Monday, March 28, 2011

Kuih Cek Mek Molek

Assalamualaikum!
Rasanya agak lama juga tak wat kuih cek mek molek ni. Walaupun resepinya sangat senang tp susah nak dapatkan ubi keledek.Ni pun hasil window shop'g kat Sunshine ari tu..nampak jer ubi keledek@ubi stelo ni terus je rembat. Ambil dalam 7 ketoi size comel2 jer..baru RM1.50. Kira murah la kan?Bila bahan mentah dah ada, tunggu kerajinan sket bleh terus ON projek cek mek ni.

Kuih ni wat ari Sabtu lepas, time hujan turun mencurah2 ngan lebat kat di bumi Pulau Pinang ni. Time sejuk2 dapat lak kuih cek mek ni memang best..Memula plan nak wat utk bekfas, tp my laling terajin lak pi beli nasi lemak..postpone la wat minum petang..pepon mmg sedap kuih cek mek ni. Resepi bleh tengok kat SINI
 nak makan kuih ni kena berhati2 dgn air gula..takut melecur lidah
 rupa paras dalaman kuih cek mek molek
ubi keledek rebus..byk ni je tggl..sbb my laling dh mkn huhuhu..manis ubi keledek ni

KUIH CEK MEK MOLEK

Bahan-Bahan (10 biji)
  • 400-450gram ubi keledek (2 cawan keledek lecek)
  • 1 cawan tepung gandum @ secukupnya
  • Gula putih
  • Minyak masak
Cara-cara:
  1. Ubi keledek direbus hingga empuk ( masukkan sedikit garam ).Biarkan ubi keledek rebus sejuk,kemudian lecek halus
  2. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit, adun hingga boleh dibentuk.(jangan masukkan terlalu byk tepung, nnt kuih akan menjadi keras).
  3. Bahagikan adunan kepada 10 bahagian, bulat2 (besar sket dr bola pingpong), leperkan masukkan setengah sudu kecil gula kat tengah.
  4. Pastukan bentukkan seperti kuih cekmek molek.
  5. Goreng dgn api sederhana hingga kuning keemasan. SeLamaT MeNcUbA
Note:
  • Pastikan ubi keledek betul2 sejuk,barulah masukkan tepung.kalau masih suam2..akan menambahkan penggunaan tepung.
  • Jika adunan masih melekat kat tangan, sapukan tangan dengan tepung supaya kuih boleh dibentuk.
  • Berhati2 kalau makan cekmek time panas2 sbb gula cair masih panas kat dalam..nnt melecur lak

26 comments:

Kak Rosaliza said... Balas

cek mek rm5.00..ini kuih kesukan adda ni, lama dh dia minta, mamanya mls lh pula, ni dia tgk je mama buat ni. nk kena cari ubi stelo juga ni

Camie Shid said... Balas

Salam... singgah ke dapur Nieza (our journey begins)tdi pastu terus ke sini.... sy bru blajar berblog...Salam perkenalan... tgk cek mek molek tu yg lalu singgah.. kuih klate tu fav sy ank beranak... lau sudi singgah ler blog sy... blh kita kongsi citer...

Azmiezas said... Balas

suka jugak makan kue ni tapi x pernah try, selalunya bli jer..

Nieza said... Balas

wahh nampak sedapla kuih ni kak nieza tak pernah buat lagi ni...nantila bebila nk cubalah...haha bila yer nk rajin..hehe

brng kat sunshine tu memang murah juga kekadang tu kalau nk compare kat lain tapi dulu jarang ke sana coz susah nk parking.tapi kalau pi mkn nasi ayam nazri kat bwh tu singgah jugalah. nieza suka mkn nasi ayam nazri tu sedap sgt.

