Assalamualaikum...
Simple komen sangat sedap dan terlalu mudah nak sediakan. Rugi sapa tak cuba..hahaha promote baekkk punya ni.Al kisahnya, saya tercongok depan esbok xtau nak masak pe, tetiba terpandang epal hijau granny smith tergolek sebijik jer pulak tuh..nak buat jus pun tak cukup. Tetiba teringat dapur kaknor ada rcp kerabu, suma bahan mmg dah ada terus kugodek2 buat kerabu.Dah hasilnya mmg wallah..sedap sangat beb..my laling pun puji sedap.Terima kasih utk sifu nor secubitgaram atas rcpnya.Siket correction, kaknor kata rcp kak hanieliza tp sy xjumpa link.Anyway thanks utuk kedua2 pakar masak ni.
sedap sangat taw kerabu epal ni, ada yang terliuq ke? gi buat sndiri nun..rasa masam manis tuh mmg kecur air liur dibuatnya...ayat kasi ngences ni
RESEPI KERABU EPAL HIJAU by kak hanieliza
sumber: kaknor@secubit garam
sharing : http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
- 2 bj epal hijau (linapg gn 1biji)
- 1/2 btg lobak merah (xboh xde stok)
- 5 biji tomato ceri dibelah (linapg tambah)
- 2 bj cili merah (1 biji)
- 2 bj cili hijau (xboh)
- 1/2 labu bwg besar
- 1 kuntum bunga kantan
- 1 batang serai (linapg tambah)
- 1 pokok daun ketumbar
- 1 bj lemon (diambil jusnya)-linapg gn jus limau kasturi
- 1 sudu kecil gula
- garam secukup rasa
- Epal dan lobak merah disagat atau diracik panjang.
- Semua bahan lain dihiris.
- Gaulkan semua bahan dan tuangkan jus limau kasturi
- Kacau rata dan rasakan masamnya
- Sedia dihidangkan
14 comments
akak teringin nak makan kerabu mangga campur betik.. tup tup masuk sini nampak kerabu epal.. sah .. ngences..
ReplyDeleteMenu sihat ni...kak cek suka...:)
ReplyDeleteAssalam kak,sy last week igt nak wat kerabu nih juga,tapiiii tgk2 bunga kantan xda,cam xbest lak kalo xda,pastu nih dah beli bunga kantan,tapi malas lak,adoyaiii..Sedap ya kak,mmg ngeces nih,akan ku buat juga nanti,sume bhn mmg dah da..
ReplyDeleteAssalam, oooo inilah kerabu epal yg sangat sedap tu, akk tak terbeli lagi epal, nak juga cuba resipi yg simple gini
ReplyDeletesimple jer erk... epal nak tukar pelam pun ok gak kan..
ReplyDeleteSalam Kak Lina..wahh kerabu epal, belum pernah makan lagi...selalu kerabu mangga ajeee....len kali boleh cuba gak ni
ReplyDeletesalam lina, ni resipi k.hanieliza.. kang ada org lain yg marah kat k.nor kata ngaku resipi milik org lain hehe.. :)
ReplyDeleteAssalam Lina,
ReplyDeleteni kali ke2 Kak Amie nampak keranu epal hijau... yang pertama kali di Daput CT Delima...mmmmm teringin nak makan tapi belum terbuat lagi.... mesti sedap ye Lina, ratah aje gitu
sedapnya kerabu! like byk kali..suka bangat:)
ReplyDeletelina..tak pernah lagi buat ni..ambik resepi dulu ye lina..simpan dah ada apel hijau baru boleh buat..tq lina.
ReplyDeleteChe Mid> Bagi saya kerabu epal lagi sedap sbb ada rasa masam manis gitew..
ReplyDeleteCik Cek> Ya betul..ala2 salad org putih gitew
CT> suma bahan dah ada tu..kena wat cepat2..br tak ngences.. Sedap taw CT.Tak nyesal try...
Kak Rosa> Dah byk kali wat kerabu epal.Siap bagi kak za rasa lagi..
ReplyDeleteSofiya> Buleh jerr tuko ngan pelam@mangga tuh.
Sue@Nenie> Cubalah..sedap
ReplyDeletekaknor> hehehe dah boh nama kak hanieleza..tp xjumpa link.Anyway thanks utk kaknor gak
Amie> wslm..mmg betul tu..ratah pun sedap..buat sebijik epal pun dapat byk.Mama ngan abah je yg mkn.Dah abes nasi..ratah sampai licin...
ReplyDeleteNieza> Ya nieza tggu apa lagi..buah epal banyak kan kat lama umah tu..cepat2 pi petik sebelum winter hehehe