Wantan Goreng Dan Tutorial Melipat Kulit Wantan/Wanton
By LiNa_Pg - Monday, February 18, 2013
Assalamualaikum...
Salam siaran suma kawan2 maya dan pengunjung TMK..kali ni saya nak kongsikan satu resepi yang sangat ringkas iaitu Wantan Goreng.Sebenarnya agak kompius ni..yg betulnya wantan ke wanton.Ah! hentam saja la labu..asal bahagia haha..Memula tengok Tun Telani tayang kat fb terus terjah blog...tengok resepi senang jer, terus usaha gigih cari kulit wantan ni.Ish...kulit wantan ni pun pandai main sorok2 time kite tak na, ada jer dok nampak...tapi bila cari...menyorok lak...jenuh tawaf dalam supermarket baru terjumpa.Rupanya wantan/wanton pastry ni tidak diletakkan di bahagian sejuk beku ya kawan2.Cuma diletakkan di bahagian chilled...
Saya wat bentuk bunjut n bentuk sampan..suka ati la korang la nak lipat camana pun janji inti kat dalam tak terburai sudah.
yang ni sy frozen dulu n simpan untuk laling sebab dia balik lambat.nak simpan yang siap goreng takut lemau lak..pastu snap ngan enpon jer sbb suka tengok wantan gomok2 ni...
Resepi asal sila terjah blog Tun yea...saya tepek kat sini sesuka suki hati saya jer
yang ni sy frozen dulu n simpan untuk laling sebab dia balik lambat.nak simpan yang siap goreng takut lemau lak..pastu snap ngan enpon jer sbb suka tengok wantan gomok2 ni...
WANTAN GORENG
Sumber :Tun Telani
Sumber2 : Lina pg
Resepi asal sila terjah blog Tun yea...saya tepek kat sini sesuka suki hati saya jer
Bahan-Bahan:
- 1 peket kulit wantan
- 5 keping daging burger ayam
- 100 g isi udang - dadu (lina pg gantikan dgn crab stick-cincang kasar)
- 1/2 bj bawang besar- cincang halus
- 2 tsp tepung jagung (lina pg x letak)
- 1 tsp minyak bijan (lina pg xletak)
- 3 sudu makan kicap cair - tun lupa nk letak (lina pg pun xletak)
- 1/2 tsp lada sulah
- 1 btg carrot - sagat - tun tambah (lina pg xletak)
- 1 cwn kobis sagat - tun tambah (lina pg xletak)
- Sedikit daun bawang (lina pg tambah rcp asal tadak)
- garam secukup rasa (xletak sbb dgg burger dah ada rasa)
Cara2
- Gaul sebati semua bahan inti dan perap dlm peti sejuk selama sejam.
- Letakkan 1 sudu kecil inti dlm kulit wantan dan bungkuskan. Basahkan bahagian tepi kulit wantan supaya dia melekat.
- Goreng hingga kuning keemasan dan blh dihidang dgn sos cili.
