kek

Resepi Kek Minyak Senang Dan Sedap

By LiNa_Pg - Tuesday, December 17, 2013

Assalamualaikum...
Kek Minyak telah mencetus satu fenomena..tersebar meluas kat fb terutamanya dalam grop masakan...selalunya saya cuma tengok gambar sahaja, tak peduli pun dengan resepi kek ni.Bila baca resepi alahai senang sangat.SUdah menjadi kebiasaan saya, bila nk mencuba sesuatu resepi baru, saya akan gugel terlebih dahulu mencari resepi yg paling senang dan membuat perbandingan.Oh! rupanya resepi yg tersebar kat fb adalah bersumber dari MyResipi sebab resepinya adalah sama rupanya resepi dah ada dari tahun 2008 lagi.Dah lama rupanya.Memandangkan suma bahan memang ada, terus ON projek baking ni...Tak sampai satu jam kek dah ready...Pantas dan mudah...Hasilnya lembut dan gebu...
Saya CnP dari myR ajerlah senang citer hehe

kek marble resepi mudah, kek minyak lina pg, kek minyak sukatan cawan
Kek ni sedap dimakan time suam2..sejuk pun sedap..okey let's join us for tea time
kek marble, cara nak buat kek mudah, kek minyak bakar, kek sukatan cawan mudah dibuat
 Meh close up...Gebu kan? 

RESEPI KEK MINYAK
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
Sumber MyR
Bahan-bahan ( 8x8inci / 9in)
  • 5 biji telur
  • 3/4 cawan gula halus (LiNa Pg gn 1/2 cawan gula kastor)
  • 2 cawan tepung gandum 
  • 1 sk baking powder
  • 1 cawan susu pekat (LiNa Pg gn 3/4cawan)
  • 1 sudu besar ovallate
  • 1 cawan minyak masak
  • perasa nenas / pisang / ape2 ikut suka/pewarna
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara
  1. Panaskan oven suhu 170'C
  2. Ayak tepung gandum bersama baking powder.Ketepikan
  3. Lenser loyang kek dgn mentega.Alaskan dengan baking paper.
  4. Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang.
  5. Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap.
  6. Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
  7. Akhir sekali masukkan gandum. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan adunan kepada 3 warna.
  8. Tuangkan ke dalam loyang, marble ikut kreativiti
  9. Bakar hingga masak.Suhu bergantung kepada oven masing2 (LiNa Pg bakar suhu 165'C selama 50min api atas dan bawah)
  10. Biarkan kek sejuk barulah dipotong dan hidangkan.
kek minyak sedap, kek marble mudah, kek minyak sukatan cawan, kek sukatan cawan, kek minyak bakar, kek minyak gebu, kek sedap
Konon nk wat paddle pop la ni hehe..Boring la asyik belang2 jer..

  • Share:

You Might Also Like

34 comments

  1. wonderful kaler..cantik sangat..loyang tu sengetkan ke baru dpat marble cmni?

    ReplyDelete
  2. salam Lina..k.atie pon dah try..kejap jer licin!nanti nak buat lg lar..kalerful kek lina...

    ReplyDelete
  3. @Sally
    Tenkiu..lotang tak senget pun xpe..tapi kena cepat2

    ReplyDelete
  4. @syapex
    Hahaa..macam over plak tengok..biasa guna kaler lembut jer

    ReplyDelete
  5. THE CANTIK KEKKKK
    AKAK LOYANG SIZE BERAPA GUNA TU. NAK MENGEKEK JUGAK LAH.

    ReplyDelete
  6. salam kak..

    colorfulnya..nak try juga la resepi ni..simple ja kan..thanx 4 sharing..

    ReplyDelete
  7. cantik sangat warnanya tu.. meronta2 macam nak buat juga... alahai... sabar sabar... kena dahulukan projek mana2 bahan yang dah ada kat rumah dulu... hehehe...

    ReplyDelete
  8. Salam kak lina.. tun duk sorang2 kt umah, hubby outstation.. nk masuk dapur cari loyang pon malas ni haa.. hahahaha.. kurang sopan sungguh..
    cantik kek akak.. gebus dan kalerpul ^^

    ReplyDelete
  9. Assalam lina
    Arr he hee pemes betul kan sampai boss kita pun try buat
    Cantik kaler warna terang
    Mcm kek karemel x

    ReplyDelete
  10. salam singgah. kaler dia memang wonderful sungguh. ni sapa yang tengok kalau tak terasa nak makan, tak tahu lah. menggoda sangat :D

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Lina..amboi kalerpul sungguh...gebu sungguh...rasa cam nk ngendeng sepotong....

    ReplyDelete
  12. Salam Kak...Terima kasih panjangkan resipinya kat sini...Ramai dah geng2 masak2 yangduk tayang kek ni..sampai terasa ingin buat juga....

    ReplyDelete
  13. tumpang lalu..minyak masak(minyak sawit) boleh ganti dgn minyak jagung ke?

    ReplyDelete
  14. Sy da try..Kenapa kek sy x jd gebu cmni... dia x naik mcm ni.sape tahu...sy bdk bru belaja :-)

    ReplyDelete
  15. Sedapnya tengok kek2 kt blog ni..yummy

    ReplyDelete
  16. Assalam sy newbie..nak tyer pukul gula telur dan ovelate sampai kembang tuh maknenye ape yer..adunan jd mcm maringue ker?? mekasih~

    ReplyDelete
  17. Saye dah try kek ni.sdp n cantik.anak2 suke.tq lina pg

    ReplyDelete
  18. Salam kak tumpang tnya cmna nk wat kek layer cmnie erk?

    ReplyDelete
  19. jalan2 cari resepi..warna warni dan sungguh mengghairahkan utk makan kek ni...resepi nmpk mudah..mohon share yer...jom singgah blog sy..www.ihhi.my

    ReplyDelete
  20. singgah sini sambil jamu mata tgk kek minyak yg kalerfull ..kek minyak paling mudah buat..saya pun dah try...mmg sedappp....jemput singgah ke blog saya jgk yer :)
    http://hanimfara.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. Comelnyaaa....

    www.mummysayf.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. colour tu yang menarik nak makan tu..hehe

    baru kak ipar buat aritu,sedap ye

    salam perkenalan

    diyanarazim.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. Mengancam betul kaler dia..

    visit my blog : norhidayahrusslan.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. Sodapp ni..minyak tu blh je ganti ngan minyak jagung kan

    ReplyDelete
  25. Tadi tercari resepi kek minyak. terjumpa blog nie..bestnyer..
    lepas nie bole jemput2 ke blog saya pulak www.chekuseeha.com

    ReplyDelete
  26. Sonok tgk orang pandai membaking kek..nampak cantik dan menyelerakan!

    Mohon share ye resepi ni ye admin..

    Jemput ke blog saya :
    http://norzuryati.blogspot.com

    ~perkongsian tentang kisah hidup, rumahtangga, anak2 yg comel, tips kesihatan, tips kecantikan dan lain2 :)

    ReplyDelete
  27. salam kak... kek minyak ni mmg sedap lagi lama simpan lagi moist

    ReplyDelete
  28. Salam lina, akak dtg amik resepi ni..kalau la dpt amik keknye sekali kan best..hehe..akak jarang nk dpt bw sekarang ni..sibuk manjang tp TMK tetap dihati..moga terus sukses ya lina...maceh :)

    ReplyDelete