Tuesday, January 30, 2018

Resepi Sangkaya Ala Boat Noodle

Assalamualaikum...
Baru berkesempatan untuk update blog.Esok cuti Thaipusam kan?Bolehlah u olls cuba buat Sangkaya Homemade ni Ala Boat Noodle gitu...nak buat pun kejap jer...sedap sungguh la haih makan dengan roti banggali yg di'stim' makan panas2 mmg la best kan..
Okey la cam malas nak mengarang..
Sengaja x buang kerak2 roti tu sebab suka makan kerak tu (kalau roti banggali)Jangan minta rcp roti plak ya..yg ni saya beli jer dari 
mamak roti heheee..
SANGKAYA ALA BOAT NOODLE
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
Asal Zalieda Zaliedana
Bahan-Bahan
300ml santan (LiNa Pg gn 200ml santan kotak+200ml air)
100ml air
4-5 helai daun pandan
3 biji kuning telur
3-4 sudu besar gula
2 sudu besar tepung kastad
Sedikit gula melaka (LiNa Pg gn 1 sudu kecil gula merah)
Secubit garam
Beberapa titis pewarna hijau epal (jika suka)

Bahan Lain
Roti Banggali

Cara-Cara
Satukan semua bahan dan kisar halus
Tapiskan ke dalam kuali/periuk
Masak api kecil hingga likat dan kelihatan ada letupan² kecil.
Dah siap.

Cara Hidang
Potong roti (terpulang citarasa)kukus/stim sekejap (LiNa Pg masukkan ke dalam microwave jer)
Sedia dinikmati bersama sangkaya.

Makan panas² 

2 comments:

Warisan Petani said... Balas

Rasa lapar pulak petang2 macam ni.

Phong Hong said... Balas

Wah dapnya... Lina, PH pun suka kerak roti. Cicah dengan sangkaya, adoi! Tak stop lah tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...