Tuesday, May 28, 2013

Resepi Puding Karamel Tanpa Telur (Mudah Dan Sedap)

Assalamualaikum...
Time sekolah ni, stok makanan kenalah sentiasa ada kat umah ni.Rasa macam nk makan puding tp tak tau nk wat puding apa...selongkar peti ais, tengok ada lah agar2 serbuk.Pikir punya pikir..bolehlah kot wat puding karamel ni ..Bila cakap pasal karamel ni..mesti ramai yang menggemari puding karamel kan...In case you all tadak stok telur, boleh dicuba resepi ni Puding Karamel Tanpa Telur.Ekceli resepi sangat femes sedikit masa dahulu.Saya sendiri sudah beberapa kali mencubanya.Tapi masa tu masih belum berblog lagi.Resepi ni disumbangkan oleh firasyira (myR) tapi saya olah sedikit sukatannya supaya lebih mudah.Memandangkan tuan tanah menggunakan sukatan senduk..Hasilnya memang mabeles...
cuaca panas..dapat makan puding camni, memang nikmat
 cantik jer kejadiannya
 sebelum dibedah siasat
 
want some bite??so yummy...nak tau...cubalah buat...

RESEPI PUDING KARAMEL TANPA TELUR
Sumber: Lina pg
Bahan-Bahan A (Gula Hangus)
  • 2 sudu besar gula pasir
Bahan-Bahan B (Puding)
  • 1 paket agar-agar serbuk 10g
  • 4 cawan air
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 tin susu cair 
  • 3sb  tepung kastard
  • 1 sk esen vanilla
Cara-cara
  1. Memula buat gula hangus seperti biasa.Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan keseluruhan loyang.Kemudian ketepikan
  2. Satukan semua bahan B.Kacau atas api.Aduanan mesti dikacau selalu takut tepung kastad akan bergentel.
  3. Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat.Tutup api, tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
  4. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam esbok hingga puding mengeras.Terbalikkan puding dan bolehlah dihidang.
Note: Puding ni sangat sedap dimakan bila sejukkan dalam peti ais

40 comments:

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam , mulusnya puding karamel tanpa telur ni, cantik sangat kejadiannya

che mid said... Balas

rasa macam masuk je dalam blog ni, sudu je puding dan ngap terus.. mcm cite kartun he he..

LiNa_Pg said... Balas

@EmbunRosaliza
wslm...tak guna telur,elok sket la kejadiannya hehe..sedap pulak layan puding ni...dah berzaman tak buat..

LiNa_Pg said... Balas

@che mid
Hahaha..kalau buleh wat camtu, suma pakat nk masuk n ngap

MaDiHaA a.k.a Ratna said... Balas

memang menggoda time cuaca panas2 gini... belum pernah buat lagi puding karamel tanpa telur...

mama sara nur said... Balas

tanpa telur yesssssssssss suker ni
he hee
sejuk melunncur kat tekak time panas2 ni

LiNa_Pg said... Balas

@MaDiHaA a.k.a Ratna
Boleh dicuba yg pesen tadak telur plak...lagipun jimat kos hihi

LiNa_Pg said... Balas

@mama sara nur
kalau yg tak suka bau hanyir telur, harusss cube rcp ni..boleh gak menikmati puding karamel..
memang sejuk jerrr anak tekak

Amie said... Balas

Cantik betul kejadiannya Lina... selalu juga tengok resepi tanpa telur ni tapi belum lagi cuba... in shaa Allah satu hari nanti sampailah masanya benda ni masuk dapur kak Amie he he ehh

tun_telani said... Balas

Salam kak lina ^^
belum pernah cuba puding karamel versi xde telur nih. cantik nmpk texture dia tu.

Qashmere said... Balas

Salam Sis...

Wah..nampak sedap dan menjadi. Tanpa telur tu yang hebat...bole cuba ni

LiNa_Pg said... Balas

@Amie
Sesaje je ni kak amie..tukar selera lak.Dok biasa makan puding telur jer kan?Yang ni lagi bagus kurang kolesterol..tang gula tu pejam mata sat...kang kaber minum air kosong bayk hihi

LiNa_Pg said... Balas

@tun_telani
wslm Tun....harus cube ni..sedap setanding ngan puding telur gak.Yang penting sedap dan senang..memang dasar hahaha....

