Thursday, April 28, 2016

Ikan Dori Goreng Gajus

Assalamualaikum...
Kat rumah ni selalu tu masak lauk ayammmmmm jer.Kali ni tukar selera siket guna fillet ikan dori.Kalau ikan pesen cenggini makan la pulak anak2 sebab senang nk makan n takde tulang..haishhh macam2 la perangai.Hari ni saya nak kongsikan resepi yang sangat mudah dan sedap.Ikan Dori Goreng Gajus ditaburi bijan sebagai penyeri..sekali tengok ala-ala Chineese Food gitew.Senang sangat ni..jom kite semak resepi.
Ikan Dori
 Isi ikan dori ni agak lembut, bila goreng bersalut tepung camni,,jadilah rangup.Bila makan tu tergigit lak gajus alahai,,crunchy.Sedap sungguh haih.
RESEPI IKAN DORI GORENG GAJUS
By Malina LiNa Pg (http://linapg.blogspot.my/)
Bahan-Bahan
  • 2 keping fillet ikan dori 
  • 4 sudu besar tepung jagung(atau secukupnya)
  • 1/2 sudu teh serbuk kari ikan
  • Sedikit kunyit
  • Sedikit lada sulah
  • 1 biji putih telur (dikocok)
  • 1/2 labu bawang besar (dadu)
  • 2 ulas bawang putih (cincang)
  • 10 tangkai cili kering (hiris 3in)
  • 1 sudu besar cili giling
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu kecil sos ikan (jika suka)
  • 1/2 gajus (roasted)
  • 1/2 biji capsicum merah (dadu)
  • 1/2 biji capsicum kuning (dadu)
  • Sedikit daun kucai (hiris)
  • 5 biji tomato ceri 
  • Sedikit bijan (untuk hiasan)
  • Garam, gula/perasa
  • Minyak
Cara Penyediaan:
  1. Ikan dori dibersihkan, dilap dengan kitchen towel.Potong kecil-kecil (saiz terpulang kepada citarasa)
  2. Perasakan dengan sedikit garam dan gula/perasa (LiNa Pg guna Maggi CukupRasa)
  3. Satukan tepung jagung, serbuk kari, kunyit dan lada sulah.Gaul sebati.
  4. Celupkan ikan dori ke dalam putih telur dan salutkan dengan tepung (langkah 3).Pastikan isi ikan bersalut rata.Buat satu persatu hingga habis.
  5. Panaskan minyak, goreng isi ikan hingga garing.Ketepikan.
  6. Menggunakan minyak yang sama, goreng cili kering hingga garing.Kemudian angkat dan ketepikan.
  7. Keluarkan lebihan minyak (tinggal sedikit anggaran untuk menumis).Tumis bawang besar dan bawang putih hingga terbau bau dan sedikit garing
  8. Masukkan cili giling, tumis hingga pecah minyak.
  9. Masukkan semua sos (sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos ikan).Kacau sebentar.Sesuaikan rasa (tambah garam dan gula/perasa jika perlu)
  10. Masukkan capsicum,tomato ceri,daun kucai,gajus, ikan dori dan cili kering.Gaul sekejap sahaja supaya ikan dori kekal rangup.Tutup api.
  11. Taburkan bijan semasa menghidang.Sedap dimakan bersama nasi putih

2 comments:

Ayu said... Balas

Assalam Lina,
waduh..sama rupanya pattern anak2 akak..ikan dori dia orang makan sebab tak ada tulang...selain AYAM aje ler..
kalau ikan lain kena cubitkan isinya baru dia orang makan..
itu pun tak berithau isi ikan..
dia orang ingat ayam...kiki...

LiNa_Pg said... Balas

Wslm kak ayu..
Gitu la budak² ni,nak yg senang makan jer..kalau ikan kembung byk tulang kira tolak tepi la jawabnya..
Yg jenis fillet ni xpe sbb buleh telan semua hahaa..adoi mcm² la

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...