Agar Agar Santan Pandan Tanpa Telur | Tips Lengkap Supaya Berlapis | Formula Rahsia Teknik Sukat Air Cara Tradisional Agar Agar Tali
Assalamualaikum...
Hari ni saya nak kongsikan satu teknik rahsia cara sukat air cara orang dulu dulu.Kalau kita perhatikan orang tua tua ni masak apa pun tak ada sukatan gram atau cawan pun.Tapi hasilnya menjadi jer kan?Sebenarnya nampak jer macam tak ada sukatan tapi hakikatnya ada formula rahsia yang mereka pegang.Formula rahsia tu pula memang boleh diguna pakai untuk masak dalam kuantiti yang banyak.Kalau kita ni nak masak dengan skala besar mesti agak susah nak sukat gram dan sebagainya.
Jom kita selongkar formula rahsia sukatan air agar agar tali ni.
Untuk ratio sukatan air itu saya saya adaptasi dari Agar Agar Sirap Rose Kak Besah (MyR) .Tapi diolah semula menjadi Agar Agar Santan.
Selain Formula saya akan kongsikan Tips supaya agar agar santan cantik berlapis dan anti gagal.
Ramai yang salah faham kerana menganggap TELUR adalah hero dan penyebab agar agar berlapis.Teori itu salah sama sekali.
Telur bukan faktor utama, faktor yang menjadikan agar2 berlapis ialah SANTAN.Bagaimana caranya untuk membentuk lapisan.
Korang baca dan tengok step by step.
Video tutorial saya akan letakkan di bawah
Kita andaikan kali ini masak in blind iaitu tiada sukatan.So, kita anggap sahaja agar agar tali ini kita tak tahu sukatan berapa gram.Kali ini lebih kepada eksperimen la.Tapi jangan risau di akhir posting saya aka masukkan sukatan gram/ml sebagai panduan.
PASTIKAN AGAR AGAR TELAH LARUT SEPENUHNYA.
Barulah masukkan gula.Tips penting supaya tektur agar2 lembut dan sedap dimakan.
Kalau masukkan gula terlalu awal (agar2 tali belum larut sepenuhnya)hasilnya nanti agar2 akan keras
4 comments
sedapnya
ReplyDeleteWaalaikumussalam. Cantik hasil kejadian nya 😍
ReplyDeleteSedap n nyaman
ReplyDeleteT.kasih atas petua suakatan air tu. Masa PKP tempohari mak mentua dah ajar, silapnya tak mencatat.. dah lupa. Alhamduillah berhasil dgn pencarian di blog cikpuan ��
ReplyDelete