Sunday, August 14, 2011

Agar-Agar Santan

Assalamualaikum...
Pejam celik pejam celik..sedar tak sedar dah masuk hari ke-14 umat Islam berpuasa.Terasa terlalu cepat masa berlalu.Macam mana persediaan menyambut lebaran?Baju anak2 dah beli ke?Biskut raya dah stat buat ke?saya bab baju raya anak2 kemarin dan beli sket2..tapi baju kurung n baju melayu belom beli lagi.Tak pe masih ada masa lagi.Ngukis pun mood belom mai lagi..
Ok lah berbalik kepada n3 hari ni, ni kira menu wajib gak bulan pose ni..kalau agar2 ni anak2 suka..lagipun makan tak kenyang..pas laling balik masjid masih boleh ulang makan sampai abess..Rasanya resepi agar2 santan suma org dah tau kan.Tapi xpelah saya tepek gak kat sini.Manalah tau ada yang google cari terjumpa kat blog TMK..tetiba tadak resepi..kesian la plak kan??Resepi saya ni tidak menggunakan telur.Simple jerr
ni nama dia posing upside down..asyik sebaris jer ..hahaha
RESEPI AGAR-AGAR SANTAN

Bahan-Bahan:
  • 1 paket agar2 serbuk 10g
  • 1 ketul gula nipah
  • 4-5 sb gula
  • secubit garam
  • 2-3 helai daun pandan simpul
  • 4 cawan air
  • 200ml santan pekat (linapg gn santan kotak ayam brand)
Cara-Cara:
  1. Masak agar2 bersama air, gula nipah dan daun pandan hingga agar2 dan gula nipah hancur.
  2. Tambah gula putih, tunggu hingga gula hancur
  3. Masukkan santan.Kacau hinggan mendidih.Tunggu sekejap.Pastu tutup api.
  4. Tapiskan ke dalam loyang.Sejukkan sebentar.kemudian masukkan dalm esbok
ni dia gula nipah yg sy gunakan.kalau tadak boleh guna gula melaka

14 comments:

wachak said... Balas

assalam kak lina

Agar2 ni menu wajib bagi wa setiap hari selain buah kurma. wa suka makan yg baru kuar dari frezer. nyaman, mcam ayaq terjun tu bila lalu kat tekak ... he33

lina_pg said... Balas

wachak> wslm wa..betoi tu..kaklina pun suka..terasa nyaman anak tekak kalau mkn yg sejuk2 tu..

Kak Rosaliza said... Balas

Assalam elok je kejadian lapisan tu, sama cam sukat2 je, . kat umah akk ni kurang sikit kalo bab agar2, tapi ada juga agar2 yg diorang mkn, susah betul maknya suka sangat ngan aga2 ni,

ijayuji said... Balas

Salam kak lina! cantek agar2 akak, kita kalau buat mesti tak nak mendap santan dia tuu sekata jerrr sume :D kalau kita dulu2 pilih yg kaler jernih tuuu skrg suke yg santannyer :D

Adry@Daun said... Balas

As salam Lina, beledo yg semalam ke ni? Dh kompom la abes ni kn.. Tak jadi nk minta tiga empat ketoi. Yg posing upside down tu sebenarnya teknik kontrol ayu je kan?? Beledo tu tergolek masa nk buh dlm pinggan..lps tu nk angkat blik msti robek la dia..hahaha..

lina_pg said... Balas

kak rosa> kalau bledo sate ni selalu kejadian orait jer.kali ni cam bahagi dua plak..seronok la tengok..kat umah ni suma suka agar2 ni

lina_pg said... Balas

ika> wslm ika, ada sekali tu akak wat agar2 santan pandan..sekata jer kejadiannya..frust tul.Kalau agar2 sntan yg ni selalunya tidak mengecewakan..

lina_pg said... Balas

adry> bukan takat semalam punya dah 2-3 mlm hahaha..tadaklah mmg saja nak pose upside down.Bledo ni tak la lembut sgt..still bleh berdiri tegak wakaka

Yatie said... Balas

Assalam Lina,
Yatie suka sngt agar2 santan...yg ni tak guna telur, leh cuba ni..cantik kejadiannya...suka tngk..

Deliah's Deli said... Balas

posing cam tu lg geram kiter tgk..sama je layer dia..amik setengah loyang ya. :)))

lina_pg said... Balas

yatie> wslm..mmg suka yg xboh telur camni.Ada ms nnt try la..

lina_pg said... Balas

Del> hehehe sekali sekali tuko style sket

Nur-nba said... Balas

Ibu Nur suka sangat buat agar2 ni.. Tapi guna telur. Boleh cubalah nanti.

dapurCikWan said... Balas

salam kak, saya dah cuba resepi akak ni...tapi sy adjust skit sebab takde gula kabung tu..so jadi versi santan pandan plak. sory ye kak ;). Salam kenal. -CikWan


http://dapurcikwan.blogspot.com/2012/03/agar-agar-santan-pandan.html

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...