Wednesday, May 8, 2013

Snow Cheese Cake

Assalamualaikum...
Agak ketinggal keta api, orang lain dah buat bisnes pun ngan kek keju bersalji ni, kite baru terhegeh2 nak menerai huhu.Tapi takpe, better late than nothing...ha gitew...Aritu ada tengok umah cikgu hana wat kek ni, pastu dia repeat lagi ngan triple cis lak...memandangkan haku ni agak jakun ngan ci mecis bagai ni...maka hasrat mengkek terpaksa dipendam dulu.Bila recce kat Jusco terjumpa lak Cheddar block cheese seperti dalam resepi.Apalagi terus amek...simpan dulu hihi...bila ada kelapangan senang la untuk ngetest resepi baru.
Walaupun base kek ni cuma kek span biasa dan resepinya agak mudah, tapi jangan dipandang sebelah mata.Sebabnya kalau salah teknik...bantat hasilnya.
Entah la nape...saya tak suka ngan kejadian kek ni...rasanya tak sempurna pada mataku ini...
 Bila potong, lagilah tak comel huhu...maybe lapisan cheese belum mengeras lagi..sememeh jer tengok..adoi...Apa pun resepi tetap tepek gak, buat kenangan haha...kenangan tuh bukan rujukan..


SNOW CHEESE CAKE
Sumber: myR
sharing : lina pg

Bahan-bahan 
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya) lina pg gn 5biji
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga)
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovelet (lina pg guna 1sb)
75 gram mentega (dicairkan)

UNTUK KRIM
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.

UTK TOPPING
1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair. Putar dgn kelajuan sederhana sehingga pekat & putih. Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi. Sehingga sebati & pekat.
  2. Sediakan acuan yg telah dialas dgn kertas minyak atau yg telah disapu dgn sedikit butter.
  3. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
  4. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
  5. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
  6. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
  7. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
  8. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.

6 comments:

kayumaniskorner563 said... Balas

salam Lina, sedap nyer kek cheese, mcam nak ambil je spotong.......

Bbwana adienia said... Balas

salam kak lina..

snow cheese kek idaman kalbu..em, sedapnyaa..

tun_telani said... Balas

salam kak lina.. tun tak masuk queue kek nih.. hahaha... nmpk sedap, tp xtau la nape xtergerak hati nk menerai.

Norzila Zakaria said... Balas

aduh pengsan zila kak lina..kemain comel..

zila norazila said... Balas

mmg sedap nie..zila pun dh cuba jgk

EmbunRosaliza said... Balas

Terliur tgk kek salju ni , mesti sedapkan

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...