Sunday, July 24, 2011

Roti Arab

Dah bersarapan ke suma? kami dah kenyang ni bersarapan ngan roti arab.Memang sedap.Ekceli ni la pestaim saya wat roti arab.Selalu wat roti puri aje.Memula anak2 tengok, depa kata roti gemuk2 tu ke mama? bukan..kali ni roti jenis leper plak..Suma komen sedap roti tapi rupa paras roti ni memang sungguh tak 'encem' huhuhuh..Memang sedap digandingkan dengan kari sardin.Resepi roti arab ni saya amek kat umah kak hanieliza.Resepi asal tengok kat umah kak liza ya.Saya tepek kat sini utk setengah adunan dan sedikit ubahsuai utk rujukan sendri
saya wat versi bako dalam oven...mmg sedap
RESEPI ROTI ARAB
Bahan
250 gm tepung hi-protin ]
1sk yis ] gaul rata
2sb gula]
Secubit garam

125 ml air suam
1sb shortening/lemak sayur..(warna putih)

Cara
1 .Masukkan semua bahan ke dalam bread maker, select doh.Pastu ON.
2. Bila adunan sudah naik, tumbuk adunan supaya angin keluar.
3. Bahagikan supaya menjadi ketulan keci.
4. Canai doh dan biarkan adunan naik semula [dalam 15 minit].
5. Bako dalam oben yg telah dipanaskan.Suhu 150 darjah selama 15min(bergantung pd jenis oven)

8 comments:

ilahjy said... Balas

amboii lina kita sama2 meroti ni hehe... dah lama bibik tidoqq..

lina_pg said... Balas

kak ilah> ori kak ilah suma sempoi2..sy punya main hantam saja hahaha

ilahjy said... Balas

mmg pjg resepi tuuu sementara uli2 dgn bm buat lah 1 per 1 inti dan topping.. masa tunggu naik buat toppinggg.. tak buang masa.. kak pun sbb nak mkn kena lah rajennn hehehe..tu pun resepi kak dah ringkaskan.

Kak Rosaliza said... Balas

gebu gebass roti arab mu itew.teerliur akk tgk, sedapnya, nk buat bz lak, tp nk mkn, minta sini je lh

Kak Sam said... Balas

Masa baca kat atas semangat je rasanya tapi bila dah skrol ke bawah tengok ada bibik melayu tu terus rasa tensen.

lina_pg said... Balas

kak ilah> xpe nnt study rcp tu betul2 dh phm methode..blehlah menerai..bila nak rajen tu xtau la

lina_pg said... Balas

kak rosa> rupa paras yg tak encem tp rasa mmg lembut dan sedap

lina_pg said... Balas

kak sam> resepi asal guna tangan maker jer tuh.Tp sy malas..main humban je dlm BM tuh..sementara tu bleh la wat kuah

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...