Assalamualaikum...
Agak lama jugak tak masak kari kepala ikan..sekali sekala layan kari kepala ikan ni memang sedap.Tambah lak bergandingan ngan ayam goreng berempah dan sambal belacan hasil 'tumbukka' adik bongsuku ezyra hehehe.Menu ni suma kalau makan ngan nasi kukus mmg sedap tak hengattt..memandangkan tiada kerajinan..layan ngan nasi tanak aje hahaha.
sedap taw kari kepala ikan..tambah lak yang tanpa santan camni..
KARI KEPALA IKAN
By : linapg.blogspot.com
Bahan - Bahan:
- 2 ketul kepala ikan jenahak (dibelah dua)
- 2 paket kecil rempah kari ikan (jadikan pes)
- 1 sudu kecil serbuk kas-kas
- 1 sudu kecil halba campur
- 2 sudu makan cili giling
- 2 sudu makan gula merah
- 1 labu bawang besar (dihiris nipis )
- 6 ulas bawang merah ( tumbuk )
- 2 ulas bawang putih ( tumbuk )
- 1 cm halia ( tumbuk )
- 2 kuntum bunga kantan ( dibelah 4)
- 2 biji cili merah
- Sedikit daun kesum
- 2 biji buah tomato dibelah empat
- Daun kari
- Kacang bendi
- Minyak
- Air asam jawa
- Garam dan perasa
- Air secukupnya
- Tumiskan bawang besar, daun kari dan hamba campur hingga sedikit layu dan wangi masukkan bahan tumbuk.Tumis hingga garing.
- Masukkan cili giling tumis lagi.Masukkan rempah ikan tumis hingga pecah minyak
- Masukkan air asam jawa. Kacau sebentar.
- Masukkan air ikut suka banyak mana.Masukkan garam & perasa, reneh sehingga kuah kelihatan pekat.
- Kemudian masukkan kepala ikan,daun kesum dan bunga kantan.Simbah2kan kuah ke atas kepala ikan.Sesuaikan rasa
- Masukkan kacang bendi, cili merah dan tomato.Kacau sekejap. Tutup api
20 comments
i kalau bab kari terror makan jer..buat mmg confirm x jadi punya..x sesedap mcm my mum masak...
ReplyDeletesedapnya..lg2 buh bendi wahhh terliur tgok:)
ReplyDeletememang sedap lawan sambal belacan, ikan masin n nasik hangat yg lembik sikit..
ReplyDeleteadeeehhh deeiii Lina! Tang kepala ikan jenahak ni, kita nak cungkil matanya.... sedapnya! Sedap sangat masak kari oooo
ReplyDeletesalam lina..kari kepala ikan jenahak..memang sedap sangat tu..
ReplyDeleteSedapnya makan dgn nasi panas2...fav saya ni.
ReplyDeletekari kepala ikan....mmg sedap tu, tgk dh tau sedapppp,tp saya kalo mkn selalu kena perli dgn kawan2 sbb suka mkn kari kepala ikan tu psl asyik lupa jeee...sabar je la kan...hihi
ReplyDeletesalam kenal... pekat kari kepala ikan tu... sukeeeee..
ReplyDeletehmmm...terliur
ReplyDeleteeee sedapnyer makan kari kepala ikan gini...
ReplyDeletelama tak masak,bukan aper tak cukup 2 keping kena berkeping keping...boleh cuba nnti resipi nie sbb ada daun kesum dan bunga kantan..
Suria Amanda> Masakan bonda mmg yg terbaik..sesiapa pun xleh lawan kan?
ReplyDeleteZila> saya suka makan bendi..tambah lak yg masih rangup tu..tu yg letak byk2 hehehe
kak rose> mmg betul tu.lawan ngan sambal belacan..ulaman siket mmg sedap
Amie> eh sama la kite bab mata tu mmg suka sangat korek2 hahaha..seb baik kat umah org lain tak bape..tak yah nak berebut hahaha
ReplyDeleteacik> ni pestaim gn jenahak biasa wat ikan merah jer..lagi sedap la
Norzie> layan ngan nasi panas mmg best..
Khariah> makan sket2 dah...amek rasa jerr hihihi
ReplyDeleteogyep> salam kenal juga..saya suka kuah yg pekat2 camni
FnF> :)
kak asma> ni kari kepala ikan kacukan ni..ala mamak dan juga nyonya..seda[ ada aroma daun kari,daun kesum dan bunga kantan
ReplyDeleteAssalam nape semalam tak nampak n3 ni, ada juga mai cnp resipi ayam masak padang huhu.
ReplyDeleteSedap nampak kari ikan tu, akk tak pernah buat kari tanpa santan macam ni, mcm mana rasa ek pasti sedap juga
kak rosa> wslm..n3 menjamu tetamu hehehe.Akak boh jer kari 2paket kecil..kalau terpedas sket,adjust ngan gula merah/nise..masam lak boh air asam jawa br pekat..jgn gn asam keping lak xbest arr..apa yang penting..sedapppp
ReplyDeletewaduhhh...sedapnya kari ni kak.my fav kari ni kalau mkn memang saya meratah jer kepala tu suka yg bahagian pipi kepala ikan tu..hehe
ReplyDeleteSalam.kalau kari kepala ikan mmg sedap... mkn dg nasi sikit je...meratah yg lebih. tp di Cairo ni tak da jual kepala ikan...kena beli sekor ikan besar baru dpt buat kari..
ReplyDeleteSalam.. Apa khabar Kak Lina?
ReplyDeleteTerliur melihat kari kepala ikan ni. Saya memang peminat kepala ikan.. Selalu masak ikan merah dan ikan mayung je.. jarang masak ikan ni.
Nieza> tang pipi tu mmg best kan nieza..akak suka gak bahagian tu
ReplyDeletemamasya> wslm, oic kat cairo tak jual kepala saja eh..mayb murah kot sana tu yg depa jual sekoq terus..
Nur> wslm..alhamdulillah sihat..kalau nk compare ikan merah ngan jenahak ni..jenahak up sket hehehe..