Saturday, July 16, 2011

Roti Sosej

Assalamualaikum..
Kalau cuti2 ni rajin sketlah masuk dapo. So hari ni wat roti sosej utk bf.Memang kenyang, mayb tengahari ni bleh skip lunch.Anak2 pun mmg suka sangat ngan roti ni.Kali ni tadak stri behind the scene, suma berjalan lancar.Hasilnya pun sungguh lembut.mmg puas hati.Resepi roti sosej ni saya terberkenan masa tengok umah kak rosa.Resepi asal minami133(myR).Thxs utk kedua2nya.Kalau nak tengok the making silalah terjah ke myR atau ke umah kakrosa ya.
 sengaja xboh sos dan mayonis..nnt nak mkn br letak
tp anak2 suka mkn gini jerr
sungguh laris rori sosej ni,kuar oven terus licin..
RESEPI ROTI SOSEJ
sumber2: kakrosa

Bahan-bahan ( 18 biji )

  • 190 ml air
  • 400 gm tepung roti(linapg gn tepung high protein)
  • 5 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1 biji telur ayam
  • 2 sudu kecil yis
  • 60 gm butter(3sb olive oil)
  • **bahan2 lain**
  • 12 batang sosej(18btg ramly frankfuter)
  • sos cili
  • cheese
  • 1/4 sudu kecil pelembut roti (1sk shortening)

Cara-cara

  1. masukkan bahan2 utk roti ke dalam breadmaker. tekan button on dan tunggu sehingga siap.
  2. bahagikan doh kepada 12 bahagian. bulat2 kan doh tersebut dan biarkan selama 20 minit.
  3. ambil sebiji doh. canaikan
  4. ambil sebatang sosej dan gulung
  5. hiris sosej yg digulung. jgn sampai putus..
  6. tolak kiri dan kanan selang seli.
  7. ulang langkah 3 hingga 6 hingga habis
  8. biarkan doh selama 40 minit.
  9. setelah itu, sapu sos cili dan tabur kan cheese. bakar pada suhu 180 darjah selama 12 minit.
  10. roti siap dibakar..

13 comments:

ijayuji said... Balas

salam kak lina!!! kita kan ntah dah baper lama tak buat rotiii, sana sini org buat roti tp ya Allah malas kita ni melampau lampau hihihi.... minggu depan kena rajin n rajin buat rotiii sedap makan roti panas2 gituuu :D

lina_pg said... Balas

ika> wslm ika, akak pun sama gak,bukan rajin mana pun meroti ni, kira testing BM la ni.pasni kalau dah simpan xtau bila nak warm up plak hihihi

Kak Rosaliza said... Balas

assalam, akhirnya menjadi dengan jayanya roti sosej tu. Bdak berdua tu mesti sukakan.

puas hati bila dpt mkn roti hasil air tangan sendiri. akk pun lama dh tak buat roti ni, nnt puasa la kutbuat pulak

lina_pg said... Balas

kakrosa> wslm, bdk2 n bapak budak mmg suka roti ni.Dua roung bako,tuan badan xleh mkn lagi.tgk2 dah clear suma..

AZLINA said... Balas

Assalamualaikum Lina_pg..Ni la roti kesukaan anak2 akak, tp emaknya x bape rajin bab meroti ni, dulu penah skali buat style mcm ni, tp x de la jd pnjg cam ni..buat sendiri lebih sedap dr yg beli kan!!

lina_pg said... Balas

azlina> wslm, ni la pestaim wat roti belok kanan belok kiri seb baik tak terbabas masuk longkang kih3...peberet anak2 sy gak ni

Chik Mimi said... Balas

Assalam lina lama akak tak meroti,cantik kejadiannya tu

lina_pg said... Balas

chik mimi> wslm, testing2 je tu..seb baik menjdi

HaSue said... Balas

wahh..ramai nampak sosejnya tuh kak..budak2 mmg suke jer sosej2 nih kan..meh campak seketui dua..kalo tercampak ngan BM skali pun takpe gak.hihi

lina_pg said... Balas

hasue> sosej tuh nmpk ramai sbb potong nipis2 kih3..sue tggu tau nnt akak baling seektoi dua roti sosej tuh..BM tuh kalau tercampak,alamak relai la part dia hehehe

Anna Qawina said... Balas

meriahnya...nk2 suka nih..mak yg tak suka buat lg..huhu

lina_pg said... Balas

anna> budak2 mmg suka tul kalau roti pesen ni.kalau beli kat bakery roti cenggini gaklah yg jadi pilihan

Nieza said... Balas

akak, cantik roti akak ni...hari ni saya lak meroti..ni ha antar akak skit roti lap u lap me ni..hehe

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...