Thursday, October 18, 2012

Cucur Nasi Ikan Bilis & Sosej

Assalamualaikum...
Tengok ada nasi sejuk sket..nak wat nasi goreng mmg tak cukup.Dalam paler kalau wat cucur nasi sedap gak ni.Terus godek2 wat cucur ni.Licin anak2 makan..tambah ujan ni perut selalu jer lapar.Ni picas dalam gobok yea...
sedap taw..cucur ni tetap lembut w'pun dah sejuk..
CUCUR NASI IKAN BILIS & SOSEJ
sharing : lina pg

Bahan-Bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air (linapg gn air suam)
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 1/2 cwn ikan bilis
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus) lina pg gn daun kucai
  • sedikit garam 
  • 3 batang sosej (dadu kecil)
  • 1 biji telur (linapg tambah)
  • Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk menjemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...
Note: Saya masukkan bahan dikisar ke dalam bekas besar dan masukkan tepung gandum sedikit demi sedkit, sehingga adunan boleh dibentuk/dijemput untuk digoreng

14 comments:

norzila said... Balas

eh kak lina x pnh cuba lg zila cucur nasi..kot sok2 ada lebih leh try..

JaSSNaNi said... Balas

sedapnyaaaaaaa.. kat opis ni tinggal biskut kering je.. bestnye kalau dapat makan cucur camni.. ngan air teh o panas.. uwarghh.. nak balekkkk je ras..

norzila said... Balas

eh kak jassnani ni duk dendiam jap je lg kita lik ye mama baby ni..nasib umah kak lina jauh kalau x dh dtg kami ni..hehehe..

Rohah said... Balas

sedapnya kak kalau dapat cucur petang2 macam ni.

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam, ni kalo tak hujan pun sedap ni minum ngan teh o panas mmg sedap. Lama dh tak buat cucur nasi ni.

Dah tukar layout ke, atau pc akk yg mengong

lina_pg said... Balas

zila> sedap dan mengenyangkan cucur nasi ni.Kalau ada nasi lelebih ciput tu blek try

lina_pg said... Balas

JassNani> hmm mmg ngam la cucur nasi ni ngan teh o..meh la minum sesama

lina_pg said... Balas

Rohah> sedap sangat..ujan ke panas ke..bleh jer layan cucur ni

lina_pg said... Balas

kak rosa> Tadi gatai tgn pi boh picas jenjalan kat side tu.Half dok wat ada kastemer nk amek kek..aci tggai camtu la.Dak sarah dah pi ejas apa ntah apa ilang suma huhu..tuko baru la..senget benget lak..alignment out

Yatie said... Balas

mmng sedap cucur nasi ni, lebih2 lagi musim ujan skrng..Yatie kerap buat atas permintaan anak2 dan suami....nak makan yg panas2...he3...tngk Lina punya jadi nak wat skrng ni..

ezzyra said... Balas

nyum2..

p/s rumah baru...

lina_pg said... Balas

Yatie> samalah ngan anak2 sy..selalu minta cuuq ni..sedap.Yg best tu dah sejuk pun still lembut dan sedap

Ezyra> nyum2..sedap..umah kena pindah..banjir kih3

mama sara nur said... Balas

petang2 makan cucuq ni sedap kan, cicah sos cili. umah akak ni memang semuanya suker

lina_pg said... Balas

@mama sara nur:
Memang sedap makan cucuq petang2 ni.Anak makan ngan sos n mayonis..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...