Monday, October 22, 2012

Sardin Puff


Assalamualaikum...
Hmmm sedapnya sardin puff ni.Memula ajat ati nk wat popia sardin.So, haku godek2 wat inti dulu.Apa lagi mestilah srdin kan?Dah tajuknya Sardin Puff.Dah siap wat inti, terus buka esbok..nak amek kulit popia.Oo rupaya ada flexi pastry.hmm guna yang ni je la..So inti tadi haku boh je la dalam kulit pastry ni..Ada lima keping je dalam sepaket.Aku buat la besar2 gedabak suma.Dah tak hengat nk potong kecik2.Time ni dah jemm.Janji cepat siap, cepat bleh makan.So sekali bako..cuma muat 2biji puff saje.Korag bleh bygkan besar mana puff haku wakaka.
 
cer korang tengok atas redai tuh.dah penuh ngan 2 biji puff jer hahaha..Nak bagi senonoh sket..aku potong kecik2 nampak comey sket
RESEPI SARDIN PUFF
By: lina pg
Bahan - Bahan:
  • 1 tin besar sardin (lenyek2 hingga hancur)
  • 3 ulas bawang merah (dadu/cincang)
  • 1 ulas bawang putih (dadu/cincang)
  • 1 batang serai (ketuk)
  • 1 biji tomato (dadu)
  • 1-2 sb cili giling
  • Minyak
Cara-Cara:
  1. Panaskan minyak, masukkan serai, bawang merah, bawang putih.Tumis hingga sedikit layu.Masukkan tomato.Kacau lagi.
  2. Masukkan cili giling.Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sardin.Kacau sebati (linapg kacau hingga agak kering sedikit).Tutup api
Note: Lina g, tak masukkan garam dalam resepi, memadai rasa masin sardin tu.Takut terlebih masin sbb jenis kering sket.Keluarkan serai setelah masak.Jgn korang boh serai sekali lak dalam puff tu nanti

10 comments:

JaSSNaNi said... Balas

Assalamualaikum..
betul tu.. janji siap.. boleh makan.. yg lain belakang kira.. hik hik hik.. nani pun suka sardin puff.. tapi kadang2 buat sardin.. tak sempat nak mengepuff segala.. boh atas roti je terus ngap.. hehehehehe

EmbunRosaliza said... Balas

sedapnya sardin puff, bagi akk apa2 asalkan inti sardin mesti suka. buat besar2 cepat sikit siap hehe

lina_pg said... Balas

@JaSSNaNi
wslm, janji sedap kat tekak kite kan..sardin ni boh kat apa pun sedap..

lina_pg said... Balas

@EmbunRosaliza
Hahaha..tepat sekali..amek ko setin sardin beso dapat 5ketoi puff jer.Budak2 suka sangat..keyang gak mkn puff ni

mama sara nur said... Balas

sama cam nani he he x sempat berpuff sardin cicah roti je
kalu puff beli anak2 akak mkn kulitnya sardin tu kasi mak ayah he he

Bicara Kak Noor said... Balas

salam Lina
akak baru je buat puf ni tapi guna sosej je belum sempat update heee maklum terlampau rajin dan nk cpat sedap nmpaknya sardin puf Lina punya ni ranggup ni

lina_pg said... Balas

sardin mmg peberet rmai org,sapu kt roti dh jd sndwich.Kalau tabur cis sket dh jd pizza roti

lina_pg said... Balas

wslam kak noor,sosej pun sdp ek.nnt nk try gak

Amie said... Balas

Wah! puff king size! Kalau makan satu gerenti tak habis ye Lina...

lina_pg said... Balas

kak amie>haha kmpom xabes punya.Betoi tu king size kih2

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...