Friday, October 4, 2013

Resepi Kek Coklat Moist Tanpa Telur-Super Moist Eggless Chocolate Cake (SMECC)

Assalamualaikum...
Aik kek coklat tanpa telur lagik??Ekceli n3 kemarin tu kek minggu lepas (tempahan lak tu) mana bleh makan org punya kan?disebabkan dapat merasa sket jer (takat2 yg paras tang membukit tu wat lekat celah gigi jer la)Hurmm petang kemarin nekad nk jugak wat kek ni untuk minum petang..sendiri tengok n3 kat blog pun bleh terliur kih3...Memandangkan kek ni teramat senang, godek2 jer guna senduk dah siap..bekas pun tak banyak kotor..dapur pun tak bersepah..terus buat...zup zap...siap..Kek ni memang sedap walaupun tak buat topping.Kalau setakat nk minum petang tu, malas benor nk topping2 bagai...kami makan camtu jer...
Percubaan kali kedua membuahkan hasil, kek naik cantik (tak membukit) the best part is kek langsung tak volcano (merekah) suka2...kira kejayaan la ni kalau kek tanpa telur tak merekah..Pestaim wat maybe suhu oben tinggi sket kot..tu yg merekah sket...kali ni aku tggu depan oben..nampak jer ada tanda2 nak meletus terus kurangkan suhu..pastu tercongok depan oben sampai kek masak (gigih tak kih2)
Peringatan mesra dari saya, walaupun kek ni nampak cukup mudah, tapi JANGAN ambil mudah...kena baca resepi betul2 dan fahami resepi terlebih dahulu sebelum buat...Biasanya percubaan pertama belum tentu menjanjikan hasil yang sempurna dari segi fizikal tapi insyaAllah kek menten sedap.Kek saya juga naik tak sekata (membukit n sedikit merekah untuk percubaan pertama) bak kata omputih practise make perfect..Kalau ada keraguan..klik ajer kat sumber asal resepi atau gugel jer akan kuar berderet2 SMECC ni..resepinya sama jer..Mudah kan?Kadang2 saya termissed komen2 kat blog..jadi lambat sket respon tu..
Tersangat moist kan kek ni....tak rugi mencuba..nyesal sangat tak cuba2 awal2 lagi..
Meh close up sket..kasi korang terliur haha...rasanya kek ni bukan takat moist..tapi dah consider basah neh..org Penang kata basah lencun hihi

RESEPI SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE (SMECC)
Sumber : LiNa Pg

Bahan-bahan : loyang 6-7 inci (versi asal)

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang-LiNa Pg imported cocoa powder)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco (LiNa Pg xletak)
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :

  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga (LiNa Pg bako suhu 170-175'C)
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata (LiNa Pg ayak sekali susu tepung dan garam)
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak (50min)
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

 Kek yg dah masak..posisi....montot
 Disebabkan suka ngan kejadian kek ni..maka sangatlah rajin snap pic...gigih usung kamera..selalu hentam ngan enpon jer haha
 Nah sekeping lagi kih2

14 comments:

adrianna syaz said... Balas

Bolehla cuba kek ni..tak pakai telur..nmpk lembut dan sedap jugak tu

EmbunRosaliza said... Balas

Dah terasa2 sangat nak buat ni,cari cawan metrik tu x jumpa lak, trselitr celah mana tuh.

Nampak sangat sedap tu, kalo buat boleh buat bekal utk ke Royal selangor ptg nih, kalo tak pun habis kat umah je lah nnt

LiNa_Pg said... Balas

@adrianna syaz
memang lembut dan sedap..tak rasa pun tadak telur

LiNa_Pg said... Balas

@EmbunRosaliza
kena wat tu kak rosa..tak rugi mencuba..memang sedap..
kalau buat rasanya tak dan nk bw bekal kot..yg kecik ajer..takat cukup sorang seketoi..kalau family akak kena dabel adunanan..Tegok yg versi tempahan tu

EmbunRosaliza said... Balas

Alhamdulillah akhirnya siap juga kek coklat tanpa telur, sedang membakar diri dlm oben tuh, mudah2an menjadi dgn jayanya.

Dulu3x penah buat tapi tak menjadi dgn jayanya, agaknya guna cawan acopal je kut, kalini guna cawan mertik ( pemberian U itu ), harap2 jadi lah. Tocek33

tun_telani said... Balas

Salam kak lina.. kek akk mmg menggiurkan habis lah.. tun mmg suka eggless choc cake.. mmg lebih moist dr kek biasa.. tun mmg xguna susu tepung kt umah, jd biasa guna resepi kt myresepi, duk ulang2 kek yg sama sbb dh selesa buat :)

Ummi said... Balas

Salam Lina, kek SMECC DAyang ni mmg best...akak pun suka. Tp apa2 kek coklat asal moist, lembut, pasti best kaann... ^__^

MaDiHaA a.k.a Ratna said... Balas

kek inilah yg akak buat utk pos kat anak dara kat asrama tu.. pos pun sbb kebetulan nak pos jubah.. jd buat kek sikit.. memang kek yg sgt2 sedappp.. yg penting mudah plak tu nak buat.. jimat pun jimat sbb tk guna telur.. very recommended! anak akak yg terima pun berulang2 dok puji kek tu sedap..

Zaliedana said... Balas

Kek nih mmg dah byk kli wat ps kak dj tyang n tgh top dlu..smpaikan kak sy pon mnta rcp sbb gtau xde telur mula tu dia xcaya juga..mmg trbaikkklah rcp ni..

Rose Azadir said... Balas

nampak sedap la sgt...anyway Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

Evelyn Gemina said... Balas

Punyalah cantik hasilnya kek k.lina ni, betul2 terguda sudah...izin bookmark resepinya ya k.lina, mau cuba try testing :)

bonniepaly said... Balas

Ada buat kek ni..tapi resepi yg saya guna 1 sdk soda bikabonat..n 1/2 sdk bakig powder..nnt nak tukar la..ikut resepi akak plak

NDA Imtiyaz said... Balas

Wah bagus bg yg alergic telur. Camni ye cr buat.. Must try. Tq.
ada masa silalah berkunjung ke teratak saya pula. www.ummuque.blogspot.com

LZ - The Blog Owner said... Balas

Wow mables kek coklat LiNa_Pg.. Nampak kegebuan kek itu, boleh cuba satu hari nanti.. Bahan-bahan pun mudah didapati..

Thank you for sharing.. I like!

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...