Tuesday, September 23, 2014

Resepi Rassam Telur (Ringkas Dan Sedap)

Assalamualaikum...
Pagi ni hujan turun mencurah2 di bumi Pulau Pinang...terasa sejuk dan nyama..Udara pun fresh jer...Time2 ujan camni kalau dapat sesuatu yg panas dan boleh hirup2 kuah camti mmg sedap kan?So apa kata kaum ibu cuba menu ringkas ni untuk hidangan keluarga...Jangn pandang sebelah mata..walaupun ringkas tp sedap.
Pestaim saya masak camni walaupun dan sepuluh tahun menetap di Pulau Mutiara ni...dari anak hingga ke abah semua bertanyakan menu masakan mama...depa suma pelik..apalah yg mama depa masak...Bila makan...suma kata sedap..Alhamdulillah...
 simple dimple....tapi sedap ya...

RESEPI RASSAM TELUR
By: LiNa Pg
Sumber : Zaliedana

Bahan-Bahan:
  • 3 Biji Telur (Boleh juga guna ikan talang masin)
  • 1 sudu teh Jintan Putih Biji (Tumbuk)
  • 1/2 Sdt Lada Hitam (Tumbuk)
  • 2 Ulas Bawang Putih (Tumbuk)
  • 4 Ulas Bawang Merah (Tumbuk)
  • 2-3 Tangkai Cili kering (potong dlm 1 inci)
  • 1-2 tangkai daun kari
  • 2 ulas bawang merah (mayang halus)
  • 1/2 sudu besar Pati Asam Jawa (atau secukup rasa)
  • 1/2 Kiub Pati Ayam
  • Sedikit serbuk kunyit (untuk bagi nampak yellowish sket)
  • Air Secukupnya
  • Garam Secukup Rasa
  • Minyak Utk Menumis
  • Cili padi (jika suka-rcp ori tak letak cili padi)
Cara-Cara
  1. Tumis hirisan bawang merah hingga garing, masukkan daun kari dan juga cili kering.Tumis sekejap hingga nak bau.
  2. Masukkan bahan kisar/tumbuk tumis hingga pecah minyak dan naik bau,
  3. Masukkan semua bahan kecuali telur.Setelah kuah mendidih,pecahkan telur sebiji2 kedalam kuah.
  4. Biarkan sehingga telur masak n kuning telur keras..Seimbangkan rasa,Tutup api
  5. Mmg sesuai dihidangkan dengan nasi putih,ikan masin n papadom..
Kalau ada yg baru baik demam/selsema menu ni akan membuka selera sbb ada rasa masam2 sket...makan ngan nasi panas dan ikan masin mmg layan abes...

6 comments:

Ayu said... Balas

Assalam Lina,
nampak menarik rassam telur ni..akak
belum pernah makan rasam ni..pernah dulu makan sekali arwah mother in law buatkan..tapi dia masak tak letak telur lah..
thank you for sharing bila2 boleh buat kalau nak tukar selera kan..:)

Gee® said... Balas

Nmpk menyelerakan... angkut resipi dulu yer... TQ Lina

Bbwana adienia said... Balas

memang simple dan nampak sedap pula tu..tertelan air liur ja wana tengok ni kak..hehe

atie @ ejay said... Balas

nampak mcm sedap je kak lina.. nanti nak try jgk lah

Joey Star said... Balas

Mmg sdp rassam ni...dlu mse arwah mak ade,spe demam jer mesti die buatkan rassam ni..dh lme trigin nk buat..tq sis..

Joey Star said... Balas

Mmg sdp rassam ni...dlu mse arwah mak ade,spe demam jer mesti die buatkan rassam ni..dh lme trigin nk buat..tq sis..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...