Resepi Butter Cream/ButterCream Sedap Dan Senang Dibentuk

By LiNa_Pg - Monday, October 08, 2012

Assalamualaikum...
Ini merupakan percubaan pertama saya mendeko kek.Dalam hati memang dah lama teringin nak mendeko tapi takut hancurr jerr sebab memang dah tau dasar keras tangan hahaha.Tapi hati dah nekad kena cuba gak..lagipun buat ni untuk makan2 jer..bukan besday ke apa..Kalau kek besday tak menjadi mau nangis tuan badan besday kan?
Lama gak la saya dok gugel cari resepi yang sedap dan senang nak lepa dan bentuk.Maklumlah kalau yang zero ni kenalah cari yang senang2 dulu.Sudahnya jumpa kat myR..Memang sedap rcp Butter cream ni.Menjadi gak percubaan pertama saya ni.Deko tak cantik itu cerita lain.Tuan yang buat tu tak berseni hahaha..

picas tak bape cantik sbb sy snap ngan enpon jerr.Tak taw la apa jadi ngan kamera kami..tak masuk focus lak..Dah la cuaca ujan jer manjang..Gambar pun kelam semacam jerr..Lantaklah..ada aku kesah

RESEPI BUTTER CREAM
sharing: lina pg

Bahan-bahan ( sebiji kek )

  • 250 gm butter/shortening (kalau nak icing putih & lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, baik guna butterlah) Lina pg guna shortening
  • 125 gm marvello/supertact/krimwell (benda2 ni cari kat kedai bahan kek....takde marvello, guna supertact, takde supertact, guna krimwell) Lina pg gn krim well
  • 125 gm gula aising (kena ayak dulu supaya tak berketul2) Lina pg gn 1 cawan gula icing

Cara-cara

  1. Pukul butter + marvello hingga putih Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih. Suaikan warna utk hiasan kek.
  2. TIPS : pukul dengan kelajuan minima. makan masalah sket, tapi, insyaallah, icingnya nanti lebih cantik & mudah dilepa. 


  • Share:

You Might Also Like

17 comments

  1. salam Lina
    thanks kongsi resepi butter cream tu akak pun nak ambiklah mana tau suatu hari nk buat kek yg deco2 guna butter cream ni hee

    ReplyDelete
  2. kak Noo> wslm..sedap BC ni..sy pun baru dok belajar2 deco ni..

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum..
    sib baik pandai wat kek besday sendiri.. kalau tak dah nangis dia.. :) heehehe.. ape pun mmg nampak menyelerakan.. cantek plak tu.. sweet color decoration tu.. :) i like pink.. :)

    ReplyDelete
  4. minggu ni pun anak suruh prepare buttercream sbb kat sek ada pertandingan menghias kek... tgh dok cari2 resepi buttercream yg mudah & jimat.. hehe.. leh try resepi ni nnt.. TQ ye..

    ReplyDelete
  5. Assalam Lina sayang.
    Cantik juga la deco tu.Akak pun baru nak belajar deco2 kek,belajar kat you tube aje....kihkihkih.Tapi Lina,kalau nak buat bunga tu kan,simpan sekejap buttercream tu dl peti ais...jd keras sikit,bunganya tak runtuh.

    ReplyDelete
  6. JassNani> wslm..ngetest BC ni..tgn still keas kejung hahaha

    ReplyDelete
  7. MadihaA> rcp ni mmg sedap..cuma sy xreti deco haha

    ReplyDelete
  8. Norzie> wslm...simpan gak dalm esbok.tp dok terhegeh2 nk deco tu panas ngan tapak tgn kot cair BC tuh kih3

    ReplyDelete
  9. OOO bc yg cantik, suke akk ngan kaler pink, cantik sangat deco utk percubaan pertama tu, pas ni mesti lagi cantik

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Lina..tahniah dah maju selangkah lagi..utk beginner kira dah ok dekonya. Praktis selalu biasa la tgn tu nanti. Akak pun masih merangkak lg bab deko2 ni.. Utk senang bentuk flower akak guna resepi ni: 150g krimwell, 300g gula aising, 1 sudu besar susu pekat manis & secubit garam...cuaca panas pun bunga tak layu..hehe... :))

    ReplyDelete
  11. kak rosa> Haha..kena teropong jauh br nmpk lawa..kalau tgk dekat..mesti gelak

    ReplyDelete
  12. kak Ina> wslm, terima kasih baru dok cube2 jer ni.Terima kasih utk rcp munge tuh.nnnt kena try yg ni plak

    ReplyDelete
  13. kak lina nak tanya... berapa lama tempoh masa di ambil untuk pukul dia.....

    ReplyDelete
  14. @Asma Mastura
    Bergantung pada mixer jgak,kalau mixer biasa dlm 15min kot.Tp akak gn kenwood kmix cepat sket.Kena guna medium speed

    ReplyDelete
  15. mmg la..tgk org lain buat,selambe dyorg..creatif..nmpk cm blh buat,tp nnt ntah apa y jd xtau r.

    ReplyDelete
  16. Hai nak tnya...kalau awal2 icing ok pasto lama2 kelamaan dia lmbik...
    Apa cara salah bancuhan ka?

    ReplyDelete
  17. @Nurul Hafizah
    Bukan salah bancuhan..tp haba dr tangan kita (sebab pegang lama) yg buatkan BC tu mencair.
    Sy x begitu pandai bab BC ni sebab lebih suka buat kek guna cream cheese

    ReplyDelete