salam suma . . .
Dah boring ek tengok mentadak tuh dah berapa dok bertenggek kat situ. Ari ni adalah n3 sket..sebenornya buat ari Ahad lepas tp tak sempat nak update. Memang sedap cucuq ni tp bila goreng terrrgaring sket, kaler jadi gelap la plak...Resepi amek umah yatie . Minta izin C & P ya:
- 2 cwn nasi
- 2 cwn air
- 1 biji bwg besar
- 2 biji bwg putih
- 1/2 cwn ikan bilis
- 2 1/2 cwn tepung gandum ( sy gn 3cawan)
- 1 biji lada besar dihiris nipis (xboh tadak stok)
- Daun sup/bawang (xboh tadak stok)
- sedikit garam ( sy gn 1 kiub ikan bilis )
- Minyak untuk mengoreng
- sedikit serbuk kunyit ( sy tambah )
- Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
- Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
- Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
- Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
- Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...
sy punya xlawa cam yatie la..
14 comments
Salam Lina,
ReplyDeleteTak kisahlah gelap sikit..lagi garing, yg penting rasanya..sedapkan, thanks sudi mencuba resepi yg biasa2 je ni....
wah lina pun dah ade cucuq nasi
ReplyDeletenak cucur sikit dri air tangn kak linaaa
ReplyDeleteeb suker... sdp.... balik nk wat la... ;p
ReplyDeletewahhhhhhh,,,, sedapnya..
ReplyDeleteyatie> betul betul betul..janji sedap kan?mkn panas2 lg sedap.TQ ya sharing this rcp
ReplyDeletechik mimi> tu la tgk sana sini wat cucuq ni, dh la senang sedap plak tu..
ReplyDeleteizah> kena minta umah yatie la cucur ni,mesti lagi best klau ngan tuan tanah kan hik3
ReplyDeleteeb> sedap cucur ni, cubalah..
ReplyDeletetopjer> memang sedap..
ReplyDeletedh ramai yg mcuba resepi nih... nnt giliran saya plk kak.
ReplyDeleteina> cuba lah seantero maya dh cuba neh..mmg sedap
ReplyDeletewaa,nak cuba jugak la.nampak sedap tue ! :D
ReplyDeletewaahh menarik~~ xpnah rasa pon.. t saya nk cube la kat umah ! hee :)
ReplyDelete