Sunday, June 1, 2014

Kisah Oven...

Assalamualaikum...
Sekali tengok cam Kisah Hati lagu Alyah tu hihiiii..kesah oven yg tiada kesudahan...Hari ni budget macam free sangat siap buat stori pasal oven lak hihiii..Oven pertama yg dibeli ialah jenis Pensonic kecil comey jer (19L) oven beli sesaje jer..tahun bila pun dah lupa dah..beli tu pun sebab murah sangat tak sampai rm100 pun..Memula saya mmg tak nak..tp asben kate xpe beli jer la..nnt nk wat kek atau biskut senang..nak bakar ayam/ikan pun senang.Okeylah memandangkan asben insist nk beli jer la..Sejak dari hari pertama dibeli tu..oven banyak dok dalam kotak dari diguna..maklumlah mmg tak reti membaking..Bila saya mula2 berjinak ngan myR banyak jugaklah resepi kek dan bakar membakar ni saya guna.Okeylah oven tu maybe rasa bangga kot sbb tuan dia dah mula tahu kegunaan dia kikiiii.Oven comel ni sangat disayangi dan banyak berjasa...Bila kek karamel mula mencetus fenomena..saya ambil sedikit tempahan sbb tu time tu saya berkerja jd masa agak terhad untuk buat kek order...Bila dah melepaskan jawatan tempahan makin banyak (Alhamdulillah rezeki Allah) saya agak cuak takut tak sempat nk siapkan memandangkan oven hanya satu dan kecil jer saiznya.Kami mula mencari2 oven yg besar dan boleh memuatkan 2 loyang saiz 9in sebab kek karamel saya saiz 9in...Senang kije lah kalau bancuh 2 adunan dan bakar terus 2 loyang.Hasil pencarian tu saya jumpa oven Hesstar besar gedabak (70L)memula tu sangat hepi sebab mmg senang kije..siap 2biji kek dalam satu masa...Tapi kegembiraan tu tak kekal lama..bila oven kecil tu mula buat hal (Disebabkan kegopohan saya time nk tambah air (bakar kaedah bain marie tu) air tertumpah dan kena heater element..terus padam salah satu heater....oven comey kesayangan tu terpaksa direhatkan untuk jangkamasa yg lama (setahun lebih gak tak guna)nak buang terasa sayang ngan jasanya..jadi masukkan semula dalam kotak dan simpan baik2.Mana tau ada rezeki boleh cari spare part...
Dalam masa setahun lebih tu oven besar Hesstar la digunakan sepenuhnya.Lama2 oven ni jadi x cukup panas.Bila hantar servis (Servis macam hampessss) resultnya masih sama..hurmm maybe brand ni hampess kot...Masa anibeseri asben belikan oven kecil pensonic, sama saiz ngan yg rosak tu (19L)gak..nampak cam sama ngan yg dulu tp tak serupa huhuuu.Kek karamel yg dihasilakn guna oven ni semanya bergelombang tang karamek tu.Dari segi rasa mmg menten jer, tp saya sangat tak puas hati dengan hasilnya..sementara saya ada oven baru tu..asben mula repair2 oven hesstar tu..suhu mmg tggi pas tukar temperature regulator tu..tp over heated pulak.Hurmm oven ni pulak kena rehatkan.Mmg saya terus pangkah brand hesttar ni..betul2 tak puas hati huhuuu...dalam saya susah hati sbb oven tinggal satu jer..Allah s.w.t tunjukkan jalan, bila asben gugel cari spare part untuk oven lama (yg rosak tu) rupanya ada jual...murah lak tu rm15 jer..apa lagi terus order dan asben ganti sndri jer..ALhamdulillah oven kecil lama tu kembali berfungsi dengan performance yg tip top...rupanya ada hikmah juga bila saya sayang nk buang oven tu...rupanya masih boleh digunakan..sekarang ni.Sekarang oven kecil ni jer yg saya gunakan.Pensonic yg baru tu saya guna untuk kek marble atau lain2 kek..untuk kek karamel mmg tak cantik langsung hasilnya huhuuu..
Bila asben tengok list order kek raya saya, bila mula sesak napas...sempat kek isterinya siapkan order (kek karamel)sbb oven satu jer..kebetulan dia dapat voucher SECdari tmpat , katanya boleh lah beli oven baru utk saya...Alhamdulillah saya dikurniakan seorang suami yg sangat memahami...Terima kasih buat sumaniku...walaupun saya xminta belikan yg baru..cukuplah dengan apa yg ada skrg ni..katanya kesian nnt saya tak cukup rehat untuk siapkan order...
Kali ni saya beralih arah ke brand yg old skool Zanussi..semoga oven ni berkhidmat dengan jayanya...
Korang ada kisah oven tak?Jom kongsikan dengan saya di ruangn komen...
Hahaaa panjang lebar kisah oven ni...rasanya entry paling panjang saya taip kikiiii
 warga dapur yg baru bakal beraksi sekejap lagi ni..semoga Allah s.w.t permudahkan segalanya
 oven pensonic yg dibeli tahun ni..hasilnya kek karamel semuanya bergelombang
kek karamel yg dihasilkan dari oven pensonic atas meja tu..semuanya bergelombang...huhuu..
ini oven hesstar yg dah ditamatkan perkhidmatan sebab tak cukup panas..2 jam kek tak masak2 jenuh
 oven Pensonis yg lama direhatkan..kini kembali beraksi dengan performance yg tip top..saya paling sukakan hasil kek karamel dari oven ni
 
