Monday, May 24, 2010

Kuih CekMek Molek

Salam,
Mungkin ada yang tak pernah dengar, tengok atau rasa kuih cekmek molek ni. Kuih ni sangat popular kat pantai timur, terutama kat Klate n Ganu..Hmm kalau kuih dari klate ni agak manis sket la sebab kat dalam tu boh gula putih...Meh tengok camana rupa kuih cekmek molek neh..Aku guna ubi keledek kaler oren sebab tu rupa kuih ni kuning @ oren sket...
Ni la rupa cekmek molek..ntah la molek ke tak cekmek aku ni..
Kalau korang bleh nmpk kat tgh2 kuih yg dipotong tu ada gula cair meleleh jadi rasanya manis2 sket..

Kalau ada yg nak minta resepi sila angkat tangan ya...wat masa ni malas nak menaip...walaupun resepinya senang sangat...
Atas permintaan Puan Isah rakan blogger yang baru dikenali..saya tepek gak la resepi cekmek molek ni...

Bahan-bahan :
  • 400-450g ubi keledek
  • 1 cawan tepung gandum @ secukupnya
  • Gula putih
  • Minyak masak
Cara-cara:
  1. Ubi keledek direbus hingga empuk ( masukkan sedikit garam ). Lepas tu buang kulit dan lecek hingga halus. Biar keledek lecek tu sejuk.
  2. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit, adun hingga boleh dibentuk.
  3. Bentukkan adunan bulat2 (besar sket dr bola pingpong), leperkan masukkan gula kat tengah.
  4. Pastukan bentukkan seperti kuih cekmek molek.
  5. Goreng dgn api sederhana hingga kuning keemasan. SeLamaT MeNcUbA
  6. Berhati2 kalau makan cekmek time panas2 sbb gula cair masih panas kat dalam..nnt melecur lak


16 comments:

ezzyra said... Balas

wah...sdapnya...lma dh x mkn...

lina_pg said... Balas

ezzyra> kami pun dah lama xmkn kuih ni, tu yg terajin nk wat..soh je kakda wat..

ezzyra said... Balas

kalu nk buat...kna ada ubi...tp ubi pun xde...heheh...kna p shopping dulu la...huhu

lina_pg said... Balas

ezzyra> soh je kakda beli kat market selayang...

♥LOVE2COOK♥ said... Balas

Love tak pernah makan yang ini kak! Nampak mmg sedap!!! Thanks for bringing it over to me ya!

Love bawak ayam cornflakes ngan pengat pisang panas2 lagi!!! Blm masuk n3 pun, hehehe! ;)

lina_pg said... Balas

Love> Tenkiu ya bg akak rasa..ayam cornflake tgh dok ratah ni..best2..cicah sos...jap lg cuci mulut ngan pengat pisang lak..hmm kenyang akak mlm ni

Puan Isah said... Balas

Cute dan nampak sedap. Bole post resipe tak he he..ooo...ini rupa nye kuih cekmek molek... :)

Nida said... Balas

Ingat masa kecik2 dulu.. punya ler lahab nak makan kuih ni, pastu melecur lidah.. sebab gula dalamnya masih panas..haha

AdryDaud said... Balas

Dh molek pn cek mek tu, sesuai ngan nama dia. Nk 8 biji... Ada lg ke?? Dh abesss???

lina_pg said... Balas

Puan Isah> Okey nnt saya tepek resepi..senang jer nak wat..

lina_pg said... Balas

Nida> betul..betul..betul..sy sndri pun ms kecik pernh kna gak..kali ni wat,punya la pesan kat anak2..kuih tu panas lagi takut kena kt depa lak..

lina_pg said... Balas

Adry> nak 8ketul?amboi byk tu...2ketul sudah..kena catuan ni..bg sorang sket ha..ha..kedekut tul tuan umah

Puan Isah said... Balas

Lina... :) Tepek je..saya nak resipi kuih ni.
tengkiu!

lina_pg said... Balas

Puan Isah> ok nnt sy tepek..kemarin tenet ada prob..

senyummmm said... Balas

terliur lak tgk..dlu duk umh bujang sllu wat kueh ni..skg duk ngn fmli,lgsg xde rajin..hehe

lina_pg said... Balas

senyum > klau dah terliuq tu..wat la senang jer tu..x pun request mak jer yg wat hik3

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...