Monday, February 27, 2012

Puding Sirap Bandung@Agar-Agar Sirap Bandung

Assalamualaikum...
Terasa lamaaaaaaaaaaa sangat blog TMK ni tak menayang dessert kan? Yea la kan asyik tenggelam timbul je puan blog TMK ni.Bukan apa mood blogging kureng sket la..tak tau nape.Puding ni saya wat petang kemarin. Sedap sangat..terasa lemak manis, ada rasa ala-ala agar-agar santan gitew...anak2 puji kata depa 'terbaekkk' sebutan cam boboboi tuh..Mayb sebab lama mama depa tak wat puding kot hehehe..Meh semak resepi simple ni kot2 ada terpikat ngan kaler pink ni
 sedap..ada yang terliur tak??
 ish..mama ni tak abes2 amek gambar.Maisarah dah lapa ni..kite makan sendiri la..

RESEPI PUDING SIRAP BANDUNG @ AGAR-AGAR SIRAP BANDUNG
By: /http://linapg.blogspot.com/

Bahan - Bahan:
  • 1 paket agar2 serbuk 10g
  • 3 cawan air
  • 1 cawan susu cair
  • 200ml santan (linapg gn 1kotak kecik santan Ayam Brand)
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • Secubit garam
  • Sedikit sirap rose/ pewarna merah
  • Sedikit esen rose
Cara - Cara:
  1. Masukkan serbuk agar2, gula,esen rose dan air ke dalam periuk, masak hingga agar2 dan gula hancur.
  2. Masukkan susu pekat manis, susu cair, santan, sirap rose dan garam .Kacau sebati
  3. Tunggu hingga mendidih.Tutup api
  4. Masukkan ke dalam loyang atau bekas kecil2. Sejukkan.

17 comments:

Chik Mimi said... Balas

Sedapnya ,sekarang ni musim panaih kan

mawar merah said... Balas

Wah..anak2 akk pun mesti suka ni sbb depa antu air sirap bandung. Mesti sedap n mesti cuba.Tq bg idea..

che mid said... Balas

che mid pun dah lama tak masak-masak.. ntah apa dibuat ntah..

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam mesti sedap ni lemak2 brkrim ni, best layan sejuk2 ketika panas membahang kan, amboi dak maisarah pandainya mkn sendiri, byk jatuh ke mulut ke kelantai tu hehe

Adry@Daun said... Balas

Igt kot Maisarah dok tlg mama dia masak... Dok proses puding utk dimkn rupanya..hehe..

ezzyra said... Balas

bersungguh2 2 dok mkn puding...hehe

lina_pg said... Balas

chik mimi> Tu kan panaih sangat la ni..layan puding ni, sejuk sket anak tekak

lina_pg said... Balas

Mawar merah> Budak2 mmg suka puding cenggini.Trylah..kot2 kena ngan selera depa

lina_pg said... Balas

Che Mid> samalah kite, sekeja tenggelam sekejap timbul hehehe

lina_pg said... Balas

Embun> wslm kak rosa..sedap taw..harus dicuba tu..

Huh dak maisarah tu eksen je lebih..yo yo je makan, masuk seketul selebihnya ke meja..abes selerak suma

lina_pg said... Balas

Adry> Dak Maisarah ni paling rajin tulun mama dia kat dapur.Pastu dia 'kemas'sekali huhuhu..penat tul

lina_pg said... Balas

Ezzyra> eksen je lebih tu Ucu..wat pandai je tuu

ezzyra said... Balas

haha...teringat time dia mkn kek ngn bihun hari 2...hehe

Norasikin said... Balas

Mesti syok kalau campur kacang, jagung, cincau mcm ABC

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said... Balas

Fuh memang terliur kak! Akak sihat? Lama tak kemari ;)

Mama Farris said... Balas

dapppnya..nak try lah..tq 4 de recipe..

Sue @ Nenie said... Balas

Salam Kak..simple tapi sedap ni kalau di ngap time cuaca-cuaca panas macam sekarang..lagi2 yang baru keluar peti ais

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...