak betul ubat yg baby kena makan...

Thursday, November 11, 2010

Cucur Nasi Ikan Bilis

salam suma . . .
Dah boring ek tengok mentadak tuh dah berapa dok bertenggek kat situ. Ari ni adalah n3 sket..sebenornya buat ari Ahad lepas tp tak sempat nak update. Memang sedap cucuq ni tp bila goreng terrrgaring sket, kaler jadi gelap la plak...Resepi amek umah yatie . Minta izin C & P ya:
 Bahan-Bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 1/2 cwn ikan bilis
  • 2 1/2 cwn tepung gandum ( sy gn 3cawan)
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (xboh tadak stok)
  • Daun sup/bawang (xboh tadak stok)
  • sedikit garam ( sy gn 1 kiub ikan bilis )
  • Minyak untuk mengoreng
  • sedikit serbuk kunyit ( sy tambah )
Cara Membuatnya
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...
 sy punya xlawa cam yatie la..

Monday, November 8, 2010

Mentadak oh Mentadak

Ha....korang kenal tak serangga ni...inilah mentadak..bukan cekadak tau..ingat dulu masa kecik2 selalu kalau jumpa mende neh..abang saya adry ( dedaun alam ) selalu main2..'mentadak mentadu macam mana lina tidor' bila mentadak wat aksi lentuk @ apa2 aksi la, nnt pakat2 gelak..tu suma kenangan zaman kanak2 la..la ni suma dok jauh.
Camana lak mentadak ni bleh sesat masuk dlm umah haku neh..baeekk punya dok bertenggek kat ranting hiasan dlm umah ni..agaknya mentadak ni ingat ranting kayu kot..apa lagi bila tengok mende neh..terus capai kamera dan klik..klik..2-3 snap..pastu aku kesian lak kang kebulur mentadak nih..amek letak kat luar umah..begitulah alkisahnya...Jom tengok mentadak ni camana rupa...
ni lah dia rupa mentadak yg sesat...
front view cam kesatria baja hitam plak hik3..

Sunday, November 7, 2010

Sukaneka Akademi Islam

salam...
Hari ni sekolah agama si kakak nisa tuh wat sukaneka, wakil kat abah je la gi tengok susah gak bersorak kat tepi padang tuh ngan dak kecik neh. Tapi seb baik gak tak pi tadi, kusangka panas hingga ke petang rupanya hujan di tengah hari..Jom layan gambo2 yg tak seberapa neh. Bila sukan suma aksi pantas..jadi gambar blurr sket la..
 acara lari dalam guni..abes masai rambut anak aku neh..sakan bersukan tuh..
 
 lari berganti-ganti...
 tiba-tiba gelap...hujan turun dengan lebatnya..
hadiah kemenangan..jadilah..dari xdpt apa2 kan?

Nasi Lemak Tapau Jerr..

Salam . . .
Selamat pagi suma...ari ni bf ngan nasi lemak tapau jerr..kakak Nisa ada sukan tahunan Akademi Islam kat Stadium USM. Nak kena siap cepat2..tapau je la..Ada yang blom bf ker??meh la joint..
ni buka nasi lemak 50sen yer hik3...sebungkus rm1.50
hmm..lauk ikan + telur rebus...boleh lah..
saya tukang tengok mama ngan abah makan jerr...

Saturday, November 6, 2010

Ayam Kapitan

Ayam kapitan ni geng ngan nasi dagang, org klate panggil nasi dage. Dah banyak kali sangat wat siaran ulangan ayam kapitan nih.Memang sedap..tak pedas dan anak2 pun suka.Terajin sket copi pes kat sini. Sekali tgk cam gulai ayam, tapi ada kelainan dari segi rasa. Memang sedap..cubalah..
AYAM MASAK KAPITAN
Sumber: Babybatriesyia
Kopi pes : dayangjack

Bahan Kisar
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 6- 7 biji Cili Merah ( sy gn 3sb cili giling )
  • Sedikit lengkuas (DJ guna 1 inci) - sy xboh xde stok
  • Sedikit Serbuk Kunyit
  • Stgh cm halia ( sy tambah )
  • 1 batang serai ( sy tambah )
Semua bahan di atas dikisar kecuali serbuk kunyit.

Bahan A
  • Ayam dipotong ikut suka
  • 200 ml santan
  • 50 ml susu cair
  • 4 sudu besar air asam limau nipis (sy gn air asam jawa)
  • garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
  1. Tumis bahan kisar &serbuk kunyit hingga naik bau. 
  2. Masukkan ayam dan gaul, biar hingga ayam empuk.
  3. Kemudian masukkan santan dan susu cair. Biarkan hingga mendidih. 
  4. Masukkan garam, gula dan air asam limau tadi. Kacau sentiasa. Angkat dan hidangkan.

