Wednesday, November 2, 2011

Autumn in Beijing - Day 2

Aik..tajuk kat atas dah tuko ya? Sengaja tuko kes berdengki ngan alla wat title autumn in my heart.Kite pun autumn gak lah hehehe. Kita makan dulu..bila cuaca sejuk, perut selalu rasa lapar.Nasib baik ada bawa sedikit bekalan biskut dan serunding.Boleh juga dijadikan kudapan semasa berjalan.Pas kuar dr Forbidden City kami menaiki bas ke Restoran Muslim di Beijing.Menu mmg banyak, selalunya hingga 10 jenis makanan, tapi kadang2 tekak tidak begitu menerima makanan di sini.Tapi bila lapo telan jugaklah..kang kebulur lak.
 menu wajib kat Beijing ni ialah telur dadar...pinggan yang digunakan sangat kecil, sama size ngan piring cawan tu jerr.Susah tul nak makan nasi.Hidangan belum lengkap lagi ni.Tapi makan dah makan slow2.Air minuman lak ialah teh cina yang tawar hambar tuh.Ada gak sesetengah restoran yang menyediakan air panas.
 Pas lunch ada lak org dok berjual buah-buahan dan halwa cina halal kat luar restoran, beli gak buah ni.Sedap dan rangup..ada rasa cam epal dan buah bidara.Inilah dia kurma Cina.Sekilo rega 30yuan
 bangunan ruang solat terletak agak jauh dari tempat wuduk

 kami singgah solat kat masjid selama 2x.hari ke-2 dan juga hari ke-5, saya combine dua2 sekali dalm n3 ni, sbb pestaim singgah xsempat snap sgt sbb kalut dok cari ruang solat tak jumpa.Dah buang masa sesat huhuhu.
 seperti biasa, si kecil ni pantang jumpa tempat lapang mesti nak lepas bebas..picas hari ke-5
 pose depan masjid NiuJie (hari ke-2)
 picas ni hubby yg snap..bahagian dalaman tempat solat lelaki
rupa bentuk siling yang cantik dah tetap kukuh walaupun berusia ratusan tahun
 selesai solat..jom kite teruskan meronda..

15 comments:

Zaliedana said... Balas

Assalam kak,sy duk ikut cite china akak nih jer kak,ralit tgk pic2 n dak maisarah tuh..Masjid pon suka tgk..Hubby sy kalo g mana2 mesti snap pic masjid..

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam akk pun suka snap pic masjid buat koleksi heheh, comel maisarah, manyak baju sejuk amoi sorang ni, jap pink jap cokelat

lina_pg said... Balas

CT> wslm, hehehe..tq CT.ada gak org follow citer akak ni...n3 syok sendiri ni..cantik2 senibina msjid kat sna

lina_pg said... Balas

kak rosa> wslm..picas msjid ni main snap ikut dan jerr..tak reti nk amek angle cntik2 lagipun suma nak cepat.Kat sana sejuk,sian kat dak tecik tuh kesejukan tu yg byk koleksi bj dia

zarin said... Balas

cantik masjid tu

Yatie said... Balas

Assalamualaikum Lina,
seronoknya tngk gambar2 masa bercuti..tq berkongsi cerita dan pengalaman...menarik lerrrrr..

ezzyra said... Balas

bdak kcik 2 maintain je..hehe..suma tmpt lapang tman permainan dia...hihi

lina_pg said... Balas

zarin> mmg cantik senibina masjid kat Beijing ni

yatie> wslm, picas kenangan kami sekeluarga.Kongsikan juga ngan kawan2 yg sudi melihat..

ezzyra> dak tecik tuh menten jerr..suma dia main redah jerr.Bila sejuk tau nak dukung jerr

alla said... Balas

bju maisarah byk sbb mama dia pantang tgk sweater baru trs beli,hikhik.

lina_pg said... Balas

alla> kat sana sejukkk,achik pun pakai bj ketul2 micheline tuh..

ayunalisa said... Balas

tak sempat nak tengok..dah ada entri baru...

sonotnya jenjalan..

wachak said... Balas

assalam kak lina

alahai comelnya maisarah ngan baju sejuknya ... :D
Kalau wa gi sana lagi tebal kot baju yg dipakai. wa x tahan sejuk :P

lina_pg said... Balas

ayu> Boh n3 secara marathon, byk picas nk upload,sementara ct ni wat terus jelah.Nnt nk balik kg lak

lina_pg said... Balas

wachak> wslm wa, kami yg pakai longjohn pun xtahan kesejukan huhuhu

Nieza said... Balas

cantiknya masjid sana...seronok tgk ada masjid mcm tu dok sini nak jumpa masjid pun susah.

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...