Wednesday, November 2, 2011

Autumn in Beijing - Day 2 Kota Larangan

Dari Tian'an Men Square, kami meneruskn perjalanan ke Forbidden City pulak.bagi peminat citer kantonis dolu2 cam My Fair Princess tuh, drama tuh shooting kat sinilah.Kawasannya mmg tersangat luas.Kota Larangan merupakan istana rasmi maharaja China yang bermula semasa Dinasti Ming dan akhir Dinasti Qing.istana ini digunakan oleh maharaja Chian hampir 500 tahun.Lama tuh..Kota Larangan ini telah disenaraikan sebagai tapak warisan oleh UNESCO.Mempunyai 980 buah bangunan.Merangkumi kawasan seluas 720,000 meter persegi. Memang luas tul kawasan istana ni.Jom kita tinjau
 
jom kite ke Forbidden City
walaupun struktur binaan istana hampir sama kesemuanya tp sgt cantik..
lihat saja istana di belakang kami..hampir sama dgn yg tadi..boleh sesat cari istana camni heheh

dah penat berjalan, kite minum dulu...
en.rock ngan my laling
kawasan taman dalam salah satu istana..cantikk
pokok ini berusia ratusan tahun





anak2 dok tgk ikan kap dalam kolam..

jom..menapak lagi..nmpk tak sayup kat asat bukit sna..tu lah dia istana terakhir dan pintu kuar..jauh lagi tuh.

 ni dah kuar Forbidden city on da way ke bas..kita makan dulu...

8 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said... Balas

seronoknyerrrr jenjalan ke negara china.... time ni sejuk ke panas kat sana?

lina_pg said... Balas

madihaA> sekarang ni hujung musim luruh, nk masuk musim sejuk.Tp suhu sejukk dan berangin kat sana.

EmbunRosaliza said... Balas

ASsalam, cantiknya n unik istana bersejarah itu, best la dpt tgk ngan mata sendiri hehe

lina_pg said... Balas

kak rosa> Dah balik tempat konvo ke?Tadi stori tak abes la hehehe

best kak rosa gi sana..Yuk bandung la..tahun depan amacam..

senyumm said... Balas

bestnye..tp jauhnyeeeee nk kena berjalan..1km pun mengah dh.hehe

ayunalisa said... Balas

kna byk kn training yg mcm hr tu sblm nk ke beijing ni.. jauh nk kena berjalan ke mana2..hihi..
tp..kepenatan tak terasa kan..best..!!

lina_pg said... Balas

senyumm> Walaupun jauh kena jalan kaki tp best..sbb cntik dan sejuk..tak terasa sangat penatnya

lina_pg said... Balas

ayu> Tu la seb baik dah training walking2 huhuhu..kira orait gak lah

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...