kek

Kek Epal Mudah@Apple Cake

By LiNa_Pg - Tuesday, May 24, 2011

Assalamualaikum.
Memula ingat nak memuding tapi cuaca kejap hujan lebat,kejap mendung pastu panas sat..projek memuding terpaksa cancel.So..petang ni kita bako..kta bako..dapat makan yang panas2 sket sedap gak kan?Tengok dlm esbok ada sebijik epal ijo granny smith...ceriteranya company my laling mengamalkan pemakanan sihat..tiap2 hari staff akan diberi sebijik buah.Apa2 buahlah tiap2 hari tuko..orange,epal,kiwi,pisang kaki dan macam2 lagi..Selalunya hubby akan bawa balik buah2 tu..walaupun sebijik tapi buahnya agak besar..so bini dia godek2 lah wat kek, nak wat apple crumble tak reti la plak..
Kek Epal ni hasil kederhakaan (rosak BM) rcp kak fida Blended Orange Cake, saya cuma tuko orange ngan epal jerr..tambah sket2..terhasillah kek epal yang mudah ni. Sedap tau walaupun picas nampak bodoh2 jerr uhuk..xtau apa yang tak kena ngan setting suma picas kelabu asap jerr..mayb cuaca mendung kat luar kot..(cuaca lak yang jadi mangsa).Untuk rcp asal rujuk kat dapur kakfida (myR)ya.Saya tepek kat sini untuk rujukan sendiri
 

RESEPI KEK EPAL MUDAH@APPLE CAKE

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

  • 1 bji buah epal ijo
  • 3/4 cawan butter cair
  • 1 cawan gula halus
  • 4 biji telur(gred B)
  • 2 cawan tepung naik sendri
  • 1sk ovelette
  • 1paket calcium (60g)
  • 2sb susu cair
  • Sedikit pewarna ijo epal

Cara-cara

  1. Cuci buah epal,potong kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,butter cair,gula dan telur dan ovelette kisar hingga halus.
  2. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.Secara kaup balik
  3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  4. Bakar pd suhu 150C selama 30 min hingga 1 jam atau hingga masak.(Bergantung oven masing2)
kek epal pas kuar oven dok tunggu sejuk..

  • Share:

You Might Also Like

16 comments

  1. wahhh...boleh cuba jgk ni...x la oren manjang

    ReplyDelete
  2. sue> sedap oren di'epal'kan hehehe

    ReplyDelete
  3. akak,. ada resepi cheesecake x? teringin nak makan cheesecake plak,.he3

    ReplyDelete
  4. amboi kak derhaka resepi yer...apple pun sodap..hehe antar sini skit nk rasa...:)

    ReplyDelete
  5. Nurul> saya tadak rcp cis kek,tapi rasanya yang ni paling ok kot,ramai2 kwn2 dah cuba kat myR http://www.myresipi.com/top/detail/3703

    ReplyDelete
  6. nieza> hehehe derhaka sket jerr

    ReplyDelete
  7. wahh! ..nampak gebuss la yang oii...rasa nk ngap je dr skrin...sukeee!

    akceli kte pun nk memuding tp x tau lg nk buat puding ape sb 2-3 hr ni si farah asik2 nk mtk buatkan..kte je ade mls sket ni...hehe

    pepepun, kek ni kte ambik seloyang eh...tqqqq :)

    ReplyDelete
  8. Akak, sodapnye. Terliur lah tgk. Adoiiii. Mintak sepotong bley?

    ReplyDelete
  9. DJ> gebus la jugak,kite tmbah ovelete sket..w'pun rupa paras tak seindah mana tp rs menten sedap..

    meh la yang ada lagik ni masih ada lagi ni

    ReplyDelete
  10. mrs farhan> meh2 ada lagi ni..

    ReplyDelete
  11. salam kak,
    derhaka pon menggoda...kena masuk list ni..hehhehee

    ReplyDelete
  12. Assalam..napetah semalam akk tak leh komen..boleh tulis nak publish tak dapat...cantik kaler kk epal tu..nampak pun gebuss gebass je..ada lagi ke bak mai sepotong heheh

    ReplyDelete
  13. sedapnya..rajinnya tuan blog ni yer..

    ReplyDelete
  14. sama laa ngan si ryo buat aritu guna epal ijau..x pnh try lg aritu sy guna carrot je derhakakan resepi kak fida tu.hehe..

    best laa kompeni laling akak tu..

    ReplyDelete
  15. kak.. orang kata epal ijo ni masam.. kek ni xmasam ker kaka??

    Dunia Baru KU : Kembali Sudah

    ReplyDelete
  16. mizi> mmg betul epal ijo ni agak masam kalau mkn gitu jerr,kalau kalau wat kek kira orait la sbb dah boh gula..

    ReplyDelete