Kuih Lopes

By LiNa_Pg - Saturday, February 26, 2011

salam...
selamat petang suma...dah selesai minum petang ke suma?Kami ari ni minum petang ngan kuih lopes ni. Pestaim saya wat kuih ni..terajin lak nak ngukus hehehe..yang lawaknya kapur makan pun tak kenal..my laling gi beli kapur sireh..dh suspen betul ke kapur ni yg org guna..calling2 bonda kat kampung mmg betul la kapur tu org gunakan dalam masakan..
          Semangat berkobar2 nak melopes ni..tengok resepi seimbas lalu kena rendam beras pulut dulu. Apa lagi malam tadi terus rendam beras pulut.Dalam paler..kalau rendam lagi lama mesti lagi lembut n sedap.Pastu bagi tadi baru teringat ada menda nak kena setel pagi ni..aisey terbantut la projek melopes..Memandangkan beras dan rendam, terpaksa ON jugak lah..Amek la resepi n baca..alamak..rupanya beras pulut tu kena rendam ngan pewarna ijo n air kapur la pulakk...Aisey camana bleh tak perasan. calit la kapur n boh pewarna ijo sket..rendam sat sajalah sementara tunggu air kukusan mendidih..walaupun agak huru hara sket tapi kuih lopes ni mmg sedap.
 
 Jom makan kuih lopes desquerra ni..sedap..
Kuih Lopes
Sumber II: kak rosaliza

Bahan-Bahan
  • 2 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air pandan (dikisar)(sy gn 1sk pndn emulco)
  • 1 st air kapur
  • 1/2 st garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam (sy kukus skjp kelapa parut)
  • *** air gula ***
  • 3 ketul gula melaka(sg gn 1ketoi gula nipah)
  • 5 sb gula
  • 3 cawan air

Cara-cara

  1. Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
  2. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
  3. Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
  4. *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula. 
sebelum dipotong2..sy lapik ngan plastik..pastu tekan2 ngan spatula plastik
nyoq parut gaul ngan sedikit garam..kukus sat..
dan hasilnya..

  • Share:

You Might Also Like

24 comments

  1. assala...suka2 sangatt ngan lopes ni, terasa cam poli sikitkan hehee

    ada belen lg ke bg kat akk la 5 potong hehe

    ReplyDelete
  2. Assalam lina wak pe tak calling2 kue lopez pebret akak ni nak jugak ler

    ReplyDelete
  3. kak rosa> ala..dah tak ingat la camana rasa poli tuh..blik kmpung kena soh bonda wat gak la..tak aci ni

    ReplyDelete
  4. salam...dh xtau dh rsa kuih ni cmne..huhuh

    ReplyDelete
  5. chik mimi> mai la..ada lagi ni..wat lambat tadi.

    ReplyDelete
  6. Assalam kak, wah rajinnya akak....sedap nengok kuih lopes ni...nanti nk cuba jugalah..dh lupa lak pernah buat ke tak?hehe nieza weekend malas msk la kak...selalu hubby yg masuk dapur masak..hehe

    ReplyDelete
  7. nieza>amboi rajinnya hubby dia masak..best tu sekali sekala bleh coti2 masak hehehe

    ReplyDelete
  8. fathiah> sedap gak walaupun pestaim wat

    ReplyDelete
  9. as salam kak lina.
    mak selalu buat berbungkus ngan daun pisang. yg dalam loyang ni pesen baru erk ... :D

    ReplyDelete
  10. kalau gi supa asyik lupa nak beli pilit,lama tak buat..akak suka guna air soda abu ,nanti dia cam kenyal2 gitu..

    ReplyDelete
  11. wachak> wa kalau yg ori mmg cenggitu 'kejadian'nya..ni pesen moden..utk org2 muda yg payah nk dapat daun pisang..janji bleh mkn..

    ReplyDelete
  12. kakAsma> salam kak,oic guna air soda abu tu camana plak?sy ni tak berapa tau la bab ni..nnt bleh try gn yg tu pulak

    ReplyDelete
  13. Salam kak lina...
    AKAK sihat ker? Maisarah akak sihat?? Wah lopes versi empat segi.. Selalu bulat atau segi tiga.. Suka kuih ni..

    ReplyDelete
  14. anak saya suka sgt makan kuih ni,emm...dah lama tak buat.

    ReplyDelete
  15. naz> akak main potong ikut suke jer naz..guna loyang aci potong jerr hehehe

    ReplyDelete
  16. CT> anak2 sy kureng sket kuih2 tradisional camni depa lebih suka puding.

    ReplyDelete
  17. ish la geram tgk eh... baca entry ni sambil duk kunyah2 coki2

    ReplyDelete
  18. mizi> geram tgk lopes ke? dh tggl pinggan je tuh hehehe

    ReplyDelete
  19. Sukerrrr!!!!!! Terutama ketika waktu puasa.. kuih wajib dibeli (bukan dibuat..hehehe)

    ReplyDelete
  20. nida> sama lah kalau bulan pose msti beli kuih ni hehehe..ni pestaim wat hehehe

    ReplyDelete
  21. lamanya tak makan kuih lopes..huhu..

    bagi menjawab persoalan yang ditanya di blog Sya, pakej Beijing 5D4N tu agak murah berbanding tempat lain offer. Sya pergi bukan dengan pakej percutian yang biasa. Untuk pakej yang biasanya Sya tengok, dalam 2k-3k.

    ReplyDelete
  22. sya> tq utk info tuh..n tq juga sudi sggh ke blog sy

    ReplyDelete