Monday, May 28, 2012

Kuih Cek Mek Molek

Assalamualaikum...
Lama betul TMK tidak bersiaran..kemalasan betul nak update blog ni..petang2 ni layan kuih cek mek molek..molek jugak rasanya hehehe.Ni bukan n3 segar dari ladang yea..dah lama gak wat ni..Ubi keledek pun made in Cameron.Mulanya ingat nk makan camtu jerr..rupanya anak2 tak layan lak bi keledek rebus..sudahnya lenyek2 wat cek mek la ..jap jer licin.Ubi keledek ni saya kukus lagi sedap rasanya.Rajin boleh semak resepi2 terdahulu, tapi ari ni agak rajin CnP kat sini:
 picas snap ngan enpon jerr..malas nk amek kamera bagai..

KUIH CEK MEK MOLEK
By : linapg.blogspot.com

Bahan-Bahan 

  • 3 cawan keledek lecek
  • 1 cawan tepung gandum @ secukupnya
  • Gula putih
  • Minyak masak
Cara-cara:
  1. Ubi keledek direbus hingga empuk ( masukkan sedikit garam ).Biarkan ubi keledek rebus sejuk,kemudian lecek halus.Lina pg kukus ubi keledek.Lagi sedap..
  2. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit, adun hingga boleh dibentuk.(jangan masukkan terlalu byk tepung, nnt kuih akan menjadi keras).
  3. Bulat2 adunan (besar sket dr bola pingpong), leperkan masukkan setengah sudu kecil gula kat tengah.
  4. Pastukan bentukkan seperti kuih cekmek molek.
  5. Goreng dgn api sederhana hingga kuning keemasan. SeLamaT MeNcUbA

10 comments:

Acik Erna said... Balas

assalam lina..memang lama betul lina meneyepi..
sekali muncul ngan resepi yang sedap

lina_pg said... Balas

Acik erna> wslm acik..resepi biasa2 je ni..boleh la wat minum petang?acik sihat?

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said... Balas

Hello Kak Lina, apa khabar dear? Lamanya tak jumpa...hehehe! :)

Nak tapau kuih cek mek molek for teatime! Sedapnya!

Zaliedana said... Balas

cek mek molek sedapnyer..OWH akak kukus ubi eks,sy rebus ajer sbb malas,hehe..Mesti kukus lagi sdp,sbb lbh terasa manis ubi kan..

lina_pg said... Balas

Love> Hi love..thanks dear dropping by..akak sihat..
pandai ke Love nk makan kuih ni hihihi

lina_pg said... Balas

zaliedana> CT biasanya akak rebus jer ubi keledek utk wat cek mek, kali ni akak kukus sbb berniat nk makan gitu aje..rupanya anak2 tak makan ubi keledek kukus..so wat cek mek je la..lagi sedap gn ubi kukus ni..

Nur-nba said... Balas

Salam.. Mudahnya resepi ni.. Bila2 nanti boleh cuba..

ezzyra said... Balas

sdapnya cek mek...hjan2 ni mmg syok la.

Mama Hawa/Mama Nani said... Balas

Salam Lina :)

belum pernah mencuba kuih cek mek molek lagi ...
one day hendak jgk merasa sendiri..

Sama lah ngan mama waktu ke Bandung/Jakarta kite tempah awal ticket dari Air Asia murah :)

~~zana@pb~~ said... Balas

Rindu nk mkn cek mek molek, pilihan utama kalau di kelantan.
Sini keledek agk mahal..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...