Wednesday, October 12, 2011

Buah Kabung@Kolang-Kaling Sirap Rose

Buah kolang kaling? ada yang tak pernah dengar ya? Ekceli saya sendiri pun baru tau dari blog kak Ina Terminal Hijrah masa dia wat posting pasal buah kabung ni.Rupanya buah kabung juga dikenali sebagai buah kolang kaling dan juga buah Enau.Ke ada nama lain lagi?
Dah lama simpan resepi ni.Bila terjumpa buah kabung yang bersaiz gedabak terus beli.Silapnya belli sket saja.Nak ngestes jerr. Takut anak2 tak makan. Pas beli terus buat..sbb senang sangat resepi.Pastu simpn dalm esbok semalaman.Bila makan yg dah disejukkan teramatlah sedap.yang bestnya anak2 pun suka.Nanti lenkali bleh wat lagi.Tak cukuplah..Terima kasih utk kak Azlina Terminal Hijrah atas resepinya
sedap mkn buah ni tambah lak cuaca panas2 skrg ni
RESEPI BUAH KOLANG KALING@KABUNG SIRAP ROSE
sharing: linapg
BAHAN BAHAN
  • Buah kolang kaling (buah kabung)
  • 1 liter air
  • 300 g gula pasir
  • 2 helai daun pandan (linapg boh esen rose)
  • Perisa sirap ros secukupnya

CARA MEMBUATNYA
  1. Buah kolang kaling dibersihkan terlebih dahulu
  2. Masak air bersama2 gula dan daun pandan sehingga larut kesemua gula
  3. Masukkan perisa sirap ros secukupnya dan biarkan air gula agak pekat diikuti dengan buah kolang kaling tadi dan biarkan ia mendidih sebentar

17 comments:

Kak Rose said... Balas

Lina, teringat buah kabung yg kak rose bli kat pasar Chowrasta ari tu... x termakan lg. tp yg ni putih jernih jer warnanya n sllu makan gitu jer.

Sofya said... Balas

yg ada dalam abc tu kaler putih ja kan...

Ucu Faridah said... Balas

wahhh....kulang kaling...kalau dulu2 kt kpg buah ni popular time raya, siap jual pakai tin susu aje.tapi sekarang dah mahal mungkin dah susah nk cari kot ...

chikadakbiru said... Balas

wah..besh2 pestaim tgk buah kabung kaler merah :)

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam huhuhu tenet baru ok sat2 ni, dari kul 1pm tadi lagi xdak line tenet, line tipon ok je, rupa2nya ada wayar yg renggang , nak n3 pun x sempat.

Cantik menarik je buah kolang kaling tu, akk suka kenyal2 manja bila di gigit2 tu. Susah sikit nak dapat buah ni, lain kali kalo ada buah kabung ni boleh la letak sirap gini lak

Naz / Nadz COSK said... Balas

Assallamualaikum kak Lina.
Naz suka buah kabung ni tapi tak tau lak ada nama lain.. Cantik pulak tgk yg dah jadi kaler merah ni.. Selalu makan yg warna putih jernih tu jer..

AZLINA said... Balas

Assalamualaikum Lina...Alamak terliurnye tengok buah ni, kan akak dah bagitau memang sedapppp sgt rasa dia kan!! Nampaknya kena tunggu next Ramadhan baru terjumpa lagi buah ni... :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said... Balas

salam Lina..xtau la camna rupa buahkolang kaling ni..jap!nnati cari kat google lar.Tp tgk kalernya mmg menyelerakan :)

Adry@Daun said... Balas

As salam lina,
Saja en daun nk menyibuk dgn info kat sini. Pokok enau atau kabung ni jenis pokok palma yg tumbuh meliar dlm hutan. Buahnya lbh krg mcm pinang. Buah yg matang dibelah, dn isinya perlu direndam lbh semalaman utk hilangkan gatal. Kalau mkn terus akan menyebakan kegatalan. Isi buah kabung mmg kaler putih/jernih. Yg dlm n3 ni dh dimasukkn pewarna merah(ros). Nama kolang kaling tu bkn nama standard tp mungkin bahasa daerah tertentu.

Liza said... Balas

Salam kenal kak..Liza follow yer..jemput ziarah blog Liza yer

alla said... Balas

aslmkm....
beli kt ne buah mengkabung tu?
kat pasar yg kt umh saya ke?hehe

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam alla, nasib baik mengkabung kalo mengkarung tak ke haru hahahh, sopan santun je alla bila berbahasa saya heheh, saje nak nyemak petak komen orang

lina_pg said... Balas

kak rose> mmg warna asal putih suci gitu, dah boh sirap tu yg merah sgt la mak ngah.

lina_pg said... Balas

sofiya> mmg putih jerr.sy selalu mkn dlm abc jer.Tp bila wat cenggini anak2 pun mkn.

Ucu Faridah> kat Penang ni byk gak org dok jual tp size kecik2 comey jerr.Ni jumpa size gedabak tu yg beli dan menerai rcp ni

CB> buah kabung merah hehehe..cam lain aje kan..pada hal sirap jer tuh

lina_pg said... Balas

Embun> sedap kak rosa, nnt akak mai penang, bleh beli la buah ni n try rcp ni tak nyesal punya

Naz> akak pun tahu nama buah kabung jerr.Bila tgk kat blog TH rupanya ada nm lain kolang kaling.Sedap taw Naz buah ni wat cenggini

kak atie> oo kak atie tak kenal buah ni, selalu ada dalam abc kaler putih jernih gitu

lina_pg said... Balas

azlina> sedap la kak rcp ni.Nnt len kali bleh wat lagi.Awat tu kena tggu ramadan br bleh mkn?Lambt lagi tu

adry> hah tu dia Dedaun Alam dah berkongsi info pasal buah kabung ni.Cheq xtau apa, reti mkn jer huhuhu

liza> salam kenal juga

lina_pg said... Balas

alla> Alahai formalnya bahase dok rasa en.rock la ni.kakna beli kat Medan Suri.

kak rosa> Tu mesti en.rock la..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...