lina_pg said... Balas

kak roa> budak2 kat sini pun suka mkn cek mek ni..lama gak tak wat kuih ni..asal jumpa jer ubi stelo yg elok2 mesti beli wat stok

lina_pg said... Balas

camie> singgah la selalu..saya lagi suka.Meriah sket blog ni.Cek mek ni kuih peberet sy juga

lina_pg said... Balas

azmiezas> kalau ada jual, sy beli gak.Tp kat penang ni cam ssh plak nk jumpa kuih ni

lina_pg said... Balas

nieza> mmg betul tu brg2 kat sshine agak murah compare ngan super lain.La ni parking tadak masalah..dah ada panrking bertingkat.Nasi ayam kat sshine tu nm Nazir bkn nazri..masih setia di situ hehehe

nieza,cuba lah wat kuih cek mek ni.Rasanya kalau kat Finland mayb ada ubi keledek holand kot yg kaler purple tuh

ezzyra said... Balas

agak2nya ade lagi x?

lina_pg said... Balas

ezzyra> kompom udah pinish..acik pun xleh mkn..hehehe gi jalan tak hengatt hahaha

ezzyra said... Balas

haha...sape soh dia p jln2 kan...sape cpat dia dpt la..

Zaliedana said... Balas

Assalam kak,nak komen gak b4 tggu turn ngan hubby smbhyang mghrb,cek molek sedapnyer akak,xpernah lagi wat sendiri..Akak,kat market bayan baru byk la ubi keledek nih kak..

♥LOVE2COOK♥ said... Balas

KakLina...I came for some kuih!!!! ;)

lina_pg said... Balas

ezzyra> hahaha tu la pasal..sapa soh ronda

lina_pg said... Balas

zaliedana> akak ni jarang gi market Byn Baru..brg basah beli kat Tesco jerr..kalau kat market tu mmg byk..tak pi cari camana nk jumpa hahaha..

lina_pg said... Balas

Love> akak tau Love suka kuih ni

wachak said... Balas

as salam kak lina

wa baru nk menadah tupperware, kuih dah abis ... hu33

Camie Shid said... Balas

Waaa.... meriah nyer blog Lina nie... semua nyer puan2 belaka.. seronok ckp bab masakan n tempat nk shop... bagussss....

Adry@Daun said... Balas

As salam lina,
ni mai bkn nk komen psl sdp ke tdk cek mek molek tu tp nk komen psl posing. Cek mek molek yg ni posing sama je posing dgn yg sblm ni..haha..

MaDiHaA a.k.a Ratna said... Balas

salam lina...

rindu sungguh nak makan kuih cek mek molek ni.. selalunya.. time bulan puasa rajin buat kuih2 gini.... kalau buat cek mek... mesti gentel sekali kuih keria... dua kuih ni memang selalu pakej.. hehe..

AZLINA said... Balas

Assalamualaikum Lina..comel2nya mek molek. Selama hidup akak baru 2x mkn kuih ni. Sekali mkn waktu jln kat Kelantan, sekali lg tu beli yg frozen punya, sgt tak sedap & x cantik dipandang..kalau yg mcm kat gambo ni mmg selera nak rasa..

ayunalisa said... Balas

lama x wt cek mek..nk mtk ngn k.na...msti dh abes dh..lmbt mai jenjalan..dh jenjalan,tp xleh nk masuk umh k.na..tuan umh kunci pintu,..

lina_pg said... Balas

wachak> tu la wa mai lambat sangat..nnt kak lina wat lagik eh..

camie shid> sekali sekala jer meriah,kalau rajin..kalau tak rajin senyap sunyi je la kih3

adry> sama ek posing..maknanya tadak modal la nk pose la tuh..sepesen jer uhuk

lina_pg said... Balas

madiha> saya lebih suka kuih cek mek molek..tp kuih keria mkn gak hehehe

azlina> cek mek size mini je tuh..hehehe

lina_pg said... Balas

ayu> xleh masuk ek...nape plak?umah snetiasa buka..tadak kunci2 pun..lompat pagar aje la..

Adzriel @ Liza AB said... Balas

cari kuih cek mek molek sampai ke sini dah... tak tengok semula resepi sebab tau makan je. tak pernah buat. keledek kuning boleh juga kan.

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...