Assalamualaikum...
Lama sungguh rasanya tak wat puding yang menguji skil.Tangan pun dah keras kejung..ke laut lah hasilnya...Sambil dok belek2 bahan2 dalam gobok (belek sebab nak buang rasanya banyak yg dah exoired huhuhu) tetiba ternampak sagu kecil ada lagi sagu ni..stok agar2 memang sentiasa ada kat uamh..godek2 la buat puding sagu pelangi ni.Dalam mood wat puding ni kemalasan tu tetap ada huhu..kali ni wat tadak sukat2 adunan bagai..main tuang dalam mangkuk agak2 jer..tu yang hasil jadi 8 lapisan..pastu ketebalan setiap layer sesedap rasa hahaha..Meh la layan picas..ari ni rajin sket snap ngan kamera..
posing cam biasa..penuh disiplin beratur bongkah puding ni
kaler pink menten layer paling atas..suka sangat kaler pink
ala-ala kuih lapis gitew
Bahan-bahan :
- 1 cawan biji sagu
- 1 liter air
- 20 gm serbuk agar-agar
- 1 cawan gula pasir
- 3 helai daun pandan
- 1 tin susu cair
- 200 ml santan pekat (lina pg gn ayam brand)
- 4 jenis pewarna kegemaran
- secubit garam
Cara :
1. Rendam biji sagu selama 2 jam. Kemudian rebus hingga biji sagu menjadi jernih(LiNa Pg masukkn beberapa titis olive oil ke dlm air rebusan sagu)Tuangkan ke dalam tapisan dan cuci di bawah air mengalir utk membuangkan kanji dan mengelakkan ia melekat-lekat.
2. Bahagikan biji sagu kepada 6 bahagian berasingan dan warnakan 3 bahagian berbeza-beza dengan pewarna kegemaran anda. Lagi 3 bahagian sagu biarkan pada keadaan asal.
3. Masukkan 1 liter air bersama serbuk agar-agar, gula, santan dan daun pandan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
4. Masukkan susu cair.Kemudian tutup api
5. Cedok 200 ml larutan agar-agar dan masukkan ke dalam 1 bekas sago tanpa warna. Kacau rata dan tuang ke dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air. Biar keras seketika dan kelar permukaan agar-agar dengan pisau.
6. Cedok 200 ml larutan agar-agar lagi dan masukkan ke dalam 1 bekas sago dengan pewarna dan kacau rata. Tuang perlahan ke atas lapisan pertama tadi. Biarkan keras seketika sebelum mengelar permukaan agar-agar dengan pisau.
7. Ulangi langkah 5 & 6 beberapa kali sehingga habis semua larutan agar-agar dan biji sago digunakan. Sejukkan di dalam peti ais...
NOTE:
Untuk setiap lapisan lina pg masukkan ke dalam freezer (1-2min) suhu max. Supaya puding cepat membeku
34 comments
rajinnya buat byk kaler..
ReplyDeletecreative ..
ReplyDeletesalam linapg...
ReplyDeletecantik kuih tu....berkaler2 lg....
Assalam Lina, nampak cukup menarik puding sago ni...kebetulan sagu banyak kat dapur, tinggal kerajinan je tgh dicari2 nih...hehehe..
ReplyDeleteMenarik sungguh caler pink tu... potongan pun cantik sama dan tersusun
ReplyDeletecantik...anak2 mesti suka ya...
ReplyDeleteas-salam
ReplyDeletecantiknye..
Ezzyra> Saja lama tak wat puding ni..layan tekak budak2 hehehe
ReplyDeleteME> thanks
myda ahmad> suka main water kaler hihihi
kak Ummi> wslm, saya pun sama kak ummi,sian tengok sagu dalam gobok tu yg godek2 wat puding ni,kalau ikut ati malas gak hehehe
ReplyDeleteNazrah> peberet kaler kak lina tu hihih
azian> Betul tu..berjaya menarik perhatian anak2..berbaloi melapis bila tgk ank2 suka makan
ReplyDeleteady> wslm ady, thanks
Salam Lina.cantiknya puding sagu pelangi ni..warna ceria dan kemas potongannya. sedapnya dpt mkn yg sejuk....
