Assalamualaikum suma pengunjung TMK...
Biasanya kalau ada jemputan kenduri baru bleh merasa gulai kawah.Tapi bila teringin kenalah godek2 sendiri.Biasanya kalau homemade lagi kena ngan taste sendiri kan?Gulai kawah ni memang sedap makan ngan nasi putih/nasi beriani atau pun ngan roti.My laling cicah ngan roti jerr.Si Nisa lak makan kuah ngan nasi.Daging xmo lak.Dia kata kuah pun dah sedap.macam2 karenah kat umah ni.Gulai kawah ni versi saya sendiri.Gulai kawah ni ada ala-ala daging masak hitam..ada gak rasa cam rendang gitu..
RESEPI GULAI KAWAH
Sumber: linapg.blogspot.com
Bahan
- 1/2 kg daging lembu hiris nipis
- 1paket kerisik (40g)
- 1 paket kecil kari daging
- 1 labu bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 2inci halia (kisar)
- 2 batang serai (ketuk)
- 3-4 sb cili giling
- 3 helai daun limau purut
- 1 cawan santan pekat
- Rempah 4 beradik
- 3sb gula merah
- 2-3 keping asam keping
- minyak
- garam
- Air
- Panaskan minyak, tumiskan rempah 4 beradik, bahan kisar,serai ketuk sehingga wangi.
- Masukkan cili giling masak hingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan daging dan kacau rata.Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
- Bila daging agak empuk, masukkan santan, kerisek, garam, gula merah, daun limau purut dan asam keping
- Biarkan mereneh hingga daging betul2 empuk.Kacau sekali sekala
- Biarkan sampai pekat.Tutup api.
- Sedap dimakan dengan nasi atau roti
24 comments
ada roti ni, nak mintak sikit kuah gulai tu nak cicah..hehe..daging tu bg skali yer..
ReplyDeletehuishhh.. ada gulai kawah kat sini... tumpang lunch boleh? hehe.. feberet nih.. cik abang pun suka ngan gulai kawah ni.. salu belah2 pantai timur time kenduri memang akan hidang gulai kawah.. sedapnyerrr...
ReplyDeleteAk lina, anak2 Naz suka gulai mcm ni... Maklumlah.. Di sini selalu jumpa gulai ni di kenduri kahwin... Lagi best kalau dagingnya tu sangatttttt empuk...
ReplyDeletelina...ini mmg feberet ida, kalau bulan posa, mesti beli kt bazar ramadhan..kt kelate, ada rempah khas utk buat gulai kawah ni...haiii, tgk yg lina ni pun dh sedap...bila2 boleh juga buat ni..yg lain2 tu cam buat kari biasa jer erk, cuma letak daun limau purut, serai, kerisik..
ReplyDeleteassalam sedapnya, lama tk mkn gulai kawah ni, yg last cuti skool ari tu.
ReplyDeletebest ni mkn, baunya harum kat tangan hehehe. nk kena tunggu kenduri kawen adik kita la baru dpt yg kawah betul2 hehehe
kat sini ada jual, tp byk lemak dr dagingnya huhuhu
Assalam kak lina,uii sedap betoi nmpak gulai akak nih,pekat ajer,kalo cicah roti canai n benggali,tersangatlah nikmatnya..
ReplyDeletesedapnya kak...tak ingat nak masak cam ni bila ada daging....ni kalau cicah dgn ketupat pulut akak tu memang best betul la...tak sabar rasannya nak raya...kekekek
ReplyDeleteGulai kawah kna la masak dlm kawah...br best..haha.. Biasanya org buat daging gulai kawah ni gna 'daging cincang'. Daging yg bercampur dgn lemak dn otot/urat lembu..
ReplyDeleteala bestnya lina cicah roti jala pun bestkan
ReplyDeleteAnna Qawina> Jgn lupa bawa roti byk2 tau, kite cicah togeder2 hehehe.Mkn reramai baru best
ReplyDeleteMadihaA> meh la tumpang lunch ngan dinner sekali..
ReplyDeleteNaz> Gulai kawah ni jarang bleh mkan..tu yang rasa spesel sket kan?kalau kari tu rasa cam biasa2 jerr.
ReplyDeleteIda> sy pun suka mkn gulai pesen pekat2 gini.time kenduri br bleh merasa..kalau teringin tu kena godek2 sendiri la..nnt blik kg kena cri rempah khas gulai kawah la lagi sedap
ReplyDeletekak rosa> time ct sklh ari tu ada gak kenduri tp menu lain,tak merasa gulai kawah pun
ReplyDeletezaliedana/CT> laling akak cicah ngan roti gardenia jerr..nak dekat sebungkus roti tu dia makan hehehe.kalau kena ngan roti benggali lagi best kan?
ReplyDeleteQ> saya pun pestaim wat ni, biasa dok wat masak kicap atau kari bese2 tu jerr.
ReplyDeleteAdry> jenuh la kalau nak masak dlm kawah utk 4mulut jer mkn hehehe.Mmg kalau kndri gn dgg cincang nk save budget nk masak berkawah2, ni nk mkn sndri gn dgg yg elok sket la..
ReplyDeleteChik mimi> Betul tu cicah ngan roti jala pun best, tp bab nak menjala tu yang malas hehehe
ReplyDeleteSalam kak! sedapnyer nasik beringin kat bwh tu! kita suke mkn nasi2 berperasa mcm tuu pastu kan kan makan dgn acar mentah apa2 lah dgn ayam masak merah keee gulai2 pun sedap! eeeee..semalam baru masak nasi carrot makin bulat lah mcm ni hihihi...
ReplyDeleteika> wslm..ns beringin tu dh jd peberet dh sbb sng dan sedap..tak muak mkn ns cenggitu kan?
ReplyDeletebekwoh cni plak...hehehe
ReplyDeletekan acik dah tapu sket tu..tak makan ke?
ReplyDeletesedap, kat sini menu jenis ni memang laju :)
ReplyDeleteDel> kat umah ni pun laju gak...sedap mkn ngan roti
ReplyDelete