Saturday, January 12, 2019

Lepat Pisang Paling Simple, Mudah Dan Sedap (Hanya 3 Bahan)

Assalamualaikum...
Suka makan Lepat Pisang tak?Saya suka juga makan lepat pisang pagi untuk mengalas perut.Tapi selalunya kalau mesti keras dan banyak tepung.Selera saya suka yang mewah dengan pisang.Biasanya yang sedap sedikit kalau beli dari market Taman Tun Sardon, lembut dan banyak pisang.Kalau beli dari tepi jalan..memang tak kena selera.
Bila saya keluar jalan2 ternampak orang jual pisang Awak terus beli.Dalam hati plan nak buat Pisang Sira atau lepat.Dek kerana bz menguruskan persekolahan anak2 xsempat nak diapa-apakan si pisang ni.Sampai naik ranum dah.Mujurlah pisang ni jenis lasak.Walaupun kulit dah lebam tapi isinya masik elok.
Kalau nak buat Sira memang tak sesuai lah sebab dah ranum..mesti lembek dan lunyai semasa proses menyira tu hahaa...So, saya decide buat lepat jer.Selamat...sebab lepat memang pisang tu kena lenyek kan?Bijak tak hahaa...
Saya masih menggunak resepi yang sama seperti dahulu iaitu hanya guna pisang, sedikit gula dan tepung.Mudah kan hanya 3 bahan dah boleh makan lepat pisang dan lembut mewah dengan pisang.Lepat pisang yang sedap, bila kita buka daun pisang tu..lepat tu meliut lentuk..confirm lembut dan banyak pisang.
Kenapa tak letak kelapa parut?Saya memang x suka lepat yang ada inti kelapa parut.Rasa bersepah dan potong selera.Kalau korang suka ada inti kelapa parut, boleh ajer letak.Tapi selalunya follower dari utuber bg feed back susah nak dapatkan kelapa parut sebab mereka tinggal di luar negara.Lagipun kelapa parut tak tahan lama.So, resepi ni sesuailah bagi mereka.Ada setengah resepi letak santan dalam 2-3 sudu besar...Itu terpulang resepi masing2.Bagi saya citarasa kami memang simple macam ni.Janji banyak pisang dan sedap..Kalau nk guna santan 2-3 sudu cam membazir jer.Bukan boleh beli santan 2-3 sudu camtu hahaa..Kalau guna yang kotak pun...the rest of santan tu bukan boleh simpan lama pun kannn..
Panjang betul ulasan..sebab dia guna 3 bahan jer hahaa...Nak habaq bagi nak share resepi mudah ja...
Okey untuk Lepat Pisang ni saya sediakan Video Tutorial.Dah publish beberapa hari di utube sinun.Haaaa...itulah dah habaq kena subscribe baru tak ketinggalan video terbaru dari LiNa Pg hehee...
Okey jom la kita semak resepi.Panjang bebel hari ni...
 Amacam?menggiurkan tak?Cubalah memang sedap tau

RESEPI LEPAT PISANG 
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/ 
https://www.youtube.com/watch?v=pea3DZ12UE0
Bahan-Bahan 
10-12 biji pisang awak masak ranum 
1/2 cawan gandum 
2 sudu besar gula (boleh kurang/tambah) 
Secubit garam 
Daun pisang 

Cara-Cara 

  1. Lenyek pisang (tak perlu terlalu halus) Masukkan gula dan garam Gaul sebati. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.Gaul rata 
  2. Letakkan sedikit adunan ke atas daun pisang.Kemudian lipat Buat hingga habis 
  3. Panaskan pengukus, pastikan air mendidih terlebih dahulu.Kukus hingga masak 15-20min.
  4. Biarkan kuih sejuk sedikit terlebih dahulu sebelum dihidang.
  5. Video tutorial, sila klik link ke utube LiNa Pg


Note:
Daun pisang mesti dilayur atas api supaya tidak mudah patah.
LiNa Pg guna daun pisang frozen tak perlu layur (Beli masa buat tepung bungkus..mak aih lama tu hahaa...Alhamdulillah masih kekal hijau.

1 comment:

Amie said... Balas

Ya Allah! Memang menggiurkan Lina...rindu kat lepat pisang air tangan mak!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...