Thursday, March 24, 2011

Kek Batik

Adoyai sadis tul tengok rupa paras kek batik ku ini huhuhu..xtau lah tang mana silap..terlembik sket, pastu agak sememeh.Rasanya dah follow step by step dengan penuh taat dan patuh. tapi xpe next time cuba lagi. Pepon kek batik memang sedap walaupun rupa paras tak secantik mana.Resepi tengok umah hana. Terim kasih pada tuan punya asal wendy dan juga hana:
  walaupun dari segi rupa tak seberapa tp anak2 suka kek batik ni..mmg sedap
Kek Batik
Bahan-bahan
  • 250g@satu peket biskut merie
  • 200g@satu peket milo
  • 397g @ 1 tin susu pekat - sy buh 3/4tin
  • 5 biji telur (sy gn 4biji gred A)
  • 1sk esen vanilla
  • 150g butter @ 2/3 cawan
  • 2 sudu besar serbuk koko(sy boh hersey syrup)
  • 1sk nescaffe - optional (xboh)
  • 2 sudu besar air panas - optional (utk kek yg agak moist)
Cara-cara
  • Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.*boleh rujuk step by step di SINI.
  • Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan kasar berbintil-bintil. Matikan api.
  • Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
  • Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
  • Keluarkan dan potong. Hidangkan.
sebelum dipotong..

16 comments:

DJ Dayang said... Balas

salam lina...

waaahhh!!..nak ke batik!!..mane ade sememehnya..nmpk ok jer tu. meh la bubuh dlm tupperware nih...yg tapau lain, yg utk hidang lain tau...hihi
kte pun ingat nk buat kek batik tp x cukup bahan lagi...

DJ Dayang said... Balas

psst!..kte dh tuko background..comei dok?? kaler tu bkn fav tp simple n ade daun kaler ijo..tu psl nk tuko...ahaks

lina_pg said... Balas

DJ> salam DJ, nmpk ok ke?amboi cam perli jerr mai sini bw tupperware beso, cam kite biasa wat bila pi umah DJ hik3..dun wori nnt kite gi anto yea..

AZLINA said... Balas

Assalamualaikum Lina,apa ada pd rupa, yg penting sodap..tp tak sememeh pon akak tengok..ok jer, meh la bg akak sikit nk rasa :)

lina_pg said... Balas

DJ> rajinnya tuko langsir..raya lambat lagi taw hik3..nnt kite gi ushar ya

lina_pg said... Balas

azlina> salam azlina, sy xpndai wat kek batik sebenornya..bila potong..cam melekat2 kat pisau tu..terlembik la kan? betul tu apa ada pd rupa yg penting sedap..

Nieza said... Balas

kak, sedapnya..dh berthn dah nieza tak buat kek batik ni..ntah mcm mana rupa lak kalau buat nanti haha tapi hari tu resepi kak Hana ni dh masuk list dh nanti nk cubala.

lina_pg said... Balas

nieza> hahaha samalah cam akak, lama dok ushyar umah hana,tapi dok bertangguh jerr..akhirnya terlaksana gak.

HaSue said... Balas

anak2 mmg suke je kek batik kan kak...mak ank2 pun apa kurang nya..bak sini sepotong kek tu..hihi

Kak Rosaliza said... Balas

Assalam...kalo umah akk tak kira rupa, janji kek batik mesti mama buat sedap heheh...tu dh cantik banyak tu,

kalo umah akk seloyang tu kejap je licin

lina_pg said... Balas

hasue> sama jugak kat umah ni anak2 mmg suke..kalau gi pasar mlm selalu minta abah belikan.

lina_pg said... Balas

kak rosa> bdk2 kalau ada milo atau koko cenggitu mmg suke la..

Chik Mimi said... Balas

Lina jgn lupa antaq kat Sg Ara ye

lina_pg said... Balas

chik mimi> wokey...tungguuu..

Nida said... Balas

ni kalau makan sejuk-sejuk mesti sedap..:)

lina_pg said... Balas

nida> la...gi sedap

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...