ni salah satu hasilnya mmg cantik dan tak beralun

15 comments:

ayunalisa said... Balas

assalam.. lama xdtg ngomen kt mna2..tgk2 jnguk2 je.. lakisah obengg...
alhamdulillah.. smg akk trs sukses dlm bisnes baking membaking...

Acik Erna said... Balas

Acik dulu oven panasonic..lama juga berkhidmat.untuk guna sendiri je..
kemudian..kakak ipar pinjam..rasa tak sedap nak mintak semula..beli pulak europa..
sama kes..kek melimpah..kena hantar kedai..masa tu bulan puasa..acik masa muda sikit rajin juga buat biskut raya..akhirnya beli pulak hanabishi.terus la sampai sekarang. Europa dok berehat tak disentuh walaupun dah repair..dah bertahun rehat tak tau la elok lagi je tidak

Chik Mimi said... Balas

Alhamdulillah dah boleh beraksi oven lama ,
oven akak brand Faber yg memula tu brand zanussi tp attach dengan stove sekali

Rizziela said... Balas

sedapnya...teringin nak buat

Tia said... Balas

salam sis. nak tanya, saya pun baru beli oven zanussi sama mcam sis beli. nak tanya kalo untuk baking nak pilih control knob yang mana..sebab manual tak tulis top bottom heat, top, bottom macam oven yang lain (knob yang bahagian tengah. please help. thanks :)

Marzita Muhd said... Balas

Salam sis...sya ita dr bangi...nak tanya sya baru beli oven 21 liter faber.tp bila bakar kek hasilnya kek crack/ sink kt tengah.sis slalu letak tray kat tengah atau bawah sekali kalu bakar kek & camana pulak api guna atas bawah atau bawah je.suhu pulak sis letak berapa celcius.tq

Roza said... Balas

Salam.. sya nk bertanya, sya guna oven 70L, berapa suhu yg sepatutnya utk bakar kek japanese cotton cheese, sya dh cuba ltak 160c punya la lma dia nk msk.. berapa ye suhu yg sepatutnya?

Roza said... Balas

Salam.. sya nk bertanya, sya guna oven 70L, berapa suhu yg sepatutnya utk bakar kek japanese cotton cheese, sya dh cuba ltak 160c punya la lma dia nk msk.. berapa ye suhu yg sepatutnya?

Roza said... Balas

Salam.. sya nk bertanya, sya guna oven 70L, berapa suhu yg sepatutnya utk bakar kek japanese cotton cheese, sya dh cuba ltak 160c punya la lma dia nk msk.. berapa ye suhu yg sepatutnya?

Siti Aisyah said... Balas

Salam sis...sy guna oven pensonic tu jugak...para besi sy tu dah hilang...tinggal tray hitam je yg ada...kat mana boleh bli ek spare part oven ni?huhu...tq

InaYasok said... Balas

salam akak..nak tye yg oven pensonic tu, apa fungsi yg ada kipas dengan xde kipas ek...saya selalu confius sbb kdg2 bakar biskut x masak la,kdg2 kek bantat..huhuuh sodiy

iqa azmi said... Balas

Nk tnya, kt mana nk cari spare part oven pensonic tu? Sy pn mengalami mslh yg sama.oven xpanas.

LiNa_Pg said... Balas

Assalam semua..
Untuk spare part pensonic boeh dapatkan di Pusat Service Pensonic yg berhampiran dgn tempat korang.Kalau Penang (ms beli dulu agak lama dah) di Gelugor

Amirah Liiya Zainal Abidin said... Balas

Semalam baru baking kek karot...sbb dh lme x buat kek dh lupe mne satu selector yg betuo utk oven pensonic tu..hasilnye kek tak menjadi..minta pencerahan utk kek selector nya yg mana satu ye..

Auleea Hawani said... Balas

Sis nak resepi kek karamel tu..ngidammm :p

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...