LiNa_Pg said... Balas

@Qashmere
wslm...sedap gak kat tekak kami sekeluarga :)

zila norazila said... Balas

ya ALLAH cantiknya kejadian puding tue nampak halus sgt lina..terasa2 sejuk kt tekak nie..

Cendana Kasih said... Balas

hari ni dh banyak kali keluar masuk rumah Lina tgk respi kek buah kukus, tp tak prasan plak puding caramel ni..amboiii...bestnyer.. kalo dpt makan, takleh berenti ni

Sue @ Nenie said... Balas

Assalamualaikum...emmm saya juga pernah cuba resipi ni suatu ketika dulu..memang bestttttt....Ehh...bila tgk puding yang mulus kat sini tetiba terasa nak buat lagiiiiii

LiNa_Pg said... Balas

@zila norazila
TQ zila...tak guna telur, elok sket la kejadiannya...sedap makn time cuaca panas terik skrg ni

LiNa_Pg said... Balas

@Cendana Kasih
Ha...ni mesti fokus sangat ngan kek buah la ni.Sy pun cam tingin nk wat lagik..ix fruit dah beli, suma bahan pun dah ada, cuma tunggu rajin mariiii saja haha

LiNa_Pg said... Balas

@Sue @ Nenie
wslm Nenie....saya dah buat lamaaaa dulu...tu yg tetiba tingin lak nk makan..buat gak la.Lagipun senang bangettt

Tautan Hati NabilaHasyim said... Balas

Salam, saya budak baru nak memasak...

Serbuk agar2 tu cmna ya? klu pkai agar2 biasa boleh tak?

TQ..

ainn teha said... Balas

Sye beli agar sepeket tu 25 g...
erm agak bpe sudu yea?...huhuhu

LiNa_Pg said... Balas

@Tautan Hati NabilaHasyim
wslm, boleh jugak kalau nk guna agar2 strip tp kena pandai sukat air

LiNa_Pg said... Balas

@ainn teha
Adeh...susah ni kalau nk agak2 takut tak jadi lak..MAYB boleh bahagi dua sukatan agar2 tu then tambah 1cawan air lagi, takut keras sangat puding tuh..
Apa2 pun better cari agar2 serbuk 10g dulu, bila buat dan menjadi..baru boleh adjust sukatan agar2 25g tuh

ridzuan abkadir said... Balas

Time pose..memang tergoda habis

QueenZ HaNeKoMa said... Balas

Salam..sy slalu buat ni cuma sy kagum mcmna nk wat spaya puding karamel ni kuar cantek jer dr acuan loyang yeah?? Sy smemeh smcm jer tp rasa mmg sdpp..hihi

danisha said... Balas

3sb tepong kastat tu ape

danisha said... Balas

3sb tepong kastat tu ape

danisha said... Balas

3sb tepong kastat tu ape

LiNa_Pg said... Balas

@QueenZ HaNeKoMa
wslm,yg ni guna agar2 dik..kalau yg kukus tu maybe telur tu melekat kat loyang, tu yang sememeh

LiNa_Pg said... Balas

@danisha
3 sudu besar tepung kastad

hasmira liza ABDUL GHANI said... Balas

Sy br cube ari ni...xtau jd ke x..tp rasa cm x jd je hihii. .nk buat gula hangus tu...lps gula tu hangus masukkan air x

Zahratul Amani said... Balas
This comment has been removed by the author.
Zahratul Amani said... Balas

Hamboi¡,, .teliur lak.. .want some bite? Hexhex.. Btw, rcp tuu utk loyang saiz ap eh?

Zahratul Amani said... Balas

Hamboi¡,, .teliur lak.. .want some bite? Hexhex.. Btw, rcp tuu utk loyang saiz ap eh?

nana zairena said... Balas

wah nmpk sdap lha sis nak try buat lha nnt....

✿ZETTY✿ said... Balas

Tk kukus ye?

everything4tikati said... Balas

Salam, dah lama nak cari puding karamel yg tak perlu guna telur. Mohon halalkan resepi ni utk saya buat jual2 kecil2an di kedai makan ibu mertua. Saya doakan supaya lina murah rezeki sampai bile2. Jazakallah

Ummi Aishah said... Balas

Assalamualaikum Lina, saya dah cuba resepi ni. Ya Allah, sedap sangat. Saya suka sebab tak ada bau telur tu.. Saya mohon share resepi ke blog sebagai rujukan ya.. tq.

Ammar Yasir said... Balas

Nak cuba lah resepi ni. Menarik!! Tanpa telur

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...