Sunday, November 27, 2011

Egg Benedict & Tomato Salsa

Assalamualaikum dan salam Maal Hijrah semua.
Dah sarapan ke suma?Pagi ni kami bf ngan Egg Benedict with Tomato Salsa, sedap sangat walaupun resepinya agak simple.2-3 ari lepas ada tgk kat Dapur Masam Manis wat egg benedict ni.Saya CnP dari umah Hana yang dah lama menyepi.Harap2 Hana sihat walafiat mayb busy ngan tugasan sejak balik ke Mesia ni.Rindu pulak kat Cik Puan kite sorang ni..
Meh layan gambo sembrono ni.Snap ngan enpon jerr sbb bateri kamera dok caj.
 terentung sket kat tepi2 tuh..tp sedap mkn ngan tomato salsa ni
yg plain tuh utk anak2 yg xsuka sayur
RESEPI EGG BENEDICT

Bahan-bahan
  • 2 biji telur
  • 2 keping roti putih - dibuang tepinya
  • lada hitam - freshly cracked 
  • sedikit lada sulah (linapg tambah)
  • Sedikit butter atau majerin
  • Garam (xboh - ltak siket kicap time nk mkn)
  • sedikit oregano
Cara-cara
  • Butterkan bekas muffin atau bekas membakar kecil yg digunakan.
  • Letakkan sekeping roti didalam bekas muffin. Butterkan roti, taburkan sedikit lada hitam dan garam.
  • Pecahkan sebiji telur ke atas roti. Tabur lagi sedikit lada hitam,lada sulah, oregano. Boleh juga ditaburkan sedikit cheese kalau mahu (optional)
  • Bakar pada suhu 180 C selama 15-20min atau hingga telur putih just set & telur kuning cair sedikit.
RESEPI TOMATO SALSA
Bahan-bahan
  • 3 biji tomato - potong dadu
  • 1/2 biji timun - potong dadu (xboh)
  • 1/2 biji bawang besar - potong dadu
  • chili pepper jalapenno@serrano - potong dadu - (hana tk ltk,linapg pun xboh)
  • Daun ketumbar - cincang
  • Jus lemon (linapg gn limau kasturi)
  • Garam
  • Black pepper
  • Oregano - optional
  • Minyak zaitun - yg nih hana tambah
Cara-cara
Campurkan semua bahan. Hidangkan bersama roti, taco, steak atau sebagainya.

14 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said... Balas

SALAM LINA..SLMT BERCUTI & SALAM MAAL HIJRAH DR K.ATIE JUGA.

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam sedap mkn egg benedict ni, akk pernah buat sekali je, lama dah tak buat ni, tingin lak bila tgk kalerful gitu

Puan Ros said... Balas

Salam maal Hijrah.menu sihatkan??Kak Ros pun ada buat dua tiga hari lepas.

lina_pg said... Balas

kak Atie> Salam Maal Hijrah buat kak atie sekeluarga juga

lina_pg said... Balas

kak rosa> wslm, dah lama tgk rcp ni kt myR tp xsmpai seru nk wat jerr.Sedap taw kak rcp ni.

lina_pg said... Balas

Puan Ros> Salam Maal Hijrah buat kak ros jugak.
Sedapkan egg benedict ni.

Amie said... Balas

Salam maal hijrah Lina...

rajin buat EBTSnii.... nampak sedap!

lina_pg said... Balas

Amie> Salam Maal Hijrah buat Amie jugak..hehehe EBTS sekadar mengisi perut anak2 yg selalu kelaparan

che mid said... Balas

tak pernah tau pasal sibenedict ni..t kasih sebab share ya..

lina_pg said... Balas

che mid> sedap taw che mid sibenedict ni.Cuba lah mesti anak2 terpikat

AZLINA said... Balas

Haaa..tu lah akibatnya nak komen tgh mlm buta ni sampai salah tempat..haha..patut komen yg bwh tu utk yg kat sini..ngeee

Egg benedict ni akak penah tengok kat junior masterchef australia rasanya, masa tu mmg dah teringin nk buat..akak amik resepi dulu ehhh... :)

Nieza said... Balas

sedapnya tgk egg benedict tu kak...lum pernah buat lagi.

salam maal hijrah juga buat akak sekeluarga:)

lina_pg said... Balas

Kak Ina@Terminal Hijrah> hehehe tak kisahlah komen kat mana pun, meriah sket kotak koman uamh sy ni.
Sedap taw EBTS ni.

lina_pg said... Balas

Nieza> Sedappp Nieza EB ni..cubalah

Salam Maal Hijrah buat nieza juga ya

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...