ReplyDeleteMamasya> wslm..cuaca kat mesia ni panas sangat..layan puding ni sejuk sket anak tekak.Thanks mamasya :)
ReplyDeletecantiknyaaa puding! i know i wont be able to do that..tanganku amat keras kejung hahaha
ReplyDeletezarin> pekaba? lamanya tak menyinggah sini..missed you..samalah tgn ni pun dah keras kejung dah lama tak memuding
ReplyDeleteassalam Lina
ReplyDeletesalam kenal
sangat2 cantik, menarik lapis2 ada sagu, mesti sedapkan
firstime akak tgk ni, minta izin cp resepi ye
Mama Sarah Nur> wslm, thanks sudi singgah kat blog saya ni.Sedap puding ni rasa lemak2 manis..silalah kopi..nnt bleh kongsikan picas ya ;)
ReplyDeletesgt sempurna kejadian puding sagi tu...kalernya pon sgt mnarik...myelerakan n nmpk sedap...nk cuba jugak nti..
ReplyDeleteQaseh honey> terima kasih..sedap tau
ReplyDeleteWarna puding ni sangat menarik.. :)
ReplyDeleteNur-nba> tenkiu nur
ReplyDeletemak aiii cantiknyer kejadian puding nih... kemas jer... klu akak buat jd apa gaknyer yer?? hihihi
ReplyDeleteassalam..nmpk dh nk berasap smula dapo kak lina ni..bgus3..ade pningkatan..hihi..rajinnya nk melayer tu.. tak terbuat lg ayu yg layer2 ni.. tomei...
ReplyDeletehana> versi warm up dapur hana..lama tul selimut senyap sunyi jer huhuhu.
ReplyDeleteAyu> wslm..yess enjin baru stat..maklumlah cuti sekolah ni abah kena gi skoloh pulak..kena dok diam2 kat umah tu yg memuding tu..kalau abahnya ada,mana nak lekat kat umah keje ngukur super market, tak pun cuti2 mesia hihihi
ReplyDeleteSalam kak lina ^^
ReplyDeletecantik sgtt!!! tun selalu kagum dgn org yg rajin melapis2 nih. tun jenis yg kurang kesabaran, lagi2 kalau jenis agar2, sbb nk kene sejukkan setiap lapisan.. mmg pemalas betul, makan je rajin. hihi..
Tun> wslm..tak rajin sangat pun tun..sian kat sagu tak abes2 lagi tu..seb baik benda tahan lama
ReplyDeleteSalAm lina.cantiknya puding.ni keje rajin ni lina. He he.acik memang tak pandfai nak melapis ni.nampak sedap.kalau acik nak cuba ni.nak letak 2 warna je atas senang. Sekali lapis je kan
ReplyDeleteAssalam..wow rajinnya melapis, akk ni bab2 melapis mmg kureng sangat rajinnya, nak juga rasa. Nnt suatu hari boleh juga buat ni, tapi kena rajin tahap maksima
ReplyDeletekak rosa>wslm,boleh jer.sng je rcp ni.cpt plak tu.nnt bleh la ngetest
Deleteacik erna>xrajin mana pun acik..lama xwat puding ni.Yg seronoknya ank2 suka mkn.
ReplyDeletesalam kenal linapg. cantik & menariknya puding sagu colorful ni. rasa tergoda plak nak mencuba. ros minta izin copy ye. nanti blh tayang kat lina pg (bagi markah jadi ke tidak ).hehe
ReplyDeletetq 4 share resepi...weekend nti nk try buat..harap menjadi la pudding sy nti...=)
ReplyDeleteMAVELOUS... CANTIK..KALER-MALER.. NI HANYA CIK PUAN YG RAJIN JER BOLEH WAT NI... TP.. KAK MID NAK TRY GAK LA.. TENTU ANAK-ANAK SUKA SEBAB..WARNA PELANGI....TQ LINA
ReplyDeleteAssalamualaikum kak lina...nk tnya sikit....permukaan puding perlu d kelar2 dulu sblm masukkn lapisan yg seterus nyer??? sya baru nk bljr..sblm nie xpernah buat lagi puding lapis2 nie...huhuhu
ReplyDelete