Thursday, September 29, 2011

Kek Karamel

Assalamualaikum..
Kek Karamel ni kiranya warm up membaking la..dah lama oven tu dok diam2 selimut bungkus jerr pas mengukis biskut raya.Lama gak dok bertapa tuh.Kalau bukan sebab besday my laling rasanya tak wat lagi kot kek ni.Nak wat kek aising bagai, kite ni pesennya keras tangan kompom deconya hancuss huhuhu.
Kek ni pun pandai lak wat suspen, dah la kite penat2 balik kije, kalut ngan Maisarah dok ngaco lagi.Adoyai huru hara jadinya.Bila dah siap adun, time nak tuang tu suspen kan main lagi..ingatkan adunan kek bolos ke dalam karamel..sbb nmpk sponge kek tuh tak berapa nak ringan.Ooo..rupanya lain pesen kek ni.Tapi hasil kejadiannya sama ngan KEK PUDING KARAMEL yang pernah saya wat dulu.
 ternipis la pulak lapisan karamelnya..
pas kuar oven, ngah dok rest jap sebelum diterbalikkan
RESEPI KEK KARAMEL@KEREMEL
By: Munira
bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum (linapg gn SRF)
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa (linapg gn susu cair)
1 sudu teh baking powder (linapg xboh)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC) (xboh)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C (linapg bako 150'C) gn api bwh sahaja
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...
Note: Bagi saya kek ni sedikit manis, next time kena kurangkan gula.Pepon memang sedap bila makan yang sudah didinginkan

24 comments:

DJ Dayang said... Balas

salam lina...

waduh2...sedapnya kek karamel tuuu...dh ramai org buat, semua nmpk cantik je hasilnya. kte lg lom try sb xde oven manual...huhu..jamu mata n telan liur jelah nengok...hihi.

Zaliedana said... Balas

Kak lina,skang nih tgh demam kek karamel nih,huhu nak juga try wat bila2 nanti,cantik sungguh kejadian kek akak,sweet sgt,belang pon cantik,sy nyer belang kek pisang xcun langsung..

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam, menjadi ngan jayanya kek puding tu, cantik lak tu, bab sini setengah loyang, nk buat rasa x yakin lg hehehe

Ida,Japan said... Balas

skrg nmpknyer demam kek karamel sdg melanda....cantiknye kek lina ni..nak buat gak la bila2

Mama Hawa/Mama Nani said... Balas

As Salam Lina..
ramai yg dah mencuba buat kek karamel nih..akak jer yg blm terbuat2. Cam sedap jer..

ady said... Balas

as-salam
sana sini kak karamel..kek yg paling popular...cantik kek tu kak....

izahdaut said... Balas

bila nak sampai seru nak baking kek sedap n cantik ni ek... lawa la buat 2 kaler je. cantik

MaDiHaA a.k.a Ratna said... Balas

hepi belated besday utk husband lina yer...
rasanya ramai dah buat kek ni.. sy sorang jer yg lom cuba2 lagi.. entah bila seru nak sampai.. tp sy dah pernah rasa yg kazen buat.. memang marbelessss.. hehe..

ezzyra said... Balas

kek besday ke ni?cmelnya...

Cheq Sue said... Balas

wahhh...........cantiknya kaler2 tu...

lina_pg said... Balas

DJ> wslam, lama dah dok tingin nak menerai tp belum smpai seru..kalau DJ wat kompom cun melecun maklumlah pakar kek..sentuhan DJ mesti cantik punyer

lina_pg said... Balas

zaliedana> a..ah demam kek karamel telah merebak ke sg.nibong gak..sedap tau..kena cuba gak tuh

lina_pg said... Balas

kak rosa> kira bolehlah kan utk amatur ni.tp tu la karamel ciput la pulak.Nx time kena bg tebal sket

lina_pg said... Balas

Ida Japan> hehehe saya kena tempias sekali..tu yang menerai gak kek ni

lina_pg said... Balas

mamahawa> wslm, sedap tau..kena cuba gak tu..mama wat msti jadi.Tak rugi cuba sbb sedap kek ni moist gitu

lina_pg said... Balas

Ady> TQ ady

lina_pg said... Balas

izah> Meh nak seru..cam kekasihku seru pulak..kih3..buat jer izah..mmg tak rugi

lina_pg said... Balas

madihaA> thxs ya on behalf my hubby.Saya ni pun ketinggalan ketepi gak.Org lain dah lama wat kek ni, kite baru terhegeh2 nak menerai..bukan apa takut tak jadi.

lina_pg said... Balas

ezzyra> a..ah kek besday abe As.Save sket xyah beli kat SR dah

Adry@Daun said... Balas

Olosss la...dekutnyo buh karamel tu.. Buh la bg tebal sikit. Kalau karamel lbh tbl msti lagi best kek ni. Nk rasa pn tentu tak dpt sbb dh abess kn...

lina_pg said... Balas

Adry> tu la pasal..ciput lak karamel tuh..kalau tebai sket msti lagi beshh
Yes kompom udah pinish..kek besday neh

alla said... Balas

blh bkk bakery ni..
alla tlg jaga kedai

lina_pg said... Balas

alla> hehehe bleh2..takut tuan kedai pengsan sbb tak larat nk membaking

lina_pg said... Balas

Cheqsue> thxs cheqsue..mana ilang komen cheqsue..bar terperasan..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...