Wednesday, March 29, 2017

Entopia by Butterfly Farm Penang (Jalan-Jalan Cuti Sekolah)

Assalamualaikum..
Ahad lepas (last day cuti sekolah) sempat jugak bawa anak2 ronda pusing pulau.Bermula dari Sungai Nibong ke Balik Pulau, Teluk Bahang, Padang Kota dan balik semula ke Sg.Nibong melalui jalan bandar Georgetown.Memang complete circle la hahaa.Tapi destinasinya yang betul2 pi ialah Entopia by Butterfly Farm.Ia merupakan salah satu tempat menarik di Pulau Pinang yang mesti korang lawati kalau bercuti ke Penang.Rugi kalau tak datang sini.Kiranya must visit place.Kalau dulu dikenali sebagai Taman Rama-Rama Teluk Bahang.Masa nama Butterfly Farm pernah beberapa jugak beberapa kali melawat kawasan hehe dari harga tiket RM4 (tahun 1997/1998) lepas tu dah up ke belas2 ringgit.Sekarang ni harga tiket RM49 (dewasa).Agak mahal jugaklah rasanya harga tiket ni.Tapi percayalah ianya sangat berbaloi dan sangat informatif..Lagi best sebab kami dapat diskaun 20% Alhamdulillah mmg rezeki kami sekeluarga.Haaaa...korang nak tau tak cara dapatkan diskaun tu?baca n3 ni sampai habis...sampai abes tau...nanti saya kongsikan tips.

must visit place in penang, bercuti ke pulau pinang
 Datang sini wajib lah snap gambar kat Kumbang besaq tu..hat ni dari jaman dulu lagi dok ada tang ni.Maaf la dalam n3 suma gamar guna hp jer..kumira lupa bawa..eksaited nk berjalan 
harga tiket Entopia by butterflyfarm penang
 Harga tiket...sila urut dada hahaaa...tp ada caranya nk dapatkan voucher discount...Tungguuu..nanti saya citer
Lepas naik taraf ni memang lagi cantik tempat ni.
Sarah tunjuk air terjun heheee
 Antara spesis rama2 yang sempat di snap.
Selpie ngn lalink luuuu...gambar ni ag long plak jadi paparazi hahaaa.Kat pkk ni sangat banyak rama2 meghisap madu bunga...tp sayangnya kelopak bunga menghadap ke bawah...susah nau nk snap gambar rama2
Beriya snap gambar si kakak tu...cantik plak rama2 yang hinggap kat tangan abg long corak batik
Jom masuk bahagian Natureland pulak..Apa ada kat dalam ni
 Tengok apa tu sayang???Ekceli banyak lagi binatang lain, ada jugak ular, scorpion.Tapi saya agak geli/takut jadi jalan laju2 dari situ huhu
Kura2 ni xtau la dah berusia berapa ratus tahun..kat sini ada gak itik yang comel..spesis apa pun xtau.Ekceli sangat terpesona sampai terlupa nk snap gambar.Ada jugak bug hunt...seranggan yang pandai menyamar..ada yg macam ranting, seakan daun, macam rupa orang dan lain2.Pendek kata kena mai tengok sndri la
 Pada mulanya saya sangka lepas abes tgk rama2 tu abeslah dah round.Rupanya banyak lagi seperais yg mmg x sangka.Ingatkan naik escalator ni terus kedai sobiner..rupanya banyakkkkkk lg yg boleh explore
hat ni macam alam fantasy...real punya sangat cantik...
 Ralit tengok video..
Ekceli banyakkkkk sangat yg menarik....dak sarah geli tgk lipas giant tu hahaa..mmg real tu bukan plastik.
Kat area sini jugak ada kunang2 atau kelip-kelip (firefly) mereka biakkan secara semulajadi.Siap ada staff yang explain lagi.Sayangnya kami terleka melihat kelip-kelip dan x snap gambar.Lagipun dilarang menggunakan flash..kami ada pun hp jer..op kos la x cantik.
 Dah abes area gelap2..sampai tepat cerah plak..tak tau apa tema area ni..ada monumen rama2 kat sini.Tak tau gambar dalam hp sapa.kalau ada kang saya tranfer masuk kat sini.

 Area sini plak suma makanan gergasi...nampak real kan?Bukan nasi betul u..tipu jer
 Abg long ye ye jer baca doa hahaaaa..propa jer tu

 Kemain lagi anak mama ni posing hehee.Lepas ni keluar jumpa kedai sobiner..beli gak la MF hahaaa..cliche sangat..Habes dah ronda2 dalam Entopia.Jom balikkkk...sekali keluar dunia luar hujannnnnn daaaaaa
Opss..lupa..tadi dah janji kata nak bagitau cara dapatkan diskaun 20% kan.Saya tak lupa..tapi rasanya korang yang lupa sebab sonot tour dalam Entopia tu kan???baik ngaku cpt kikiiii
Ok camni caranya..
Hadapan sinun adalah kaunter tiket..gambar dekat ni EDU HELP, korang masuk opis ni tau
Gambar kiri ofis entopia, korang minta DISCOVERY PASSBOOK. (gambar tengah) 1 buku tu untuk diskaun 4 orang.Kalau u olls lebih dr 4 orang minta 2 buku ok.Lepas minta dorang stamp (gambar kanan) lps tu bawa voucher ni ke kaunter tiket.U olls layak dapat 20% dari harga tiket asal.Untuk kami sekeluarga jimat jugak ~RM50.
Sementara abah g amek kete nuuuu jauh parking kat luar sana..anak2 menikmati eskrim..ujan2 pun makan eskrim huhu
must visit place in penang, bercuti ke pulau pinang
Overall..sangat best..berbaloi dengan haga tiket.Staff sangat frenly
 Bye bye entopia..nnt kami lalu saja hahaaa..masa ni baru pukul 3pm..tp dah gelap sebab lps ujan

4 comments:

Puan Hazel said... Balas

Assalamualaikum Lina...

Adus mahai jugak no ghega ticket dia tu... Tapi nampak menarik dlm tu, budak2 mesti suka kan

LiNa_Pg said... Balas

@Puan Hazel
wslm...kalau amek voucher tu dapat la 20% diskaun..Kalau ikutkan agak mahal jugak tp secara peribadi sangat berbaloi..informatif dan anak2 soonot explore dalam tu..3 jam gak kami kat sini

MaDiHaA a.k.a Ratna said... Balas

boleh tahan juga harga tiketnya ye...
saya baru sekali jejakkan kaki ke penang. tak tau bila lagi dpt ke sana. teringin nak pegi, tapi kami ni payah nak ramal sebab kalau berjalan selalu last minute planning. dahla takde kredit card nak tempah hotel bagai pun payah & selalunya kalau call pun hotel mesti penuh... nak main terjah risaula pulak... hehehe...

LiNa_Pg said... Balas

Lps diskaun 20% tu ok siket la kak madihaA..berbaloi masuk falam ni..anak³ pun njoy explore habitat serangga/binatang ni..paling best kelip²/firefly la

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...