Friday, October 12, 2012

Kek Coklat Moist - Tempahan Terjah

Assalamualaikum..
Kek Coklat Moist ni merupakan tempahan terjah sbb setakat ni saya tak open untuk tempahan pu untuk kek cekelat.Dok amek tempahan untuk kek karamel jer.Tetiba dapat sms nk order kek coklat moist.Hati berbelah bagi gak nak buat ke nak?Bukan xtau buat tp masalahnya rcp kek oklat ni terlalu byk versi.Dlm blog TMK ni ni ada ada pelbagai versi kukus, bakar, guna butter, myk adoyai...So tawakkal ajelah buat jugaklah untuk tidak menghampakan permintaan orang.Bukan sbb duit semata2.Dia request nak tulis hepi besday n nama jer, seb baik menulis hepi besday tu dah ada lesen 'L'.haku hentam sajala.Seb baik dia ak minta deko bagai..Kalau nak deko..sah2 haku tolak..
ni je la yang termampu..kek coklat moist dengan coklat ganache dan simple deko
 kek sebelum haku boh make up..rasanya yg tak make-up lagi lawa kot kah2
kek dok tggu sejuk atas redai..comel gak bahagian montot kek ni.Suka la ngan kejadian kek ni.

KEK COKLAT MOIST
sharing:lina pg

Bahan-Bahan:

  • Telor 4 biji.. kalau size besar guna 3 biji je..
  • 1 tin susu cair ideal..
  • 1 sudu teh coklat emulco ( takde pun takpe )
  • 1 sudu teh esen vanilla.. (aku guna satu penutup botol tu)
  • 1 1/2 butter.. ( 250 gram + 125 gram butter)
  • 2 cawan gula kastor (lina pg gn 1 setengah cwn)
  • 1/2 cawan susu pekat manis (lina pg tambah rcp asal tadak)
  • 1 cawan serbuk koko ( di ayak)
  • 2 cawan tepung gandum ( di ayak.. guna sukatan cwn yg sama)
  • 1 sudu teh baking powder 
  • 1 sudu teh soda bikarbonat ( di ayak jugak)
  • 1 sk nescafe (lina pg tambah rcp asal tadak)
Cara membuatnya :
  1. Masukkan butter dlm periuk.. cairkan.. guna api sederhana..
  2. Kemudian masukkan susu cair.. kacau sebati..
  3. Pastu masukkan gula kastor pulak.. kacau lg..
  4. Masukkan esen vanilla..
  5. Dan masukkan coklat emulco.. kacau kesemuanya biar sebati dan tutup api.. pindahkan adunan ke dalam bekas lain atau pun guna je periuk tu pun boleh..
  6. Sementara tu, dlm bekas lain lak sila pukul telor ayam tu guna whisker.. pukul agak2 kembang aje .. takyah nak beriya2 sgt pukulnya.. hehehe..
  7. Kemudian, tuang sikit demi sedikit ke dalam adunan td.. kacau sebati..
  8. Pastu lak baru masukkan bhn2 yg di ayak td ( tepung + serbuk koko + soda bikarbonat + baking powder )..
  9. Masuk sikitt demi sikit... gaul sampai semua adunan sebati.. sherashi bershama.. ecehhh.. 
  10. Pastu masukkan adunan ke dalam loyang..
  11. Masuk paras stgh dr loyang je tau sbb kek ni naik tinggi.. sblm tu jgn lupa griss kan loyang dgn butter.. kang melekat kang kek tu kalo loyang tak di griss..
  12. Tutup dgn aluminium foil utk elak kek terkena titisan air dr pengukus.. tak pun balut je penutup pengukus tu dgn kain..
  13. Kukus kek sampai masak (lina pg kukus selama 1jam setengah)dengan api sederhana

20 comments:

Acik Erna said... Balas

Aassalam lina..boleh tak dibakar dalam oven walaupun resepi tu kta kukus,,
acik tak berjaya kalau kukus..dah 3 kali cuba..mesti lepas tu penyek balik..

lina_pg said... Balas

acik> wslm..mayb bleh gn kaedah bain merie...

JaSSNaNi said... Balas

cantek.. bawah montot kek pun nampak comel je.. tak de kecacatan pun.. syok kalau wat kek menjadi.. kan.. :)

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam pas ni mmg tak payah beli kek kat kedai dh, dh makin pro buat kek tu, elok je nampak kek yg belum makeup tu tak ada cacat celanya. dh makeup lagi cantik. Semoga semakin byk mendapat tempahan ya, kalo tak cukup kaki tangan panggil akk ya

lina_pg said... Balas

JassNani> Thanks..sy pun suka gak ngan kejadian kek ni..suma ok jer kecuali deko xbape nak comey kih2

lina_pg said... Balas

kak rosa> wslm...kalau kek yg xreti nk wat u kena beli gak la..
Bab deko tu kena belajar byk lagi..tadak time la praktis..order sket2 jerr..kalau dok dekat leh kite JV buka bakery hahah

Bicara Kak Noor said... Balas

salam Lina
akak simpan resepi ek nk try buat nnt nampak macm moist dan sedap,akak pun nk orde kalau dekat heee

lina_pg said... Balas

kak Noor> wslm..sy sempat calit2 rasa kat bekas sebelum kukus tu..rasa sedap la..dah siap suma xleh nk post mortem sbb org punya.Saja tepek rcp sng refer...sbb rcp ni mmg menjadi

Chik Mimi said... Balas

Alhamdulillah biz makin maju
Yess na boleh

Cheq Sue said... Balas

jeles, sengat jeles dengan kek coklat yang cun melecun gini...

lina_pg said... Balas

Chik Mimi> Alhamdulillah ada la sket2 org order

lina_pg said... Balas

Cheq Sue> Deko cheq sue..lagi gempaq..ni baru terhegeh2 nk mendeko..

Norzie hany said... Balas

Assalam Lina syg.
Akak pun byk simpan resepi kek coklat moist ni.....mcm lina juga,kdg2 tu tak tahu nak cuba yg mane.Psssttt...hebat la Lina ni siap ambil tempahan.

lina_pg said... Balas

Norzie> wslm...tempahan kerna terpaksa..kalau ikut tu amek tempahan kek karamel jer.Tp dia beriya nk kek cekelet..buat gak la kan

ezzyra said... Balas

dh boleh dah ni ambik temphan kek cklat...variasi..

alla said... Balas

ni kiranye dh start terima tempahan kek coklat ke blm?

lina_pg said... Balas

Ezy> Buleh la koho-koho haha

lina_pg said... Balas

Alla> kek coklat bleh tp yg deko2 xmo la

ayunalisa said... Balas

leh ke idak nk tkr butter tu ngn myk masak..hak3.. jmat kos.. xpn campur ckt butter n myk.hihi.. ade ore oder kek cklat gk ngn ayu.. xtau nk gna resipi mn..

lina_pg said... Balas

@ayunalisa
Rasanya bleh Ayu, tp rasa kurreng sket la..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...