Sago Pearl Puding@Puding Sagu Pelangi

By LiNa_Pg - Monday, May 09, 2011

Assalamulaikum...
Jangan ada yang heran ya napelah puan blog ni asyik wat kuih berasaskan sagu jerr. Bukannya apa, bila dah koyak plastik pembungkus sagu ni,malas dah nak simpan lama-lama.Kira nak habiskan terus...tu je lah.Puding sagu camni dah lama saya cari.Memula tu ada tengok kat satu buku masakan kat Borders Queensbay, cantik sangat puding sagu kalerpul gitew.So mulalah saya google sana sini cari resepi.At last terjumpa umah Naz Cute Oven.Tengok cantik jer Naz wat size kecik2, tapi saya malas nak wat kecik2,so wat guna loyang je lah senang sket nak melapis.Terima kasih Naz.Saya tepek rcp kat bawah ni versi sedikit derhaka untuk rujukan saya sendiri.Untuk resepi asal bleh rujuk umah Naz. 

 yang ni dah siap potong2..
close up sket kasi ngences..
 rupa paras pas kuar loyang..sekali pandang cam kuih lapis lak..
 pas trim bhgn tepi, meh close up sket..br nmpk biji2 sagu..


RESEPI: SAGO PEARL PUDDING@PUDING SAGU PELANGI
By : Lina pg
Bahan-bahan :loyang 9x9in
1 cawan biji sagu
1 liter air
20 gm serbuk agar-agar
11/2 cawan gula pasir
3 helai daun pandan
1 tin susu cair
3 jenis pewarna kegemaran


Cara :
1. Rendam biji sagu selama 2 jam. Kemudian rebus hingga biji sagu menjadi jernih(Saya masukkn beberapa titis olive oil ke dlm air rebusan sagu)Tuangkan ke dalam tapisan dan cuci di bawah air mengalir utk membuangkan kanji dan mengelakkan ia melekat-lekat.
2. Bahagikan biji sagu kepada 6 bahagian berasingan dan warnakan 3 bahagian berbeza-beza dengan pewarna kegemaran anda. Lagi 3 bahagian sagu biarkan pada keadaan asal.
3. Masukkan 1 liter air bersama serbuk agar-agar, gula dan daun pandan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
4. Masukkan susu cair.Kemudian tutup api
5. Cedok 200 ml larutan agar-agar dan masukkan ke dalam 1 bekas sago tanpa warna. Kacau rata dan tuang ke dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air. Biar keras seketika dan kelar permukaan agar-agar dengan pisau.
6. Cedok 200 ml larutan agar-agar lagi dan masukkan ke dalam 1 bekas sago dengan pewarna dan kacau rata. Tuang perlahan ke atas lapisan pertama tadi. Biarkan keras seketika sebelum mengelar permukaan agar-agar dengan pisau.
7. Ulangi langkah 5 & 6 beberapa kali sehingga habis semua larutan agar-agar dan biji sago digunakan. Sejukkan di dalam peti ais...


NOTE:
Untuk setiap lapisan lina pg masukkan ke dalam freezer (1-2min) suhu max. Supaya puding cepat membeku

  • Share:

You Might Also Like

27 comments

  1. kak lina,
    waduh waduhhhh...hot2 begini kalau dpt jamah pudding akk tu mmg nikkkkkkkkmat

    ReplyDelete
  2. salam Lina..cantik betul puding tu..sagu rumbia tu,sagu yg camne ya..?

    ReplyDelete
  3. kak cantiknyer colour dia... lembut aje... lagi lembut kalau dapat lalu kat anak tekak ni... nyaman aje terasa-rasa...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum lina...udah le kat luar tu panas terik, ternampak la pulak puding sagu ni..punya la cantiknya. tolong anto kat akak 5 potong...geram betui nie!

    ReplyDelete
  5. cantiknyaaaaa..dah lama Yatie berangan nak buat puding sagu ni...rasanya nak cuba buat gaklah, tapi bila eekkk....masuk list dululah..

    ReplyDelete
  6. Lina, cantiiiiikkkk...akak penah buat ni, resepi Gert kalau x silap dah berkurun dulu...hehehe..mmg best...tp Lina punya lg menawan warnanya...lembut jek...terpesona tgk.

