Saturday, May 21, 2011

Bubur Som-Som

Assalamualaikum dan selamat petang suma..
Seronok kan petang2 ni dok golek2 kat umah sambil2 lelapkan mata, saya ni cukup baguslah kalau bleh lelap mata sat..asyik terkejar2 wat keje ngan dak kecik tuh..la ni dia tido pun sat2 saja.Kalau mood dia baik bleh la tinggal dia main2 ngan kakak..kalau mood tak baik asyik nak bergayut kat kaki sambil tarik2 kain mama adoyai..Panjang lak stori mori petang ni..
Jom layan menu petang kami ari ni.Wat yang senang2 dan cepat jerr..bubur som som.Sedap sangat makan bila didinginkan.Ada rasa ala-ala lompat tikam lemak manis gitew..Saya wat separuh adunan saja.Resepi yang tertera kat bawah hasil seperti dlm gambar utk rujukan sy sendir.Untuk rcp asal bleh rujuk kat myR
 ni nisa punya keje..tambah lebiu2 kat atas nak bg cantik katanya..yg dia punya
 bubur som-som yang sy wat agak lembut..mmg suke yg pesen gini

RESEPI BUBUR SOM-SOM
by: kakfida myR
sumber: linapg.blogspot.com

Bahan-bahan ( tergantung acuan atau loyang )

  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 800 ml santan
  • 1 cawan susu cair
  • 1 sk garam atau secukup rasa
  • sedikit pewarna hijau 
  • sedikit pandan emulcho
      SIRAP GULA MELAKA :-
  • sekeping gula melaka
  • 1 cawan air
  • 2 helai daun pandan - disimpul

Cara-cara

  1. Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
  2. Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
  4. Sajikan bersama sirap gula melaka.

21 comments:

Chik Mimi said... Balas

sedapnyaaaa panaih ni lina kena bubur som2 yg lembut n sejuk tu

lina_pg said... Balas

chik mimi> tu la panaih tul ari ni..sedap gak layan bubur som-som ni, meh la

Linda Nazri said... Balas

cedap woo... berbunyi prt!

lina_pg said... Balas

Linda> sedap..tambah lak kalau mkn time lapar hehehe

hani@debumelukut said... Balas

nak sikit laaa....

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... Balas

sedap ni makan sejuk sejuk..lebih lebih lagi time panas la ni...

norlie said... Balas

ermm..sedap makanmulut lembut je..

lina_pg said... Balas

hani> meh la ada lagi ni

nazrah> betul tu mmg sedap mkn bila sejuk

norlie> melt in mouth mmg sedap

DJ Dayang said... Balas

salam dear,

masih golek2 dgn dak kecik tu lagi ker?..hehe. time ni pun kat area kte hujan sokmo...habis lah kain2 x kering...huhu.

nengok je lompat tikam tu..aiseyy...rasa nk ngap jek...nk buat mls plak...tp kan one of these days nk buat gaklah...nmpk best yg pesen2 lembut gitew... :)

sakit tekak lak rasa ni...meh kopi secawan!...hehe

DJ Dayang said... Balas

eh...lompat tikam lak..bubur som som..hwaaa! mmg tgh mamai ler nih...hahaha

lina_pg said... Balas

DJ> mmg sekali tengok cam lompat tikam kan?rasa pun ada nak lebih kurang gak,cuma yg ni sntan dh msuk dlm tepung tuh..

oic sakit tekak,siannya..byk2 minum air taw..

hani said... Balas

salam kak,
wow, nampak sgt lembut...slurpppp terus je masuk..ampunnn sedappp

Faten Rosli said... Balas

da lama xmakan bubur som-som..
bestnye.. :)

lina_pg said... Balas

hani> wslm hani..mmg saja akak wat lembut sket..senang masuk mulut,telan terus hehehe..

faten> sedap layan bubur ni tmbah lak cuaca panas skrg

Kak Rosaliza said... Balas

Assalam..kul 5 td akk g cheras, pas tu ujan punya la lebat, sibbaik dh sapa umah dia..blk umah abis terbalik pasu bunga huhu

lama dh akk nk buat, asyik tak buat gak hehe..tumpang mkn kat sini je la

AZLITA AZIZ said... Balas

sedapnyer nampak lembut aje.. kan.. macam dah terasa2 pulak kat anak tekak ni..

lina_pg said... Balas

kak rosa> ish..ujan lebat siap ngan ribut la tu kalau pasu bunga pun tumbang..

samalah dh lama beno nk wat bubur som2 ni asyik tertangguh jer.Pada hal xssh mana pun nk wat..

lina_pg said... Balas

ita> mmg lembut pun..cair kat mulut gitew..mmg kena ngan taste la

Kak Rose said... Balas

penah buat ngan resepi ni... sedap sangat... terliur lak nampak ni lagi2 yg ada labiu2 tu!

ayunalisa said... Balas

nk kna try gk ni..bla tu,xtau la..dh byk respi nk wt dok dlm Q..hik3

Nieza said... Balas

sedapnya bubur tu kak...nanti nak cuba lah...:)

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...