Wednesday, November 23, 2011

Penang Char Koew Teow

Assalamualaikum...
Selalunya kat Penang ni Koew Teow org makan petang/senja dan malam2.Jarang la makan utk lunch gitew sebab selalunya siket jerr sepinggan yg dijual tuh cukup sekadar alas perut.Bila buat sendiri ni puas hati makan.Sos kicapnya saya beli dari seorang kawan.Tips goreng koew teow ni kn wat sepinggan jerr.Kalau 4orang makan kn goreng 4x la.Kalau goreng sekali harung je suma rasa dia 'lari'la..Resepinya saya just follow kat bekas sos kicap tuh.Tada..hasilnya

pestaim wat char koew teow sendiri. kira ok lah kan??

20 comments:

ayunalisa said... Balas

assalam...nak makan gk..kue tiow ni...yg char kue tiow je ayu leh telan..

**mn nk cr kicap dia tu kak lina.. nk oder gk la...huk3

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam wah menjadi char kue teow tu, banjir2 gitu, cuma mungkin kaler yg beli atau yang akk selalu mkn kat penang tu gelap sikit kut. Tapi kalo akk dapat rasa yg ni ppun dah best...bab mai semangkuk tingakt heheh

lina_pg said... Balas

ayu> wslm..kakna oder ngan mmbr kat tmpt kije, dia wat sndiri.Kalau nak nnt kakna pesan ngan dia

wachak said... Balas

assalam kak lina

akak !! char kue teow satu. kicap kasi lebih ... he33

lina_pg said... Balas

Embun> wslm,menjdai gak la..yg ni kaler dia pucat sket, tp rasa ok gaklah..

yang akak mkn tuh Sany Char koew teow, kira paling femes dan paling sedaplah kat Penang ni

lina_pg said... Balas

wachak> wslm wa..kicap kasi lebih??bukan udang atau kerang yg lebih??

Acik Erna said... Balas

Lina..ok sesangat dah tu..nampak berkuah dan udang tu..dah terliur dah.

lina_pg said... Balas

Acik Erna> Tq first timer kan kira oklah..

Zaliedana said... Balas

Kak Lina,adoyai laam dah xpekena ckt nih..Sy selalu wat sendri dri g mkn kak,sbb hubby xpuaih mkn sejemput jer,wat sendri udang n kerang letak lbh..Uiii terliur sungguh ni..

lina_pg said... Balas

CT> sos kicap tuh CT wat sndir gak ke? kena gi skodeng dapoq CT ni, kaklina xreti wat sos kicap dia.Tu yang beli ngan member

ezzyra said... Balas

wah2..msk sndiri rpanya...best tuu...mkn pnas time hjan2 cmni ni...he2

nonierahman said... Balas

kak lina dah mcm char koteaw juai kat kedai.sedapnya...

lina_pg said... Balas

ezzyra> Abe as kata buleh buka gerai meniaga CKT hehehe..tp chef dah surrender goreng 4 pinggan pun xlarat hahaha

lina_pg said... Balas

nonie> tq nonie.ada iras2 kat kdai kira oraitlah kan

hani@debumelukut said... Balas

hujan2 ni makan panas2 mau nya dua pinggan.

Chik Mimi said... Balas

Akak pun beli sos goreng sendiri,heheheh jimat2 boleh boh macam2 kan ,kalau yg ori punya CKT tak banjir tapi lani semua dah improvisekan.

ME said... Balas

salam blogwalking .. look good, yummy2. penang ckt always my fav .. actually nak buat pes char kuey teow ni pun tak lah susah sgt, you may go to my link http://lifebeginsat-40.blogspot.com/2011/10/homemade-penang-char-kuey-teow.html

me pun try other blogger recipe, tapi serius sedap .. sharing is caring

lina_pg said... Balas

hani> Betul tu, kalau time ujan, perut mesti cepat lapar

lina_pg said... Balas

chik mimi> tu la cheq pun br pestaim goreng sndiri ni.tapi kalau reti wat sos sendri lagi puas hati kan?BTW hepi holiday ya. Nx wk kite dating ek

lina_pg said... Balas

ME> wslm, thanks sudi sggh, dan terima kasih juga sudi share rcp sos tuh.nnt saya gi tgk

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...