Tuesday, December 17, 2013

Resepi Kek Minyak Senang Dan Sedap

Assalamualaikum...
Kek Minyak telah mencetus satu fenomena..tersebar meluas kat fb terutamanya dalam grop masakan...selalunya saya cuma tengok gambar sahaja, tak peduli pun dengan resepi kek ni.Bila baca resepi alahai senang sangat.SUdah menjadi kebiasaan saya, bila nk mencuba sesuatu resepi baru, saya akan gugel terlebih dahulu mencari resepi yg paling senang dan membuat perbandingan.Oh! rupanya resepi yg tersebar kat fb adalah bersumber dari MyResipi sebab resepinya adalah sama rupanya resepi dah ada dari tahun 2008 lagi.Dah lama rupanya.Memandangkan suma bahan memang ada, terus ON projek baking ni...Tak sampai satu jam kek dah ready...Pantas dan mudah...Hasilnya lembut dan gebu...
Saya CnP dari myR ajerlah senang citer hehe
Kek ni sedap dimakan time suam2..sejuk pun sedap..okey let's join us for tea time
 Meh close up...Gebu kan? 

RESEPI KEK MINYAK
Original : MyResipi
Sumber : LiNa Pg
Bahan-bahan ( 8x8inci / 9in)
  • 5 biji telur
  • 3/4 cawan gula halus (LiNa Pg gn 1/2 cawan gula kastor)
  • 2 cawan tepung gandum 
  • 1 sk baking powder
  • 1 cawan susu pekat (LiNa Pg gn 3/4cawan)
  • 1 sudu besar ovallate
  • 1 cawan minyak masak
  • perasa nenas / pisang / ape2 ikut suka/pewarna
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara
  1. Panaskan oven suhu 170'C
  2. Ayak tepung gandum bersama baking powder.Ketepikan
  3. Lenser loyang kek dgn mentega.Alaskan dengan baking paper.
  4. Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang.
  5. Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap.
  6. Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
  7. Akhir sekali masukkan gandum. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan adunan kepada 3 warna.
  8. Tuangkan ke dalam loyang, marble ikut kreativiti
  9. Bakar hingga masak.Suhu bergantung kepada oven masing2 (LiNa Pg bakar suhu 165'C selama 50min api atas dan bawah)
  10. Biarkan kek sejuk barulah dipotong dan hidangkan.

Konon nk wat paddle pop la ni hehe..Boring la asyik belang2 jer..

22 comments:

Sally said... Balas

wonderful kaler..cantik sangat..loyang tu sengetkan ke baru dpat marble cmni?

syapex said... Balas

uihhh...
kaler...
menganchammm....

♥♥azatiesayang ♥♥ said... Balas

salam Lina..k.atie pon dah try..kejap jer licin!nanti nak buat lg lar..kalerful kek lina...

LiNa_Pg said... Balas

@Sally
Tenkiu..lotang tak senget pun xpe..tapi kena cepat2

LiNa_Pg said... Balas

@syapex
Hahaa..macam over plak tengok..biasa guna kaler lembut jer

LiNa_Pg said... Balas

@♥♥azatiesayang ♥♥
wslm..senang kan kak atie..sedap plak tu.

izahdaut said... Balas

THE CANTIK KEKKKK
AKAK LOYANG SIZE BERAPA GUNA TU. NAK MENGEKEK JUGAK LAH.

LiNa_Pg said... Balas

@izahdaut
tq izah, loyang 9in

Chik Mimi said... Balas

cunnyaaaa kaler dierrr

Bbwana adienia said... Balas

salam kak..

colorfulnya..nak try juga la resepi ni..simple ja kan..thanx 4 sharing..

MaDiHaA a.k.a Ratna said... Balas

cantik sangat warnanya tu.. meronta2 macam nak buat juga... alahai... sabar sabar... kena dahulukan projek mana2 bahan yang dah ada kat rumah dulu... hehehe...

tun_telani said... Balas

Salam kak lina.. tun duk sorang2 kt umah, hubby outstation.. nk masuk dapur cari loyang pon malas ni haa.. hahahaha.. kurang sopan sungguh..
cantik kek akak.. gebus dan kalerpul ^^

mama sara nur said... Balas

Assalam lina
Arr he hee pemes betul kan sampai boss kita pun try buat
Cantik kaler warna terang
Mcm kek karemel x

Umi Nazrah said... Balas

salam singgah. kaler dia memang wonderful sungguh. ni sapa yang tengok kalau tak terasa nak makan, tak tahu lah. menggoda sangat :D

Umie Jazz said... Balas

Assalamualaikum Lina..amboi kalerpul sungguh...gebu sungguh...rasa cam nk ngendeng sepotong....

Sue @ Nenie said... Balas

Salam Kak...Terima kasih panjangkan resipinya kat sini...Ramai dah geng2 masak2 yangduk tayang kek ni..sampai terasa ingin buat juga....

Sue Bee said... Balas

tumpang lalu..minyak masak(minyak sawit) boleh ganti dgn minyak jagung ke?

Adilah Manaf Celik Vitamin said... Balas

Sedapnya kek ni. Terasa macam nak buatsekarang juga.

Punca Dan Tips Rawatan Bagi Demam Denggi.

LiNa_Pg said... Balas

@Sue Bee
Boleh SB..in fact lagi sedap

saya budak baru belajar said... Balas

Sy da try..Kenapa kek sy x jd gebu cmni... dia x naik mcm ni.sape tahu...sy bdk bru belaja :-)

yatty said... Balas

Sedapnya tengok kek2 kt blog ni..yummy

kiki kamarul said... Balas

Assalam sy newbie..nak tyer pukul gula telur dan ovelate sampai kembang tuh maknenye ape yer..adunan jd mcm maringue ker?? mekasih~

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...