Assalamualaikum..
Dah lama sangat mendengar rungutan anak2 minta nk makan cis kek.Bila ada kelapangan kena tunaikan jugaklah permintaan anak2.Alhamdulillah bila siap dan potong, anak2 makan bersungguh.Sekejao jer abes separuh kek dimakan oleh 2 beradik tu.Berbaloi buat hehe.Takpolah sekali sekala kite ternak badan ngan lemak huhu.Sekali dah suap ke mulut lupa terus tang lemak tu kih2..sambil pejam2 mata sambil menikmati...sedar2 abes satu slice..
Okeylah cam biasa, xmo bebel panjang.Jom layan gambar dan resepinya
Ginilah rupa post mortem cis kek ni...cis kek paling sedap pada saya
Lagi sekeping..lain pose lak hihiii
Sumber : CMG dan Ayunalisa
Sumber : LiNa Pg
500 gram cream cheese
50 gram gula halus @ gula kastor
250 ml whipping cream
5 biji telur gred B, asing kuning dan putih
120 gram tepung halus/gandum/tepung kek
1 camca teh esen vanilla
100 gram gula halus @ gula kastor
1/4 camca teh cream of tartar
BLUEBERRY filling secukupnya (xletak-LiNa Pg suka yg plain camni)
CARA MEMBUATNYA
- Panaskan oven pada suhu 160C, lenser acuan spring-form tin berukuran 9 inci dengan mentega, balut bahagian luar tin dengan aluminium foil. Ketepikan.
- Putar cream cheese dan 50 gram gula halus hingga sebati. Masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memutar. Masukkan whipping cream dan putar rata.
- Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung halus dan esen vanilla, kacau rata. Ketepikan sebentar.
- Dalam mangkuk adunan yang kering dan bersih, putar putih telur dan cream of tartar hingga berbuih, masukkan gula galus dan terus memutar hingga putih telur kental. Masukkan ke dalam no.3 dan gaul dengan kaedah kaup balik, hingga rata.
- Tuang dalam tin, ratakan.. ayu taburkan almond nibs.. dan bakar selama 1 jam 30 minit dengan kaedah "water-bath", iaitu dengan meletakkan acuan tadi dalam bekas yang lebih besar dan tuang air panas dalam bekas tadi, dalam anggaran 1/2 inci.
- Bila masak biar sekejap dalam oven hingga suam. Kemudian keluarkan dari oven dan bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam. Keluarkan dari tin dan hias dengan blueberry filling atasnya...
20 comments
Sedapnya mkn sejuk2 ni...
ReplyDelete@asyifa mustaffa
ReplyDeleteBetul tu, pas sejuk semalaman br sedap makan kan?
salam kak lina..
ReplyDeletekalau letak blueberry filling berkeping2 la habis kek cis nie...
heheheee..
sedapnya..baby x mkn ke?
ReplyDelete@syapex
ReplyDeletewslm, kalau yang jual memang letak topping..nk makan sendiri anak2 prefer yg plain camni
@ezzyra
ReplyDeleteTime photograhpy n time makan2 tu..maisarah tido..pas bangun tu 2 slice abes kat dia sorang hihihi
belum ada keyakinan utk membuatnya,tp mulut nk mkn,camner tu?
ReplyDeletesedapnyer lina...
ReplyDeletetakut nak buat cheesecake kat rumah skrg.. kena tunggu anak sulung blk baru boleh buat.. hehe.. boleh share2 lemak.. hahaha... husband kurang suka cheesecake ni.. kalau buat mmg kita lah yg mkn lebih.. budak berdua tu pun kurang juga kek mcm ni..
memang nampak sedap ni lina..nak cuba jugak nanti..terima kasih lina
ReplyDeleteAssalam dear k.lina..salah satu kek pujaan hati ni, simple but nice kan, terliur sudah..lagi2 cheesecake, abislah diet beta,hehehe
ReplyDeletesalam kak lina..
ReplyDeletechez kek yang sangat menggoda jiwa!
@myda_ahmad
ReplyDeleteAlang2 dah tingin tu, godek2 ajerlah insyaAllah menjadi heheee
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeleteowh kurang sambutan yea kat umah akak, kalau kat umag saya semua makan..cuma mama dia jer yg malas huhu
@Acik Erna
ReplyDeletePaling sedap la kat tekak kami sekeluarga ni acik
@Evelyn Gemina
ReplyDeletewslm lynn...ciskek lagikk..jom kite share2 lemak hihii
@Bbwana adienia
ReplyDeletewslm wana...jom pakat ternak lemak
va va va ade ciskek beh tahan
ReplyDeletesalam perkenalan..
ReplyDeleteSedapnya cis kek, akk buat spn cis kek ari ni, best juga
ReplyDeleteLina mmg gebus habis ne..aisshh kecur kita
ReplyDelete