TUTORIAL MELIPAT WANTAN BENTUK SAMPAN
1)Kulit wantan secukupnya.Ini kulit wantan yang Lina pg gunakan...yg penting ada tanda halal JAKIM
2)Letakkan isi wantan.Letak sket jer taw..agak2 muat untuk lipat.Kalau banyak kang terburai lak
3)Letak sket air di sekeliling kulit...nampak kat tepi kaler cerah sket kan..bahagian dalam nmpk putih2
4) Cantumkan bahagian yang disapu air, sambil tekan2 untuk buang bubble dalam pastry...air tadi fungsi sebagai gam untuk melekatkan pastry wantan
5)lipat bahagian nipis ke atas
6)Dirikan bahagian tengah... dan lenturkan camni
7)cantumkan bahagian yang bertemu tuh dengan meletak sedikit air..buat sket kemasan
8)Tadaa...dah siap...wantan bentuk sampan (sampan senget) haha
2)Letakkan isi wantan.Letak sket jer taw..agak2 muat untuk lipat.Kalau banyak kang terburai lak
3)Letak sket air di sekeliling kulit...nampak kat tepi kaler cerah sket kan..bahagian dalam nmpk putih2
4) Cantumkan bahagian yang disapu air, sambil tekan2 untuk buang bubble dalam pastry...air tadi fungsi sebagai gam untuk melekatkan pastry wantan
5)lipat bahagian nipis ke atas
6)Dirikan bahagian tengah... dan lenturkan camni
7)cantumkan bahagian yang bertemu tuh dengan meletak sedikit air..buat sket kemasan
8)Tadaa...dah siap...wantan bentuk sampan (sampan senget) haha
Note: Kepada sifu2 n pakar masak suma sila abaikan tutorial ini..Teknik ini hanya untuk yang baru2 nak belajar (macam saya)
21 comments
Thanks share resipi ni. Sedapnya tengok wantan ni. nyumss
ReplyDeleteassalam kak lina,tq utk tutorial cara wat sampan tuh,duk pikir gak tdi camner nk wat,bila tgk tutorial tuh bru ler faham,tochey2..nnti2 da kerajinan, ank murid try ngetes..kulit wantan mmg da lam esbok duk keras kejung.Wantan mkn pnas2 mmg sdp,bila dah sejuk,ermm liat n xbest..
ReplyDeleteTQ share...ni kalau makan mesti tak mau berhenti kan?
ReplyDeletenampak sedap....nanti boleh cuba...tq kongsi resepi nie ye...
ReplyDelete@Qashmere
ReplyDeleteSelalu makan kat kedai jer..dapat 4ketoi 1 plate..ni buat sndri..puas hati makan
@Zaliedana
ReplyDeletewslm CT, yang tu je pun akak taw buat...gugel sana sini..bulehlah share ngan kwn2..
kulit wantan tahan lama..xpe kejung pun huhu..
@Marsita yahya
ReplyDeleteBetul...makan2 tengok tggal pinggan jer haha
@yan's cottage
ReplyDeletewelcome :)
Assalamualaikum Kak Lina..Thanks utk tutorial ni..selalu saya main lipat 3segi jeeee..langsung tak berseni...he he he he he..kopipes gambar yaaa utk rujukan...
ReplyDeleteAslmkum Lina
ReplyDeletetk kongsi cara melipat....suka mkn wantan terutama kalau dlm mee wantan .tp goreng rangup gini pun sedap cicah dg sos.
@Sue @ Nenie
ReplyDeletewslm...sama..untuk rujukan silakan kopi pes..kalau tak keberatan back link ke blog akak yea :P
@Mamasya
ReplyDeletewslm..mee wantan kena gugel cari rcp..tingin gak nak try
Tq berkongsi...nampak sedap la lina.
ReplyDeleteAssalamualaikum Lina..buat akak teringin mkn je tau mlm2 buta ni. pernah mkn ni tapi dlm mee..kalau wantan goreng gini tentu laku kat umah akak..nanti la akak gi cari wantan :))
ReplyDelete@Norzie hany
ReplyDeletewelcome :)
@AZLINA
ReplyDeletewslm kak Ina,kat umah ni pun laku jer menda ni...sonot lak tengok ngan dak sarah pun dok memunggah jer..pas satu satu dia makan hihi
Salam kak lina.. br berjaya BW nih comel2 wantan akak.. mmg xleh berenti makan wantan nih kan.hihi
ReplyDeletecayalah
ReplyDeleteBaru tau camne nak lipat kulit wantan tu, selama ni dok buat macam bonjot je, x cantik. Thanks.
ReplyDeleteShas selalu buat just isi wantan dgn isi udang dan grated carrot je.. Sedap sbb both udang and carrot tu manis.
Tq2 kak lina...nti blh try...selalu dok bunjut jer...nti blh lah try sampan nih plak...hehe...tq.
ReplyDeletewww.noramizaahmad.blogspot.com
Tq2 kak lina...nti blh try...selalu dok bunjut jer...nti blh lah try sampan nih plak...hehe...tq.
ReplyDeletewww.noramizaahmad.blogspot.com