Nasi Dagang & Ayam Kapitan

Salam siaran di petang Sabtu, ari ni cuaca kat Penang amat baik sekali, matahari cerah memancar...mungkin ada yang mengambil kesempatan kuar jalan2 cari mkn bersama keluarga..Hari ni kami sekeluarga bf merangkap lunch ngan nasi dagang tapi versi org malas..guna rice cooker je senang kije..maklumlah ngan baby kecik susah gak la nak dok dapur lama..

Nasi dagang ni makan ngan ayam kapitan, gulai ikan tongkol dan telur rebus. Hari ni tak wat acar mentah, timun tarak la..walaupun nasi dagang tak cukup sifat tapi tetap sedap kat tekak kami sekeluarga.Resepi Nasi dagang versi sendiri, kalau nak rcp ori kena la google sendiri ya . .

Bahan - Bahan :
  • 4 cawan beras lembut ( direndam semalaman )
  • 4 cawan santan pekat
  • 3 cawan air
  • Sedikit halba ( rendam sekejap )
  • 1 kiub ayam 
  • Sedikit halia ( dimayang halus )
  • 1-2 ulas bawang putih ( dimayang halus )
  • 3 ulas bawang merah ( dimayang halus )
Cara - Cara :
  1. Toskan beras yang telah direndam.
  2. Satukan semua bahan ke dalam rice cooker.
  3. Tekan 'ON' jer..tunggu hingga nasi masak
  4. Bila dah 'KEEP WARM' jgn terus tutup suis..biarkan seketika hingga nasi betul2 masak.
  5. Kacau / gembur2kan nasi bila masak. Dah siap
nasi dagang versi rice cooker..sedap dan cepat nak disediakan..

Gulai Ikan Talang & Daging Goreng

Menu lunch kemarin, masak ringkas2 jer..wat gulai ikan talang ngan daging goreng bodoh jer. Dalam esbok tuh mmg dah tadak apa dah..sebab lama benor dapurku tak berasap. Kiranya kemarin tuh warm up la hik3..
Gulai Ikan Talang, resepi bese2 jer..
 Daging Goreng bodoh..bawang tadak, cili merah pun tarak...

Friday, November 5, 2010

Agar-Agar Tembikai

Salam suma . . .
n3 pertama di bulan November, agak lama tak hapdet blog ni..nak wat camana dapur memang tak berasap huhuhu..asyik tapau n mkn kat luar jerr...Ari ni rajin sket masuk ke dapur maklumlah cuti public holiday sempena Hari Deepavali..di kesempatan ini sy nk ucapkan Selamat Menyambut Hari Deepavali kepada kawan2 yg meraikannya..
Agar-agar Tembikai atau Puding Tembikai memang dah lama sangat teringin nak buat..cuma tak sampai seru jerr..Alhamdulillah percubaan pertama telah berjaya..suka sangat..Agar2 ni, kalau di Klate cukup femes dijual di pasar ramadhan. Ada sapa2 nak joint tak minum petang ngan kami. Meh la ada lagi ni
Kalau ada yang berminat bolehlah cuba resepi agar2 tembikai ni. Meh layan gambo2 ni . .
Bahan - Bahan:
1 paket agar2 serbuk (10gram)
4 - 41/2 cawan air ( 1cawan = 190ml )
3/4 cawan gula
1 sk esen vanilla
3 biji telu gred A (asingkan kuning dan putih )
Pewarna merah , kuning dan hijau
Sedikit kismis

Cara - Cara:
  1. Masak agar2 bersama air dan gula hingga gula hancur. Masukkan esen vanilla.Tutup Api. Sejukkan adunan agar2 hingga suam2 kuku ( anggaran 15-20min)
  2. Pukul putih telur hingga betul2 kembang (jika terbalikkan bekas,adunan tak tumpah), kemudian masukkan kuning telur satu persatu, pukul lagi hingga kembang dan gebu.
  3. Tuang adunan agar2 (yg dah suam2 kuku tu) ke dalam bekas adunan telur. Pukul lagi hingga sebati dan adunan menjadi agak sejuk.
  4. Tuangkan ke dalam bekas, masukkan pewarna di bahagian tengah adunan dan kacau dengan mengguna lidi @ chopstik. Kacau dgn berhati2 supaya warna tidak terkena dasar bekas. 
  5. Letakkan kismis di permukaan agar2 (sebagai biji buah tembikai ). Sejukkan ke dalam esbok
  6. Apabila agar2 sudah beku, keluarkan agar2 dari bekas dan warnakan bahagian luar dgn warna hijau sebagai kulit tembikai.
  7. Tara..dah siap..selamat mencuba 
 
 Suke ngan teksturnya yang gebus..
 
agar-agar tembikai kaler merah
yang ni plak kaler kuning . . .
ari ni memang rajin tahap gaban snap pic..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...