    ReplyDelete
  7. wahh cantiknyer lina .. lama dah tak buat puding sagu pearl ni..

    ReplyDelete
  8. ala ala, manisnya...sabar betul orang yang membuat puding ni ek...kak gerau kalau buat yang pakai letak sedebuk sekali...ki ki ki

    ReplyDelete
  9. Kak lina,warnanya lembut n cantik sangat,sedap mata memandang n terliur dah nih..

    ReplyDelete
  10. hani> makan sejukk2..nyaman anak tekak..

    noorsafone> biji sagu bisa tu yg kecik2 tu..saya dah edit kat rcp sbb rmai yg kompius

    azlita> masa akak boh kaler kat sagu tu,agak terang gak..Bila masukkan agar2 kaler dia jadi lembut lak..tp ok lah juz nice

    ReplyDelete
  11. azlina> la ni cuaca mmg panas terik kan?kena cari rcp yg dapat menyamankan tekak..nnt kite soh maisarah gi anto eh kih3

    issnita> kalau udah panasaran..ngak usah tunggu lagi..harus dicoba..enak bangett

    yatie> saya pun sama jugak..dah lama peram rcp puding ni..tak sampai2 seru gak..malas tang melapis tu jerr..bila dah buat..taklah ssh sangat

    ReplyDelete
  12. kak Ummi> sebelum wat puding ni,saya ada selongkar dapur kak ummi tp search gn nama puding sagu pelangi..xjumpa..rupanya puding ni nama lain..hepi sgt ni bila sifu masak2 puji

    kaknor> hehehe..thxs kaknor..kembang semangkuk bila sifu puji ahaks

    ReplyDelete
  13. kak gerau> tak lama sgt nak wt puding ni,nak melapis pun cepat jerr..puding agak cepat keras..kalau yg take time tu..tak kose gak saya pun ngan anak kecik dok ngacau

    zaliedana>terliuq eh..cepat2 wat nnt kak lina bleh gi ngendeng

    ReplyDelete
  14. uih..cantiknya....
    20 grm agar2 tu 2 peket yg brand nona tu yer?

    ReplyDelete
  15. anna> saya guna agar2 cap bintang 10g x 2paket.Apa2 brand pun bleh..

    ReplyDelete
  16. Cantiknya...nampak menyelerakan sangat...mesti best makan sagu musim2 panas ni...

    ReplyDelete
  17. Assallamualaikum kak Lina..

    Wahhhhhh!!! Cantiknya.. Alamak terasa cam nak buat pulak bila tengok akak buat puding ni.. Rasa puding ni pun sedapkan...

    Kemas je akak potong..

    ReplyDelete
  18. kak antan> best layan puding cenggini.Tambah lak cuaca panas skrg ni

    ReplyDelete
  19. naz> wslm..akak tergoda ms tgk umah naz la..tu yang godek2 wat jugak..sedap kan puding ni.Tp akak durhaka sket tuko santan ngan susu cair ats permintaan en.hubby

    ReplyDelete
  20. Assalam..semlm dh tgk tapi tak larat nak komen lak..hari ni dah sihat bayak dh ni.

    mmg cantik cecangat puding ni.kalo buat antaran ke ganu kite pun ok gak ni hahah..tak pun buat bekal mkn masa majlis ngatar nnt

    ReplyDelete
  21. kak rosa> kalau nk wat byk xlarat la nak melapis..utk mkn kite2 jer bleh la..

    ReplyDelete
  22. kak.. kak duk penang kan.. haaaa.. saya nak jemput akak ni.. wajib tau.. bawak la puding ni skit mai nanti.. mai tau...

    Wajib Baca dan : Mizi Ajak Ni

    ReplyDelete
  23. hahahah xda tungu sapa la kak.. kak datang tau..

    ReplyDelete
  24. salam
    menarik sagat nak try suka mkn yg mcm ni dissert

    ReplyDelete
  25. rul dh oder dh puding ni..nk kna wt la ni..kaler2 xde lg..kna bli color2 dlu..hehe

    ReplyDelete